‘İsveç ve Finlandiya’dan somut adımlar bekliyoruz’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Romanya’nın başkenti Bükreş’te basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik sürecine ilişkin, “Onlardan terör konusunda somut adım bekliyoruz” dedi. İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ise Türkiye ile yapılan NATO görüşmelerinde ilerleme sağlandığını ve çok yakında Türkiye’ye gideceğini belirtti.

‘İsveç ve Finlandiya’dan somut adımlar bekliyoruz’

Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle; Savaş devam ederken bile diplomasinin önemini vurguladık. Tahıl anlaşması, takastan örnek vererek diplomasinin her şarta sürdürülmesi gerektiğini vurguladık.

Muhataplarımız özellikle tahıl anlaşması başta olmak üzere Türkiye’nin, Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın gayretleri için teşekkür etti.

Bizim için önemli hususlardan biri birlik ve dayanışma mesajını vermekti. Bu mesaj açık bir şekilde ortaya konmuş oldu.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA’NIN NATO ÜYELİĞİ

Dün İsveç ve Finlandiya Dışişleri Bakanlarıyla NATO toplantısı öncesinde üçlü bir görüşme gerçekleştirdik. Üçlü anlaşma çerçevesindeki atılan adımları değerlendirdik. Beklentileri de tekrar kendilerine hatırlattık. Bu iki ülke yükümlülüklerin yerine getirilmesi için bazı adımlar attı. Biz atılan adımları yok saymıyoruz. Ancak özellikle suçluların iadesi ve terör varlıklarının dondurulması gibi bazı konularda henüz somut bir gelişme yok.

ABD’NİN KARA HAREKATI MESAJI

Gölge etmesinler yeter. ABD’nin Suriye’de terör örgtlerine verdiği destek apaçık ortada.

Türkiye’yi engellemeye çalışan girişimler görüyoruz. Biz gerekli cevapları verdik. Müttefiklerden destek bekliyoruz. Öyle amalı, mamalı açıklamalar beklemiyoruz. ‘Diğer NATO müttefiklerinde de bunlar var’ diyor. Haklılar. İnsan devşiriyorlar, para topluyorlar… Bunları da sonlandırması gerekiyor. Gerek Irak, gerek Suriye’de dünyanın her yerinde terörle mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir