Norm Haber

Yüksek yargıda Can Atalay gerilimi: TBMM Danışma Kurulu toplanamadı, CHP Meclis’i terk etmeyecek!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Danışma Kurulu'nun, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) suç duyurusuyla ilgili gelişmeleri ele almak üzere bugün toplanması bekleniyordu. Ancak toplantı yapılmadı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bunun üzerine bugünden itibaren TBMM Genel Kurulunu terk etmeme eylemine başlayacaklarını açıkladı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, tutuklu Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay için hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması Ankara gündemini değiştirdi.

Meclis’te konuyla ilgili bir oturum yapılmasını talep eden CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’la görüştü.

Özgür Özel, Danışma Kurulu’nun olağanüstü toplanmasını talep etti.

Özel, konuyla ilgili açıklamasında, “Sayın Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’la telefonla görüştüm ve kendisinden içinde bulunduğumuz yargı krizi ve darbe girişimiyle ilgili Meclis Danışma Kurulu’nu olağanüstü toplamasını talep ettim. Kendisi ağırlamakta olduğu Filistin Heyeti’yle planlı programlarının ardından, gün içerisinde bu yönde bir çağrı yapacağını belirtti. Kendisinin başkanlığında yapılacak Danışma Kurulu toplantısına partimiz adına bizzat katılacağım.” dedi.

TBMM Danışma Kurulunun saat 16.00’da toplanması bekleniyordu, ancak beklenti gerçekleşmedi. Gelişmeler üzerine yeni bir açıklama yapan CHP Genel Başkanı Özel, şunları söyledi:

ÖZEL: EYLEME BAŞLIYORUZ

“Meclis Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş tarafından yapılacağı bildirilen ve saat 17.00’de toplanması beklenen Danışma Kurulu toplantısının yapılmayacağını öğrendim. Bu durumda dün gerçekleştirdiğimiz olağanüstü grup toplantısında aldığımız karar gereği, yargı krizi ve darbe girişimini gündemde tutmak amacıyla bugünden itibaren TBMM Genel Kurulu’nu terk etmeme eylemine başlıyoruz.”

AK PARTİ’DE TOPLANTI

AK Parti Grup Yönetimi de yüksek yargıdaki gelişmeleri ele almak üzere bugün toplandı.

Genel Başkanvekili Efkan Ala’nın başkanlık ettiği toplantıda, son gelişmeler ele alındı.

TBMM DANIŞMA KURULU NEDİR, KİMLERDEN OLUŞUR?

TBMM Başkanı ya da görevlendireceği başkanvekili başkanlığında siyasi parti grup başkanları veya başkanvekillerinden oluşan; parti grupları arasında istişare yapılmasında ve Meclis çalışmalarının düzenlenmesinde önemli roller üstlenen kuruldur.