Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından 10 ilde çok sayıda bina yerle bir oldu. Yaşanan felaketin ardından akıllara olası İstanbul depreminin Bursa’yı ne kadar etkiler? sorusu geldi.
Bursa esi Belediye Başkanı Recep Altepe, Olay.com Yazarı İhsan Aydın ile görüştü. Aydın, Altepe ile yaptığı görüşmeyi köşesine taşıdı.
İşte İhsan Aydın’ın köşe yazısı:
“Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin önceki dönem başkanı Recep Altepe, Kahramanmaraş depremi sonrası gündeme gelen bina güvenliği konusuna değinirken, Bursa’da kendi dönemlerinde çürük sitelerin yenilenmesi için çıkarılan ilave imar hakkı uygulamasını yargıya taşıyıp iptal ettiren akademik meslek oda başkanlarına sert tepki gösterdi.
“Bundan sonra bu işe karşı çıkanlar yaşanabilecek yıkımların da sorumlusudur” diye sert konuşan Altepe, eğer kentsel dönüşüme hemen başlanmazsa, olası bir Bursa ve İstanbul depreminde bırakın 7 şiddetini, 5 şiddetindeki bir sarsıntının dahi şehri büyük ölçüde yıkacağını ileri sürdü.
‘Artık laf değil, icraat zamanı’ olması gerektiğinin altını çizen Altepe, kendi dönemlerinde belediye meclisinde alınan kararla verdikleri 0.50 emsal artışıyla yenilenen 18 bloklu eski Nilüfer Sitesi’ni örnek gösterdi. Buranın güvenli bir yerleşim haline geldiğini, mimari yapı tarzı olarak da Almanya’daki binalardan bile daha iyi göründüğünü söyledi. Altepe, eski sitenin yapı statiğinin, gece kapatılan bir kapının sabah kendiliğinden açılmasıyla içinde oturulamaz durumda olduğunu hatırlattı.
0,50 emsal uygulamasını Bursa’daki TMMOB’a bağlı Mimarlar, Şehir Plancıları Odası ile Bursa Barosu’nun yargıya taşıyıp iptal ettirdiğini hatırlatan Altepe, ‘her şeye karşı çıkan’ bu odaların kendilerine bir öneri ile gelemediklerini ve talep ettikleri halde örnek bir kentsel dönüşüm yapıp ortaya koyamadıklarını ileri sürdü.
Depremler yıkmadan biz yıkıp yenileyelim
“Bursa’yı deprem yıkmadan biz kendimiz yıkıp yenilemeliyiz” diyen Altepe, özellikle Altıparmak, Atatürk Caddesi, İstanbul Yolu, Mudanya Yolu, Kurtuluş Caddesi vb. gibi ana arterlerde eski yönetmeliklere göre inşaa edilmiş yetersiz demir ve beton donatılı yapılar bulunduğunu, buraların ivedilikle, zaman kaybetmeksizin yenilenmesi gerektiğinin üzerinde duruldu..
Aksi halde, bir deprem anında bu bölgelere arama kurtarma çalışmaları için dahi girmenin mümkün olmayacağını, vakit kaybetmeksizin mülk sahiplerinin de müteahhitlerle anlaşıp işe koyulmaları gerektiğini anlattı.
Kendisinin en çok 0,50 emsal artışı uygulamasından Nilüfer gibi yeni yerleşim bölgesinin faydalandırdığı yönünde eleştirildiğini de hatırlatan Altepe, “Osmangazi ve Yıldırım’dan siteler anlaşıp geldiler de biz o hakkı vermedik mi? En fazla 350 dosya Nilüfer’den geldi. Osmangazi’den 25, Yıldırım’da 3-5 dosya geldi. Hak herkese verildi. Fakat bu bölgeler koordine olup anlaşamadı. Biz aynı hakkı Bursa’da otel yapmak isteyen tüm yatırımcılara da tanıdık. Şimdi Bursa’da 0,50 emsalle çok sayıda yeni otel yapıldı ve hepsi dolu” dedi.
TOKİ’nin artık boş arsalara bina yapmaktan vazgeçmesi gerektiğini ve kentsel dönüşüm yönelmesinin öneren Altepe, Marmara’da İstanbul ve Bursa gibi kentlerde olası bir depremin, ülkenin yıkımı anlamına geleceğini de ileri sürdü.”