Norm Haber

Bursa’nın Anayasası: Korkarım ‘yaptım oldu’ denecek!

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ülkü Küçükkayalar, norrmhaber.com canlı yayınında "kent anayasası" olarak nitelenen Bursa'nın yeni Çevre Düzeni Planıyla ilgili tartışmalara değindi. Küçükkayalar, "Korkarım 'yaptım oldu' ile geçirilecek bir plan olacak, bütün akademik odalar olarak bu durumdan çok endişeliyiz." dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ülkü Küçükkayalar, Norm Haber’de yayınlanan EkoNorm programında Nail Özer’in sorularını yanıtladı.

Kentsel dönüşüm konusunda açıklamalarda bulunan Küçükkayalar, sorunlu başlayan sürecin yanlışlar görüldükçe düzeltilmeye çalışıldığını belirterek, konunun sosyolojik boyutuna dikkat çekti.

‘KENTSEL DÖNÜŞÜM SOSYOLOJİK BİR KONU’

Küçükkayalar, “Kentsel dönüşüme yalnızca binaların güvenli olmamasından yola çıkarak baktığımız zaman binayı yenilemek çok kolay. Kentsel dönüşüm sosyolojik bir konudur. Sonunda insanların mutlu olması hedeflenmeli. Yeni yapılanma alanlarına, doğru arsa üretimine ihtiyacımız var. Bursa’nın tarım kenti olması gerçeğini unutmadan sanayileşmiş bir kentten de bahsediyoruz ve bunları ortak akılla, insan mutluluğunu merkeze koyarak çözmek zorundayız.” dedi.

‘YILDIRIM KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN ÖNEMLİ’

Yıldırım’daki kentsel dönüşüm çalışmalarını dikkatle izlediklerini kaydeden Küçükkayalar, şunları söyledi:

“Bursa’nın Yıldırım bölgesi ilk göç alan bölge. Bu sebeple çok eskiye dayanan kötü bir yapılaşma söz konusu. Nilüfer bölgesi yeni dönemin gelişen kent bölgesi olduğu için orada daha planlı yapılaşma söz konusu. Yıldırım bu işte başarılı sonuçlar elde edebilirse güzel örnek olacaktır, farklı kentler de takip edecektir.”

Bursa kamuoyunda sıkça tartışılan “Bursa’nın Anayasası” konusuna da değinen Küçükkayalar, şu görüşleri dile getirdi:

‘KENT OLARAK ANAYASAMIZI YAPAMIYORUZ’

“2020 Çevre Düzen Planı’nın üzerinden 2 yıl geçti. 2040 planının konuşulması söz konusuyken; bugün toplantı, yarın bilgilendirme derken 2 yıl geçti. Şu anda 2050 planının sözü edilir oldu. Kent olarak anayasamızı yapamıyoruz. 2020 planında BESOB, TEKNOSAB yoktu. Sonuçta önümüzdeki çevre düzen planında mevcut olana teslim olmaktan başka çaremiz yok. Çaresizliğin kabul edilmemesi gerekir.

‘KORKARIM ‘YAPTI OLDU’ DENECEK’

Elimizdeki sanayi alanlarını iyileştirmek zorundayız. Düzensiz sanayi alanı olarak atölyeler, imalathaneler şehir içinde hem gürültü hem çevre kirliliğine yol açıyorlar. Şehir merkezinden uzaklaştırılması gündemde, planlar yapalım, diyorlar. Şehir dışına taşıyacağız derken yepyeni bir sanayi alanı oluşturmanın alt yapısını mı hazırlayalım? Bu da tartışma konusu. Doğuda planlanan yeni bir sanayi bölgesi söylentisi var. Henüz resmi olarak, bizim dahil olmamız istenen bir taslak bile sunulmadı. Korkarım ‘yaptım oldu’ ile geçirilecek bir plan olacak, bütün akademik odalar olarak bu durumdan çok endişeliyiz. Söz hakkımızı sonuna kadar kullanmak istiyoruz. Umarım Büyükşehir bu konuda bizimle el ele yol alır. Bütün akademik odaların böyle bir duruşu var.”