Norm Haber

Milyonların hayalini süslüyordu: Fransa’ya işçi olarak nasıl gidilir?

Fransa nitelikli işçi alımı 2023 şartları ve kuralları kapsamlı olarak araştırılıyor. Vatandaşlar Fransa’da istihdam edilebilmek ve gerekli iş imkanlarından faydalanabilmek için konuyu araştırıyor. Avrupa’da farklı bir yaşamın hayalini kuranlar bir çıkış noktası olarak Fransa iş imkanlarını görüyor. Peki, Fransa’ya işçi olarak nasıl gidilir? İşte detaylar…

Fransa nitelikli işçi alımı 2023 konusu Avrupa hayali kuranlar ve bölgeye yerleşmek isteyenlerin gündeminde. İş imkanlarının bulunduğu ve daha cazip olduğu düşünülen refah seviyesi kapsamında Fransa’da yaşamayı isteyenler çıkış noktası olarak işçi alımlarını görüyor. Fransa yönetimi ise ağır sanayiden sağlık sektörüne, yazılım mühendisliğinden ara eleman ihtiyacına kadar çok sayıda birim ve branşta alımlar gerçekleştiriyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye’ye büyük bir kontenjan açılarak yüksek rakamlarda alımlar yapılıyor. Bunun için ise başvuru yapanların bazı şartları karşılaması gerekiyor. Peki, Fransa’ya işçi olarak nasıl gidilir? Fransa işçi alım şartları neler?

FRANSA NİTELİKLİ İŞÇİ ALIMI 2023

AB, Avrupa Ekonomik Bölgesi ya da İsviçre vatandaşları haricinde Fransa’ya gelenlerin Fransa çalışma vizesi alma zorunluluğu bulunuyor. Çalışma vizesinin oturum vizesi alınmadan önce verilmiş olması gerekiyor. Öte yandan çalışma izninin onaylanması için iş sözleşmesinin önceden onaylanmış olması gerekmektedir.

Fakat Fransa’da 90 günden az kalacaksanız ancak bu süre zarfında çalışacaksanız işvereninizin sizin için Fransa Çalışma Bakanlığı DIRECCTE’den onaylı geçici çalışma izni belgesi alması gerekir ya da çalışılacak bölgedeki idari birimin pullu onayını taşıyan çalışma belgesini alması gerekmektedir. Bu çalışma izni onayı Türkiye’de vize başvurusunda bulunduğunuz Fransa Konsolosluğuna veya Fransa Büyükelçiliğine gönderilir.

FRANSA’YA İŞÇİ OLARAK NASIL GİDİLİR?

Fransa’da 90 günden fazla kalmayı ve çalışmayı planlıyorsanız, oturum izni vizesi olarak da bilinen uzun süreli vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Muhtemel işvereniniz onunla yaptığınız iş sözleşmesini Fransa Çalışma Bakanlığı DIRECCTE’nin yerel birimine gönderir. Eğer yanınızda aile bireylerinizden biri de sizinle birlikte Fransa’ya gelecekse, işveren aynı zamanda refakatçi aile üyesi’ prosedürüne uygun şekilde başvuru yapmalıdır. Fransa Çalışma Bakanlığı DIRECCTE işverenle iş sözleşmesine onay verirse, sözleşme Fransa Göç ve Entegrasyon Ofisinin (OFII) onayına gönderilir.

Fransa Göç ve Entegrasyon Ofisi sözleşmeyi onayladıktan sonra sözleşmeyi Fransa vizesi başvurusunda bulunduğunuz Türkiye’deki Fransa Konsolosluğu, Fransa Başkonsolosluğu veya Fransa Büyükelçiliğine gönderir. Daha sonra Büyükelçilik veya Konsolosluğa uzun süreli vize başvurusu yapmak üzere çağrılırsınız. Uzun süreli vize için konsolosluğa giderken aşağıdaki evrakları yanınızda olmalıdır.

FRANSA ÇALIŞMA VİZESİ NASIL ALINIR?

Fransa’daki yetkililere göre eğer yönetici, bağımsız bir profesyonel veya çalışansan olarak Fransız ekonomisine entelektüel, bilimsel, kültürel, sportif ve insani bilimler alanında önemli katkılarda’ bulunacağınıza dair potansiyel taşıyorsanız ve bu alanların birini veya birkaçını içeren spesifik bir projede yer alacaksanız 3 yıl süreli, yenilenebilir, özel yetenek’ oturum izni başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu yüzden aşağıdaki koşulları yerine getirmeniz gerekecektir:

FRANSA ALIM YAPAN MESLEKLER VE MAAŞLAR

Fransa’da en çok alım yapılan meslekler şöyle:

Fransa’da çalışan bir kişi yılda ortalama 49.500 Euro kazanır. Fransa’da yıllık maaşlar 12.500 Euro ile 221.000 Euro arasında değişmektedir.

Fransa’da mesleklerin kazandırdığı maaşlar şöyle:

Meslekler Yıllık Ortalama Maaşları
Doktor Maaşı $59,329
Bilgi Teknolojileri Yöneticisi Maaşı $52,480
Öğretim Görevlisi Maaşı $51,722
Muhasebe Müdürü Maaşı $49,302
Pazarlama Müdürü Maaşı $46,402
Finans Yöneticisi Maaşı $43,772
Kimya Mühendisi Maaşı $41,739
İnşaat Mühendisi Maaşı $41,267
Mobil Geliştirici Maaşı $41,234
Yazılım Mühendisi Maaşı $39,153
Veri Analisti Maaşı $39,144
İnsan Kaynakları Yöneticisi Maaşı $38,273
Avukat Maaşı $38,240
İç Mimar Maaşı $38,088
Makina Mühendisi Maaşı $35,994
Garson Maaşı $35,283
Mimar Maaşı $34,988
Elektrik Mühendisi Maaşı $34,115
Eczacı Maaşı $31,999
Endüstriyel Tasarımcı $30,570
Resepsiyonist $26,403
Grafik Tasarımcı $25,202
Moda Tasarımcısı $23,644
Öğretmen $24,349
Hemşire $25,248
Diş Hekimi $39,001
Fransa’da Aşçı Maaşı $29,454

HAZIRLANMASI GEREKEN EVRAKLAR NELER?

Not: Gereken evrakların listesinde farklılıklar olabilir. Yetkililerden bilgi alınız.