Norm Haber

Kiracılar bu haber size! Artık bunu yapmak zorunda değilsiniz

Ev sahibinin "boyalı verdim, boyalı alırım" talebi tartışma yaratıyor. Kiracıların ve ev sahiplerin bu sorusuna hukukçular cevap verdi.

Ev sahipleriyle kiracılar arasında giderek büyüyen “ev boyatma” tartışması, yüksek maliyetler nedeniyle kamuoyunun gündeminde yer almaya başladı. Kiracılar çıkarken daireyi boyatma zorunluluğunun haksız olduğunu savunurken, ev sahipleri ise daireyi nasıl teslim ettilerse o şekilde geri almak istediklerini belirtiyor. İstanbul’da 2025 itibarıyla ortalama 90 metrekarelik bir evin boyama maliyeti, kullanılan malzeme ve işçilik kalitesine göre 10 bin TL’den başlayıp 17 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Artan fiyatlar, kiracı ve ev sahibi gerilimini daha da körüklüyor.

“KİRACI EVDEN ÇIKARKEN EVİ BOYATMAK ZORUNDA DEĞİLDİR”

Tartışmalar ise kira sözleşmelerindeki maddeler üzerinden şekilleniyor. Av. Gizem Gonce, kiracının kiralanan taşınmazı özenle kullanmakla yükümlü olduğunu ve Türk Borçlar Kanunu’nun 334. maddesi uyarınca evi aldığı haliyle iade etmesi gerektiğini belirtiyor.

Oturduğu evi boşaltacak kiracının boyatma sorumluluğunun mutlak olmadığını vurgulayan Gonce’nin uyarı ve değerlendirmeleri şöyle:

“Kiracı, kira süresi boyunca meydana gelen olağan eksilme ve bozulmalardan sorumlu değildir. Bu sebeple kiracı, hayatın olağan akışı içerisinde kiralananda oluşan yıpranmalardan dolayı sorumlu tutulamaz. Örneğin evin boyasının zamanla solması ya da kirlenmesi olağan bir durumdur. Dolayısıyla kiracı bu nedenle evden çıkarken evi boyatmak zorunda değildir.”

ZARAR VERİLMEMELİ

Ancak Gonce, bazı istisnai durumlara da dikkat çekti. Eğer taraflar kira sürecinde kiralanan taşınmazın özel bir şekilde kullanımı konusunda açık bir anlaşma yapmışsa ve bu kullanım nedeniyle olağan dışı zararlar oluşmuşsa, ev sahibinin zarar tespiti için mahkemeye başvurarak delil toplatabileceğini ve zararını talep edebileceğini belirtti.

EŞYALI EVLERE DİKKAT

Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü de, “Kiracının, sözleşmenin sona ermesi hâlinde, sözleşmeye aykırı kullanmadan doğacak zararları giderme dışında, başkaca bir tazminat ödeyeceğini önceden taahhüt etmesine ilişkin anlaşmalar geçersizdir” Güllü, ev eşyalı ise kiracının çıkması durumunda bu şekilde teslim etmesi gerektiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“Ancak kanun koyucu buna ilave olarak kullanıma bağlı yıpranmanın bedelinin talep edilemeyeceğini belirtmiştir. Yani kişi kiraladığı eşyayı mutat şekilde kullandı ve yıprandıysa bu yıpranmaya kiralayan katlanacaktır.”

YAPILAN İŞ ZARURİ VEYA FAYDALI MASRAF İSE TALEP EDEBİLECEKTİR

“Kiracı taşınmazı çıkarken boyatarak teslim edilmiş ise ücretini isteyebilecek midir?” sorusunu da yanıtlayan Güllü, şöyle konuştu:

“Yapılan iş zaruri veya faydalı masraf ise talep edebilecektir. Örneğin mutat olarak boya ve parke kullanımı varken üst kattan akan su nedeni ile duvarın boyaları ve yerdeki parkeler kabarmış ve kiracıda kiralayana ulaşamayarak tamirat yapmış ise bunun bedelini talep edebilecektir. Zaruri iş sayılmayan hallerde yapılan iş faydalı ile yine bedelini talep edecektir.”