Haber: Serdar OGAN
Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerin ardından Norm Haber’e konuk olan Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Bursa Şubesi Başkanı Esra İnhanlı gündem yaratacak açıklamalarda bulundu. Depremden etkilenen iller arasında binlerce binanın 2011 yılında başlayan yapı denetim hizmeti uygulamasına maruz kalmamak için 2010 yılında ruhsat aldığını söyledi.
Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde büyük yıkıma yol açtı. Depremde Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ’da 45 bin 89 kişi hayatını kaybetti.
Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Bursa Şubesi Başkanı Esra İnhanlı, Nail Özer’in hazırlayıp sunduğu EkoNorm programına konuk oldu.
YAPI DENETİMİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Esra İnhanlı, “2011 yılındaki Van, 2020 yılındaki İzmir, Malatya ve Elazığ, en son 2022 yılındaki Düzce depreminde hiçbir yapı denetimli binanın yıkılmadığı görüldü. 11 ildeki depremde ise yapı denetim hizmeti başlama tarihlerini göze alarak söyleyeceğim sadece Adana, Gaziantep ve Hatay’da 2001 yılında diğer 8 ilde ise 2011 yılında yapı denetim hizmeti başladı. İlk Gaziantep, Hatay ve Adana’da pilot il olarak başladı. Bursa da, İstanbul da pilot şehirdi.” dedi.
Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Bursa Şubesi Başkanı Esra İnhanlı, bölgede binlerce binanın 2010 yılında yapı denetim hizmeti almadan ruhsatlandığını söyledi.
‘8 İLDE RUHSAT PATLAMASI OLMUŞ’
İnhanlı, “2011 yılında yapı denetim hizmeti uygulamasına geçecek bu 8 ilde inanılmaz bir ruhsat patlaması olmuş. 2009 yılında o bölgede 2-3 bin ruhsat alınmış. 2010 yılında 9 binlere çıkmış ruhsat sayıları, 2011 yılında tekrar 3 binlere inmiş. 2010 yılında sırf denetim hizmeti almadan denetimle ilgili sorumluluğu yüklenmemek için ruhsat patlaması olmuş. Bunlar hep yeni bina ama denetim hizmeti almamış. Tarih 2014 ama o ruhsatı 2010’da almış. 3.5 katı kadar fazla ruhsat alınmış o bölgede.” ifadesini kullandı.
YIKILAN BİNALAR İMAR BARIŞI GELİR DİYE DENETİMİ YARIDA BIRAKILMIŞ
Yapı denetimler olmasaydı 151 binanın yıkılabileceğini belirten İnhanlı, “Bu toplam 11 ildeki 151 bin 990 bina denetlenmiş bunlardan Hatay’da 125, Kahramanmaraş’ta 65, Adıyaman’da 52, Gaziantep’te 42 Malatya’da 3 tane olmak üzere toplamda 287 yıkılan bina yapı denetimliymiş. Denetim hizmeti doğru verildiğinde binaların bu depremlerde yıkılmayacağı iddia ediyorum. Hasar alabilir ama bina görevini yapmış olarak yorumlanır. Bu 287 yapının içerisinde imar barışı geldiğinde denetim hizmetini yarıda bırakıp imar barışı alırım ile devam ederim diyen yapılar da var” şeklinde konuştu.
Hatay’da yıkılan binalarda çok fazla zemin ve yapı hatalarının olduğunu söyleyen İnhanlı, “Devletimizden de doğru uygulamaların ve yönetmeliklerin sahadan alınan bilgilerle hazırlanması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.