Norm Haber

Gönüllü Hareketi Derneği: Afet sonrası yapılacak çok şey var

Türkiye’yi derinden sarsan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından kısa sürede organize olarak afet bölgesine giden Gönüllü Hareketi Derneği iki hafta boyunca deprem bölgesinde yaşadığı deneyimleri sivil toplum örgütü temsilcileri ve gönüllülerle paylaştı. Afet sonrasında sadece kurtarma ekiplerine değil, bölgedeki koordinasyonu yürütebilmek için çeşitli niteliklere sahip çok sayıda gönüllüye ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde gerçekleşen deneyim paylaşım toplantısı, deprem felaketinde hayatını kaybeden yurttaşlarımızın anısına saygı duruşu ile başladı. Gönüllü Hareketi Derneği Başkanı Sertaç Şipka, “Deprem bölgesinde yaşadığımız deneyimleri gönüllülerle paylaşmak için bir araya geldik. Kafa kafaya verelim, fikirlerimizi paylaşalım ki bundan sonraki süreçte neler yapabiliriz bunu planlayalım. Olası bir felakete ders almadan, hazırlıksız yakalanmayalım” dedi.

Deprem felaketinin ardından 32 kişilik ekip ile yola çıkan Gönüllü Hareketi Derneği’nin olumsuz hava koşullarına rağmen 24. saatte bölgeye ulaştığını anlatan dernek başkanı sözü arama kurtarma ekibinden Cem İyihuylu ve Burak Arıcak’a bıraktı. Beden eğitimi öğretmeni Cem İyihuylu arama-kurtarma ekiplerinin hafif, orta ve ağır olmak üzere üç kademeli olacak şekilde yapılandığını ve ekiplerin mutlaka gerekli eğitimleri tamamlayıp akredite olması gerektiğine işaret etti. Arama kurtarma ekibi deyince tüm ekip üyelerinin enkaza girdiğine ilişkin bir görüş olduğunu ifade eden Cem İyihuylu ekip üyelerinin tamamının enkazda çalışmadığını, ekipte planlayıcı, malzemeci, yemek ve konaklama işlerini üstlenenler gibi çok farklı görevleri yürüten kişiler olduğunu dolayısıyla herkesin gerekli eğitimleri aldıktan sonra bölgede üstlenebileceği sorumluluklar bulunduğuna işaret etti.

Osmaniye şehir merkezindeki Dr. Metin Tamer Sitesi’nde gece-gündüz demeden arama-kurtarma çalışması yürüten ekibin enkazdan bir kişiyi canlı olarak kurtarmayı başardığı ifade edilirken çok sayıda depremzedenin cansız bedenini enkazdan çıkardığı belirtildi.

Osmaniye’de çalışan arama-kurtarma ekibinde yer alan Bursa Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arıcak ise deprem bölgesindeki yardımların tasniflenmesi ve koordine edilmesinin büyük bir organizasyon olduğunu ifade etti. Arıcak, afet bölgesinde yaşam şartlarının zor olduğunu, asıl psikolojik yıkımın daha sonra kendini belli ettiğini ve hastalıkların da depremzedelerin yaşamını olumsuz etkilediğini anlattı.

Afet yönetiminin kapsamlı bir çalışma olduğuna vurgu yapıldı ve Afet anında AFAD’ın yönetmesi gereken 22 ayrı başlık olduğuna işaret edildi. Gönüllü Hareketi Derneği olarak diğer sivil toplum örgütleri ile iletişim halinde kapsamlı bir çalışma yürütülmesi görüşü ağırlık kazandı. Toplantıya katılan Tip 1 Diyabetliler Derneği Başkanı Yadigar Aydın, işbirliği yapma konusunda istekli olduklarını ve sağlık personeli desteği ile diyabet hastalarının ihtiyaç duyduğu ilaç ve tıbbi malzeme yardımında bulunabileceklerini söyledi. Mina Otizmle Yaşam Derneği Başkanı Canan Cihan da özel gereksinimleri olan sağlık açısından dezavantjlı grupta yer alan bireylerin desteklenmesi konusunda sorumluluk üstlenebileceklerini bildirdi.

Gönüllü Hareketi Derneği gönüllüleri Osmaniye’de malzeme dağıtımı, çocuk etkinlikleri, ihtiyaç analizi gibi faaliyetlerle depremzedelerin yaşamını desteklemeye devam ediyor. Gönüllü Hareketi Derneği Gıda Bankası ise hem Bursa’ya gelen depremzedelere hem de bölgede yeni bir yaşam kurma çabasındaki depremzedelere gıda, hijyen malzemeleri ve giyecek desteğinde bulunuyor. Gıda Bankası kanalı ile depremzede aileleri desteklemek amacı ile destek paketi bağışında bulunulabileceği ifade edildi.