Bursa’da 1 Mayıs coşkusu yaşandı.
DİSK, KESK, TMMOB, Bursa Tabip Odası ve TÜMTİS Bursa Bileşenlerinin düzenlediği kutlamalar Millet Bahçesi (eski stadyum) önünde başladı.
Burada toplanan gruplar kutlamaların yapılacağı Kent Meydanı’na yürüdü.
https://twitter.com/normhaber1/status/1520763542470803458
Saat 12.00’den itibaren Stadyum Caddesi’nde toplanan vatandaşlar, arama noktasından geçtikten sonra yürüyüş yerine geldi.
13.00 gibi başlayan yürüyüşün ardından gruplar ikinci arama noktasının ardından Kent Meydanı’nda toplandı.
Yürüyüş esnasında sloganlar atan grup, çeşitli pankartlar açtı.
Bursa’da bir araya gelen binlerce işçi, 1 Mayıs’ı coşkuyla kutladı.
Yürüyüş alanında ve toplanma alanında Bursa İl Emniyet Müdürlüğünden 2 bin 500 polis görev yaparken, çevredeki bina ve çatılarda da geniş güvenlik tedbirleri aldı.
Yürüyüş yapılan yolu barikatlarla kapatan ekipler, drone ile havadan güvenlik kontrolü sağladı.
Bursa’da bir araya gelen binlerce işçi, 1 Mayıs’ı coşkuyla kutladı.
Kutlamalara katılmayan Türk-İş ve Hak-İş basın açıklamalarıyla yetindi.
Türk-İş’in basın açıklaması Türk Metal Sendikası sosyal tesisleri bahçesinde yapıldı.
Açıklamayı Türk İş Bölge Temsilcisi Ruhi Biçer Okudu.
“Son elli yılda, tüm dünyada emekçilerin yaşama şartları her sene bir öncekine göre daha da kötüleşti” diyen Biçer, şunları söyledi:
“Dünyada geçerli ekonomik sistem her geçen gün yeni bir sarsıntıya, daha fazla krize yol açıyor. Dünyanın büyük bir bölümünde emekçiler, 1 Mayıs’ı daha da ağırlaşan sorunlarla mücadele ederek karşılamaktadır. Biryanda işsizlik tehdidi diğer yanda geçim sıkıntısıyla emekçiler bu 1Mayıs’ı kutluyor. Taşeron sorununun sonlandırılması, geçici işçilerin daima kadroya alınması, işçi hak ve özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesi, ücretlerin satın alma gücünün korunması, asgari ücretin artırılması, vergide adalet sağlanması, çalışma mevzuatının iyileştirilmesi için hep birlikte mücadele ediyoruz” dedi.
Hak-İş ise 1 Mayıs’ı 15 Temmuz Demokrasi Meydanında yapılan basın açıklamasıyla kutladı.
Hak-iş Konfederasyonu Bursa İl Başkanı ve Hizmet-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Mustafa Yavuz’un açıklaması şöyleydi:
“Başta yerel yönetimler, belediyeler olmak üzere kamu kuruluşlarında, şirketlerde çalışan işçilerin 6772 sayılı kanun ile ilave tediye hakkı tanınarak, kadroya geçirilmelerini talep ediyoruz. Emekçilerimizin üzerindeki vergi adaletsizliklerinin giderilmesini, ücretlerimizdeki yüksek vergi dilimlerinin düşürülmesini ve sabitlenmesini istiyoruz. Toplu iş sözleşmesi ile elde edilen hak ve kazanımlarımızın, enflasyon karşısında ezdirilmemesini talep ediyoruz. Asgari ücretin 6 ayda bir yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Emeklilik sistemindeki eksikliklerin ve emekli aylığı bağlama oranından kaynaklı haksızlıkların giderilmesi için gerekli adımların atılmasını istiyoruz. Emekli aylığı ve bayram ikramiyelerimizin alt sınırının asgari ücret düzeyine yükseltilmesini talep ediyoruz. Her yurttaşımız için düzenli asgari gelir yardımı sisteminin kurulmasını istiyoruz.”