Norm Haber

Omicron hızla yayılıyor! İki ülkeye daha sıçradı

İngiltere'de iki kişide, İtalya'da ise 1 kişi de yeni tip Koronavirüs'ün (Covid-19) yeni varyantı tespit edildi.

Covid-19’un Güney Afrika’da keşfedilen yeni mutasyonu Omicron Avrupa’da yayılmaya devam ediyor. Hollanda ve Belçika’nın ardından İngiltere’nin ardından İtalya’da da Omicron mutasyonu tespit edildi. İtalya Yüksek Sağlık Enstitüsü (ISS) tarafından yapılan açıklamada, İtalya’ya yakın zamanda Mozambik’ten gelen 1 kişide Omicron mutasyonunun tespit edildiği aktarılarak, “Hasta ve ailesinin sağlık durumu iyi” denildi.

 

İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid ise yaptığı açıklamada, İngiltere’de 2 kişi de Omicron mutasyonu tespit edildiğini belirterek, vakalardan 1’inin başkent Londra’nın kuzey doğusundaki Chelmsford şehrinde, diğerinin ise Nottingham’da olduğunu aktardı. Söz konusu bölgelerde Covid-19 testleri yapılacağını ifade eden Javid, 2 vakanın “bağlantılı” olduğunu ve bu bağlantının Güney Afrika’ya kadar takip edildiğini ekledi.

İki vakanın “bağlantılı” olduğunu aktaran Javid, vakaların görüldüğü Chelmsford ve Nottingham’da toplu testler yapılacağını bildirdi.

Öte yandan Javid, pazar günü sabah saat 04.00’ten itibaren seyahatle ilgili “kırmızı listeye” Angola, Mozambik, Malavi ve Zambiya’nın da ekleneceğini duyurdu.

Gerekirse daha fazla önlem almaktan çekinmeyeceklerini vurgulayan Sağlık Bakanı, Başbakan Boris Johnson’ın bugün ilgili sağlık yetkileriyle önlemlere ilişkin basın toplantısı yapacağını açıkladı.

Yeni vakaların Covid-19 salgınının sona ermekten çok uzak olduğunun gerçek bir hatırlatıcısı olduğuna dikkati çeken Javid herkesi aşı olmaya çağırdı.

Javid, 26 Kasım’da yaptığı açıklamada yeni varyantın, Delta türünden daha bulaşıcı olabileceğini ve mevcut aşıların da varyanta karşı daha az etkili olabileceğini belirtmişti.

ALMANYA’DA ŞÜPHELİ VAKA

Öte yandan Almanya’da Hessen Eyaleti Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Kai Klose sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Omicron mutasyonunun Almanya’ya gelmiş olması ihtimal dahilinde” ifadelerini kullandı. Gece saatlerinde Güney Afrika’dan Frankfurt Havalimanı’na gelen 1 kişide Omicron’a benzer “pek çok mutasyon geçirmiş” virüs tespit edildiğini belirten Bakan Klose, Omicron mutasyonuna dair şüphelerin olduğunu ve söz konusu yolcunun karantinaya alındığını aktardı.