CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, “Kiralar” başlıklı yeni bir video yayınladı.
Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:
”
“Sevgili halkım, bu aralar hepimizi mahveden, darmadağın eden, soframızdaki ekmeğimizden eden kira konusu var. Tabii asıl sorun Türkiye’nin kangren olmuş barınma sorunu. 2002’de nüfusun yüzde 75’i ev sahibiyken bugün bu oran yüzde 55’e düştü. Görüyor musunuz şu korkunç durumu?
Yeni jenerasyonlar asla ev sahibi olamıyor. Konut fiyatlarındaki artış, doları ikiye katladı. Maaşlarına sahte enflasyon rakamlarının bile altında zam alan çalışanların, hele milyonlarca asgari ücretlinin ev sahibi olması mümkün değil, hayal. Bir yıl içinde kiralar yüzde 197 arttı. Asgari ücret 8 bin 500 lira iken, bir evin kirası ortalama 7 bin 400 liraya çıktı.
Bütün bir ay gece gündüz çalış, yüklen, yüklen, yüklen; sonra kazandığın 3 kuruşun 2’si kiraya gitsin. Bu Erdoğan kapitalizmin altında böyle ezil. Türkiye’de evlenme yaşının yükselmesinden dem vuran saraylının, bu gençler bu kiraları nasıl ödeyecek sorusuna yanıtı yok. Çünkü sorunu yaratan kendisi. Konut sektörünü rant alanına dönüştürdüler. Çetelere buradan gelir ve servet transferi yaptılar. Çeteler sevinirken halk anayasal hakkı olan barınma hakkından bile yoksun bırakıldı.
Bakın, dramatik bir rakam söyleyeyim size. 1984-1999 arasındaki 15 yılda 1 milyon 139 bin 99 konut yapan TOKİ, son 20 yılda 506 bin 861 konut yaptı. Sizce konut sayısı neden bu kadar düşük? Çünkü TOKİ, konut dışında 5’li çetelere kaynak aktarmak için başka işlerde kullandılar. Açıkça söylemek gerekirse, orta sınıfı, hele hele yoksulları resmen unuttular.
TOKİ’yi de nefessiz bıraktılar. Konut, barınma, kira krizini çözmek için ikinci yüzyıl programını geliştirdik. Millet İttifakı iktidarında Toplu Konut İdaresi, asıl görevi olan sosyal konut üretimine odaklanacak. Bu kapsamda Türkiye’de asgari ücretle geçinen dar gelirli vatandaşı yuva sahibi yapacağız. Halk konutta oturan vatandaşın kirası asgari ücretin yüzde 20’si olacak. Ödenebilir konutta ihtiyaç sahiplerinin gelir durumlarına ve hane halkı büyüklüğüne uygun ödeme koşulları sağlanacak. Nihai hedef, 5 yılda sosyal konutların sayısını tam 4 katına çıkarmak.
Kiralar. pic.twitter.com/GSvz9m1OnC
— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) April 29, 2023