ABD’de tüketici harcamaları yükseldi

ABD ekonomik faaliyetinin üçte ikisinden fazlasını oluşturan tüketici harcamaları, Temmuz ayında yüzde 0,2 düştükten sonra geçen ay yüzde 0,4 arttı.

ABD’de tüketici harcamaları yükseldi

Amerika Birleşik Devletleri’nde Tüketici Harcamaları Ağustos ayında beklenenden fazla arttı.

Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı rapora göre, tüketici harcamaları, geçen ay yüzde 0,4 arttı. Veride Temmuz ayında yüzde 0,2 düşüş gözlenmişti.

Harcamalardaki artışın bir kısmı, ev hizmetleri için daha yüksek fiyatları yansıttı.

Benzin fiyatlarındaki düşüşün seyahat ve dışarıda yemek için harcanacak parayı serbest bırakması nedeniyle harcamalar hizmetler tarafından yönlendirildi. Hizmet harcamaları, Temmuz ayında yüzde 0,1 oranında artmasının ardından yüzde 0,8 arttı.

Mallara yapılan harcamalar, düşük benzin fiyatları nedeniyle benzin servis istasyonlarındaki makbuzlardaki düşüşün etkisiyle yüzde 0,5 düştü.

Kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi, Temmuz ayında yüzde 0,1 düştükten sonra geçen ay yüzde 0,3 arttı. Ağustos ayına kadar olan 12 aylık dönemde, PCE fiyat endeksi Temmuz ayındaki yüzde 6,4’lük artışın ardından yüzde 6,2 arttı.

Uçucu gıda ve enerji bileşenleri hariç tutulduğunda, PCE fiyat endeksi Temmuz ayında değişmedikten sonra yüzde 0,6 arttı.

Sözde çekirdek PCE fiyat endeksi, Temmuz ayındaki yüzde 4,7’lik artışın ardından Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 4,9 arttı.

Fed, yüzde 2 enflasyon hedefi için PCE fiyat endekslerini takip ediyor.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir