Kanser, dünyada koroner kalp hastalığından sonra en çok ölüm nedeni olarak ikinci sırada. Kanser türlerinin ve kansere bağlı ölümlerin yarısının doğru beslenmeyle önlenebileceği tahmin ediliyor.
Uzmanlar, kanser gelişimine katkıda bulunan temel faktörün oksidatif stres olduğunu açıklıyor. Bazı gıdalar, serbest radikallerin DNA’mız üzerindeki etkisini nötralize ederek oksidatif strese karşı koyabilir. Bu gıdalar, birçok taze meyve ve sebzede bulunan antioksidan olarak bildiğiniz şeyleri içerir. Kanserojen gıda tüketiminizi azaltarak kansere yakalanma riskini de azaltabilirsiniz.
Aşağıda belirttiklerimiz kanserojen oldukları ve sağlığınıza zararlı oldukları bilimsel olarak kanıtlandığı için, kaçınmak isteyeceğiniz yiyeceklerdir.
KANSERLE İLİŞKİSİ OLAN EN ZARARLI YİYECEKLER
Hazır patates püresi, kolaylık sağlamak için zor zamanlarda çok pratik gibi gelebilir. Ama hiçbir şey sağlığınızdan önemli değildir. Ultra işlenmiş olan hazır patates püresi uzak durmanız gereken yiyeceklerden.
Neredeyse tamamen yüksek fruktozlu mısır şurubundan yapılan asitli içecekler, sağlığınızın en büyük düşmanı.
Pamuk şeker sadece saf şeker değildir, aynı zamanda çok yüksek ısıda pişirilir. Bu kabarık tatlıyı yemesi eğlenceli olabilir, ancak tadını çıkarmak için kanserojen yiyecekler arıyorsanız en iyi seçenektir.
Şeker genellikle kanser hücreleri tarafından diğer tatlandırıcı türlerine göre daha hızlı metabolize edilen yüksek fruktozlu mısır şurubu ile tatlandırılır. Ve şekerin rengi parlak olsa da çok daha iyi bir tatlı tedavi seçeneği olan eşit derecede parlak meyvelerin faydalarından hiçbirine sahip değildir.
İşlenmiş köfteler nitrat içerebilir. Hazır köfteler ultra işlenmiş gıda kategorisinin bir parçasıdır ve ayrıca kırmızı et içerir. Bromlu un ve rafine şekerler bile içerebilirler. Bunlardan da kaçınmak en iyisidir.
Etin kanserojen özellikleri ancak nitratlarla işlendiğinde artar. Uzmanlar bu yiyeceklerin içinde nitrozaminler adı verilen kansere neden olan bileşikler oluşturabileceğini açıklıyor.
Sucuk ve sosis gibi ürünler tam bir nitrit deposu olduğu için kanserojen yiyeceklerin en başında yer alıyor.
Herkesin televizyon karşısında çok severek tükettiği patlamış mısırı biraz daha yanık olarak seviyorsanız, başınız dertte demektir. Patlamış mısırı özellikle tereyağında veya yağda aşırı pişirmek onu kötü bir seçim yapabilir.
Çıtır, karamelize hatta biraz yanık ekmek seviyorsanız, şimdiden geçmiş olsun. Kanserojen yiyecekler listesinde yer alıyor.
Sebze de olsa fırında da pişse çok uzun süre pişirirseniz kavrulmuş sebzelerde de nitrit ortaya çıkar. Sebzelerinizi fazla pişirmemek ve sağlığa faydalarını azaltmamak için kavurma tabağınızın altına biraz et suyu koyun.
Parlak renkli, antioksidan bakımından zengin sebzeler bile, kömürleşinceye kadar pişirildiklerinde sağlıklı yararlarını kaybederler. Sebzelerinizi düşük ateşte haşlayın veya sağlık yararlarından yararlanmak için çiğ olarak tüketin.
Izgara tavuk sağlıklı bir seçim gibi görünebilir, ancak antibiyotik içermeyen serbest dolaşan tavuğu tercih etseniz bile, ikinci olarak bu güzel ızgara işaretleri oluşur, sağlığa olan faydalarını azaltıyorsunuz. Fazla pişmemesi için tavukları hafifçe haşlayın.
Sodyum ve nitrit dolu olan cipsler sağlık için tam bir zehir desek abartmış olmayız. Kanserojen yemekler listesinde yer alıyor. Üstelik kızartmalarda iki kat daha kanserojenler.
Patateslerdeki nişasta vücutta iltihaplı şekere dönüşür. Bunu düşük dereceli kızartma yağları ve yüksek pişirme sıcaklığı ile birleştirin…
Izgara, mangal ve kızartma, uzun vadede sağlığa en zararlı olabilecek pişirme yöntemleridir. Bunlardan biri de kızarmış tavuktur. Kesinlikle uzak durulmalı.
Kırmızı etin özellikle çok miktarda tüketildiğinde kansere neden olduğu bulunmuştur.
Birçok mağazada yer alan kraker markası bromatlı un içerir, ancak aromalı krakerler sizin için daha da kötü olabilir. Şeker, hidrojene yağlar ve yapay tatlandırıcılar bunlardan sadece bazıları.
Rafine unlardan rafine şekerlere kadar farklı kanserojen içeriklerden oluşuyor. Zararı gözle görülse ağzınıza bile sürmezsiniz.
HAZIR KAHVALTILIK SANDVİÇ
Marketlerde satılan paketli kahvaltılık sandviçlerin içeriğinde potasyum bromat bulundu. Bu içerikler sandviçleri ultra işlenmiş ürün grubuna sokuyor. Bu da kanserojen oldukları anlamına geliyor.
Dışarıda satılan hamur işlerinde kullanılan unlar bromat katkılı oluyor.
Fabrikasyon, paketli ekmeklerin çoğunun unu bromat katkılı. Yapılan çalışmalarda paketli ekmeklerde hidrojen yağlar da tespit edilmişti. Bromatlı unda bulunan bu kimyasal, bir dizi sağlık kuruluşu tarafından sinir sistemi bozukluklarına bağlanmıştır.
Uzun zamandır hazır çorbalarda bulunan sodyum ve nitratın bu ürünleri kanserojen hale getirdiği biliniyor.
Sıcak suya konulduğunda hazır olan bu ürünler de kanserojendir.
Rafta dayanıklı yemekler, “ultra işlenmiş” kategoriyi tanımlayan hemen hemen tüm malzemeleri içerir . Bu, vücuttaki omega-3 ila omega-6 yağ asitleri dengesini bozan ve dolayısıyla kansere yol açabilen genel iltihaplanmaya katkıda bulunan hidrojene yağları içerir.