Norm Haber

Erdoğan’dan EYT müjdesi! Peki emeklilik başvurusu nasıl yapılır?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emeklilikte yaşa takılanların (EYT) mağduriyetinin çözümü için gerekli düzenlemenin yapılacağını söyledi. Erdoğan'ın açıklamasının ardından milyonlarca vatandaş emeklilik başvurusu nereden ve nasıl yapılır diye araştırmaya başladı. EYT düzenlemesi kimleri kapsıyor? EYT'de hangi şartlar geçerli olacak? Emekli olmayıp çalışanlar için prim desteği verilecek mi? İşte düzenlemenin ayrıntıları...

Türkiye gündeminin ilk basamağında yer alan ve milyonlarca vatandaşın mağduriyet yaşadığı emeklilikte yaşa takılanlarda düğüm çözüldü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe‘de gerçekleştirilen EYT zirvesinin ardından milyonlarca vatandaşın beklediği açıklamayı yaptı.

YAŞ ŞARTI YOK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT’de yaş şartı olmayacağını ve ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağını belirtti.

Ayrıca düzenlemede SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ayrımı olmadan şartları sağlayan herkesin emeklilik hakkından faydalanabileceğini de açıkladı.

EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Emeklilik hakkı kazanan milyonlarca vatandaş bu açıklamanın ardından nasıl başvuru yapılacağını araştırmaya başladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan paylaşımda emeklilik hakkı kazanan vatandaşların e-Devlet üzerinden yapacakları başvurularda izleyecekleri yollar anlatıldı.

İşte SGK tarafından yapılan o paylaşım:

E-DEVLET ÜZERİNDEN EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ‘gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi’ne tıklayın.

Ardından sayfada çıkan yeni başvuru sekmesine tıklayın.

Tahsis talep türü olarak ise ‘yaşlılık aylığını” seçin.

SSK kapsamında aylık talep edeceklerin ‘4A’, Bağkur kapsamına girenlerin ise ‘4B’ seçeneğini işaretlemesi gerekiyor. Seçim yaptıktan sonra ‘başvur’ butonu tıklayın.

EMEKLİLİK BAŞVURU EKRANI

Maaş ödemesinin yapılacağı bankayı seçtikten sonra açıklama kısmına maaşınızı almak istediğiniz şubeyi yazın.

Diğer iletişim bilgilerini de doldurun.

‘Aylık alıyor mu?’ sorusunu da “evet” veya “hayır” olarak yanıtlayın.

Son aşamada ‘ileri’ butonu ardından ‘başvur’ butonuna basılarak bilgiler SGK’ya gönderilmiş olacak.

SGK ÖNÜNDE EYT KUYRUĞU

Başta Bursa olmak üzere birçok ilde vatandaşlar SGK müdürlüklerine akın etti. Eksik prim günlerini askerlik ve doğum borçlanması ile EYT’yi tamamlamak isteyen vatandaşlar, uzun kuyruklar oluşturdu.

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?
8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar EYT kapsamına giriyor. Bu tarihten sonra hizmet başlangıcı olanlar ise düzenlemeden yararlanamayacak.

EYT ŞARTLARI NELER?
8 Eylül 1999 öncesi işe girişi olanlardan kadınlar için 5 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi, erkekler için 5 bin prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi gerekiyor. Prim ve sigortalılık süresi şartlarını karşılayanlar yaşa bakılmadan emeklilik hakkı kazanacak.

PRİM GÜNÜ EKSİK OLAN NE YAPACAK?
Prim günü dolmayan kadınlar doğum borçlanması, erkekler de askerlik borçlanması yapabiliyor. Bu sayede eksik günler tamamlanabiliyor.

SİGORTALILIK SÜRESİ DOLMAYANIN DURUMU NE OLACAK?
Prim şartını tamamlayan ancak sigortalılık süresini doldurmayanlar kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 bitince emeklilik hakkı kazanacak.

KAÇ KİŞİ YARARLANACAK?
Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkına kavuşacak. Prim ve sigortalılık süresini tamamlayanlarla birlikte bu sayı her yıl artacak.

EMEKLİ OLUP ÇALIŞANLAR İÇİN DURUM NE?
Emekli olup çalışmaya devam edecekler için sigorta prim teşviki getirilecek. Böylece emekli olanlar için şirketlerin ödeyeceği primlerde düşüş olacak. Normal çalışanla emekli çalışan arasında prim farkı kalmayacak.

KIDEM TAZMİNATI DESTEĞİ OLACAK MI?
Emekli olacakların hak kazandığı kıdem tazminatları için destek verilecek. Bu kapsamda Kredi Garanti Fonu desteğiyle işverenlere kredi imkanı sağlanacak.

NE ZAMAN DEVREYE GİRECEK?
Düzenlemenin Meclis’e sunulmasının ardından ocak ayında görüşülmesi bekleniyor. Yürürlük tarihinin ise 1 Ocak 2023 olması bekleniyor.