Norm Haber

Bir zamanlar şehrin gözbebeğiydi… Çekirge’ye doğru ‘Eski Bursa’

Bursa’da 80’li ve 90’lı yıllarda şehir hayatının ve kültürünün odak noktasında bulunan Çekirge, son yıllarda geçirdiği değişim ile dikkat çekiyor. Semt içerisinde bulunan ve neredeyse sembol halindeki yapılar, deyim yerindeyse zamana yenilerek hafızalardaki yerini aldı…

Furkan KAHRAMAN

Bir rivayete göre Osmanlı döneminde yaşanan istila sonrası semtte yaşayan ‘Çekirge Sultan’dan bugünkü adını alan ‘Çekirge’, Bursa’nın en eski semtlerinden biri olma özelliğini taşıyor.

1930’larda inşa edilen Çelik Palas ile turizm işlevi değerlendirilmek istenen, Türkiye’de ve dahi Bursa’da köy-kent ayrımının belirginleştiği ve apartman hayatına geçilmeye başlanan 50’li ve 60’lı yıllarda Altıparmak Caddesi’nin açılması ile merkezle bütünleşen Çekirge, ilerleyen yıllarda Bursa’da ‘kentleşme’ kültürünün sembol noktalarından biri oldu.

70’lerde bölgede inşa edilen SSK Hastanesi ile merkezdeki yerini perçinleyen, 80’lerde ve 90’larda değişen sosyal yaşam ile kentte buluşma noktalarından biri olan Kültürpark ile ‘kafe kültürü’nün Heykel’den sonraki merkezi olan Çekirge, bugün kent belleğine kazınan ancak birer birer yok olan noktalarıyla dikkat çekiyor. Bir zamanlar Bursa’nın en prestijli alanı kimliğindeki Altıparmak-Çekirge aksı, bugün değişen çehresi ve kentsel dönüşüm beklentisi ile öne çıkıyor.

İşte zaman içerisinde değişime yenik düşen mekanlardan bazıları:

HAVUZLU PARK

Bursa’da uluslararası yüzme yarışlarının gerçekleştirilmesi amacı ile 1935 yılında inşa edilen ve Bursalıların uzun yıllar yaz mevsimlerinde uğrak noktası olan Havuzlu Park, 2011’de ek gelir getirmesi amacı ile Bursaspor’a devredildi. Verimli işletilemeyen Havuzlu Park uzun süre atıl durumda kaldı. Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetini devraldığı parkta yenileme çalışmaları devam ediyor.

WAMTES

Uludağ Üniversitesi’nin mülkiyetinde bulunan ve uzun bir dönem kafe olarak hizmet veren Wamtes ya da diğer ismiyle Kükürtlü Bahçe, dönemin BUÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay’ın, işletmecinin sözleşmesini ‘amaç dışında kullanım’ gerekçesiyle feshetmesinin ardından sessizliğe büründü.

ÇIRAĞAN KAFE

Konum olarak Süleyman Çelebi Parkı içerisinde yer alan ve kuruluşundan bugüne kafe, restoran ve düğün salonu olarak Bursalıların hizmetinde bulunan Çırağan Kafe, Süleyman Çelebi Külliyesi Projesi kapsamında yıkıldı. 28 bin metrekarelik alana yeni bir millet bahçesi inşa edilmesi planlanıyor.

BURSA ATATÜRK STADYUMU

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün katkıları ile inşası başlayan, 1950’de resmi olarak açılışı gerçekleştirilen Bursa Atatürk Stadyumu, 2010 yılındaki Süper Lig Şampiyonluğu başta olmak üzere Bursaspor’un sayısız başarısına ev sahipliği yaptı. Türkiye’nin 2016’da Avrupa Futbol Şampiyonası’na aday olması ile Bursa’ya yeni bir stadyum yapma fikri ortaya atıldı. Yine aynı yıl Atatürk Stadyumu’nun miting ve meydana dönüştürülmesine karar verilerek yıkım çalışması gerçekleştirildi. Bugün alan, Millet Bahçesi olarak faaliyet gösteriyor.

BURSA ATATÜRK SPOR SALONU

1972 yılında hizmete giren Atatürk Spor Salonu, uzun bir süre şehirdeki salon sporlarına, konserlere ve çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yaptı. 2020 yılında ekonomik ömrünü tamamladığı gerekçesiyle yıkılan salonun yerine modern bir salon yapılması planlandı, hatta bu konuda bir mimari proje yarışması dahi düzenlendi.

ÇAĞDAŞ GAZETECİLER DERNEĞİ LOKALİ

Bundan yaklaşık 34 yıl önce Kültürpark içerisinde hizmet vermeye başlayan ve birbirinden ünlü isimlerin konuk olduğu, söyleşiler gerçekleştirdiği Çağdaş Gazeteciler Derneği Lokali, 2022 yılında yıkıldı.

ENDER ÇAY BAHÇESİ:

Kültürpark içerisinde bulunan ve bir dönemin sıkça ziyaret edilen mekanlarından olan Ender Çay Bahçesi’nin tescilli anıt ağaç olarak geçen Yaycılar Çınarı’nın Millet Bahçesi’nden görülebilmesi için Ender Çay Bahçesi’nin kaldırılmasına karar verildi.