İnegöllü girişimciden bağış dolandırıcılığına karşı dijital çözüm: "Askıda"

Haber Giriş Tarihi: 08.08.2026 12:20
Haber Güncellenme Tarihi: 08.08.2026 12:20
https://www.normhaber.com/
Bursa’nın İnegöl ilçesinde girişimci İsmail Yiğit, bağış adı altında yaşanan dolandırıcılıkların önüne geçmeyi hedefleyen "Askıda" isimli dijital bağış platformunu geliştirdi. Altı aylık çalışmanın ardından tamamlanan proje için patent başvurusu yapılırken, Yiğit şimdi sistemi hayata geçirmek için yatırımcı arıyor.
Türkiye’de son yıllarda artan bağış dolandırıcılıklarına çözüm üretmek isteyen İnegöllü girişimci İsmail Yiğit (38), altı ay süren çalışmalar sonucunda "Askıda" isimli dijital bağış uygulamasını ve internet sitesini geliştirdi. Bağışların tamamen şeffaf şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını amaçlayan sistemde, platformun para üzerinde herhangi bir tasarruf yetkisi bulunmuyor. Girişimci İsmail Yiğit, uygulamanın sadece bağışçı ile ihtiyaç sahibi arasında dijital bir köprü görevi göreceğini belirtti.
"Para bizim hesabımıza değil, devlet güvencesindeki ıban’a yatırılacak"
Projenin çalışma mantığını anlatan Yiğit, sistemin en önemli özelliğinin güven olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
"Biz dernek ya da vakıflar gibi para toplamıyoruz. Sadece bağışlarınıza köprü oluyoruz. Bağışçı, uygulama üzerinden devlet güvencesindeki IBAN’a bağışını yapacak. Bu IBAN üzerinde bizim hiçbir çekim veya transfer yetkimiz olmayacak. Sistem tamamen dijital olarak çalışacak ve bağışlar yalnızca belirlenen amaç doğrultusunda kullanılacak."
Yardımlar kategori bazlı yapılacak
Uygulamada bağışçılar, destek vermek istedikleri alanı kendileri belirleyebilecek.
Sistemde; öğrenci destek havuzu, gıda havuzu, market yardımları, giyim yardımları gibi farklı yardım kategorileri bulunacak. Bağışlar yalnızca seçilen havuz kapsamında kullanılabilecek.
QR kod ile alışveriş yapılacak
Askıda uygulamasından yararlanan ihtiyaç sahipleri, kendilerine tanımlanan bakiyeleri QR kod sistemi ile anlaşmalı iş yerlerinde kullanabilecek. Sistem, ödeme sırasında hem QR kod doğrulaması hem de konum doğrulaması yaparak işlemi güvenli şekilde tamamlayacak. Onay sonrasında ödeme talimatı otomatik olarak ilgili hesaba iletilecek. Bağış yapmak için üyelik şartı olmayacak.
Yiğit, bağış sürecini herkes için kolaylaştırmayı hedeflediklerini belirterek, uygulamaya üye olmadan da bağış yapılabileceğini söyledi. Bağış yapmak isteyen vatandaşlar, uygulamaya giriş yapmadan doğrudan yardım havuzunu seçerek destek verebilecek. Kimlik doğrulaması yapmak isteyen kullanıcılar ise e-Devlet veya NFC destekli T.C. kimlik doğrulama seçeneklerini kullanabilecek.
Tüm işlemler şeffaf şekilde görülebilecek
Uygulamada bağış yapanlar ve yardım alanlar, tüm işlem geçmişini görüntüleyebilecek.
Böylece bağışçılar, yaptıkları yardımın hangi havuzda kullanıldığını takip edebilecek, sistemdeki tüm hareketler kayıt altına alınacak.
Esnafa özel panel hazırlanıyor
Projede yalnızca bağışçılar ve ihtiyaç sahipleri değil, sisteme dahil olan işletmeler de yer alacak.
Anlaşmalı iş yerleri kendilerine özel oluşturulan panel üzerinden işlemlerini takip edebilecek ve "Askıda Bu İş Yerinde Geçerlidir" ibaresini iş yerlerinin girişine asabilecek.
Patent başvurusu yapıldı
İsmail Yiğit, geliştirdiği sistem için resmi patent başvurusunu tamamladığını belirterek, tüm fikri hakların kendisine ait olduğunu söyledi. Projeyi hayata geçirmek için yatırımcı aradığını ifade eden Yiğit, hedefinin yalnızca Türkiye ile sınırlı olmadığını belirtti. Yiğit, "Bu sistemin patent başvurusunu yaptık. Tüm yasal hakları bende. Bu projeyi önce Türkiye’de, ardından dünyada hayata geçirmek istiyorum. Bunun için vizyoner yatırımcılar arıyorum" dedi.
Dijital bağış sistemlerinde güven ve şeffaflığı ön plana çıkarmayı amaçlayan "Askıda" projesinin, yatırım desteği bulması halinde kısa sürede kullanıma sunulması hedefleniyor.