Bakan Çavuşoğlu’dan tahıl ihracatı açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Türkiye’ye gelen İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ortak basın açıklaması yapıyor.

Bakan Çavuşoğlu’dan tahıl ihracatı açıklaması

Çavuşoğlu, “Ukrayna’dan tahıl ihracatını gerçekleştirmek için bir BM planı var. Sürekli Ukrayna ve Rusya ile temas halindeyiz. BM planı uygulanabilir, bu yüzden destekliyoruz. Karadeniz’deki tahıl koridoru için Türkiye olarak yapıcı bir rol üstleniyoruz. Rusya’dan İstanbul’da planlanan toplantı için olumlu cevap veriyoruz. İstanbul’da anlaşma olursa bir kontrol merkezi kurulacak.” dedi.

Karadeniz’deki tahıl koridoruyla ilgili net duruş sergilediklerini söyleyen Truss, “Eğer çözüme kavuşmazsa yıkıcı sonuçları olacaktır. Sayın Çavuşoğlu ile de bu hususları konuştu. Ticari gemiler için güvenli bir geçiş kararının alınması gerektiği konusunda hemfikiriz. Bu hususta hem Türkiye’ye hem de müttefiklerimize güvenimiz tam” ifadelerine yer verdi.

Son dakika... Bakan Çavuşoğludan tahıl ihracatı açıklaması

Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik süreciyle ilgili Truss, “İki ülkenin çabalarının kolektif güç için önemli olacağını düşünmekteyiz. Herhangi bir şekilde Ukrayna egemenliğini tekrar ele geçirene kadar duramayız” dedi.

İngiltere-Türkiye iş birliklerine değinen Truss, “Sanayi ve enerji konusunda çalışmalar yürütmek istiyoruz. Enerji konusunda tüm dünya tehdit altında. Güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi konusunda Türkiye ile iş birliği yapmak istiyoruz. Bu konuda hedeflerimiz söz konusu. Sanayi ve endüstri kollarımızı güçlendirmemiz gerektiğini biliyoruz. Türkiye ile Birleşik Krallık’ın ilişkilerini daha iyi hale getirmeliyiz. Türkiye, özellikle Ukrayna için çok şey yaptı. Bunun için kişisel olarak Mevlüt Bey’e teşekkür ediyorum. Eğer tahıllar limandan çıkmazsa ciddi bir sorun ortaya çıkacak. Bunun iyileştirilmesi gerekiyor” açıklamasını yaptı.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir