Norm Haber

Otomotiv dünyası Bursa’da buluştu

Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nin ev sahipliğinde bu yıl dördüncüsü düzenlenen Otomotiv Buluşmaları - Türkiye Organizasyonu Merinos AKKM’de açılış oturumuyla başladı.

Haber: Ebru TAŞDEMİR

Kamera: Fikret TURAN

Bursa OSB’nin ev sahipliğinde düzenlenen Otomotiv Buluşmaları – Türkiye Organizasyonu Türkiye ve dünyadan otomotiv ana ve yan sanayi üreticilerinin katılımıyla başladı.

8-10 Kasım tarihleri arasında yapılacak olan Otomotiv Buluşmaları-Türkiye Organizasyonu Merinos AKKM’de gerçekleştirilecek.

Programa Bursa OSB Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Şahin, NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez, DOSAB Otomotiv Kümesi Üyesi Ahmet Ağaoğlu, Uludağ İhracatçılar Birliği Koordinatör Başkanı Baran Çelik, Uludağ Üniversitesi Rektörü Ahmet Saim Kılavuz, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Arif Karademir de katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Proje Müdürü Marie François’in açıklamaları şu şekilde:

“Teşekkür etmek istiyorum. Burada olduğunuz için bizleri çok mutlu ettiniz. Otomotiv miting Bursa’nın dördüncüsünü gerçekleştiriyoruz. Aslında ben burada biraz konuşmanın dışına çıkarak bu etkinliği beraber biz 5 yıl önce hayal ettiğimizde hiç kimse bize inanmadı. Bir kere yaparsınız, bir daha olmaz diyenler oldu. Türkiye’de bu etkinlik yapılmaz diyenler oldu ve bize inanan destek verenler oldu. Öncelikle proje koordinatörümüz Ahmet Hakan’a ben teşekkür etmek istiyorum.

Giderek büyüyen bir hal almaktadır. Etkinliğimizi her 2 yılda bir yapmaya devam edeceğiz. Seneye de çıtayı bir tık daha yükseltiyoruz. Otomotiv mitinginin yanına 2023 yılında after market mitinginde yapacağımıza ilk kez burada söylüyorum. Konuşmamı çok uzun tutmayacağım. Ben herkese çok teşekkür ederim.”

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik’in açıklamalarının satırbaşı şu şekilde:

“Bursa’ya otomotiv başkenti diyoruz Türkiye’de. Aslında finansın başkenti İstanbul, Türkiye’nin resmi başkenti Ankara ama otomotivin başkenti olarak da Bursa anılıyor. Bunun en büyük sebebi Bursa otomotivin Türkiye’de yerliye geçmesine sebep olan şehir. İçinde yüzlerce yan sanayi ve 4 tane de ana sanayi firmasını barındırıyor. Baktığınızda en önemli konulardan bir tanesi de otomotiv endüstrisi ihracatçılar birliği’nin de Bursa’da olması. Bursa’da birçok kurumun ulusal anlamdaki kurumun şubeleri var. Ancak Genel Merkezi Bursa’da olan tek kurum otomotiv endüstrisinin ihracatçılar birliğinin kurumu, bu bağlamda da otomotiv endüstrisinin başkenti olmasını pekiştiren bir durum söz konusu. Otomotiv endüstrisindeki yenilikleri takip etmek için büyük önem taşıyan sektöre yön veren, çok kıymetli ve yetkin konuşmacıların olduğu bu toplantıya otomotiv miting toplantısına sektör adına önemli kazanımlar ile ayrılacağımızdan emin olduğum ve bundan duyduğum memnuniyeti belirterek konuşmama başlamak istiyorum.

‘ÜLKEMİZ AVRUPA’NIN EN BÜYÜK TİCARİ ARAÇ ÜRETİCİSİ KONUMUNDA’

“Tam 16 yıldır üst üste ihracat şampiyonu otomotiv endüstrimiz Türkiye’de. Türkiye ihracatının yüzde 15’ini tek başına gerçekleştirmekte. Ülkemiz Avrupa’nın en büyük ticari araç üreticisi konumunda. Şu anda aynı zamanda dünyanın üçüncü, Avrupa’nın ise dördüncü büyük motorlu araç üreticisi konumunda yer alan birinci ülke. Endüstri olarak 2021 yılından bir önceki seneye göre yüzde 15 artışla, 29. 3 milyar dolar ihracata ulaştık.

Son yıllarda yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen endüstrimiz ihracatta asla geri adım atmıyor ve 30 milyar dolarlık ihracat ortalamasını devam ettiriyor. Otomotiv endüstrisinin bu başarısı ülkemizin her alanda gelişimi adına çıtayı daha yukarıya çıkarmak için bizleri motive eden en önemli unsur orta vadede hedefimiz yeni nesil araç yatırımları ve bunun neticesinde gelişecek olan ileri teknoloji parçaları ile ihracat rakamını 50 milyar dolara yakın zamanda diğer taraftan net ihracat gelirinden istihdama kadar ülke ekonomisinin en güçlü katkıyı yapan sektörlerimizin başında yer alıyor otomotiv endüstrimiz. Çok yanlış bilinen bir konu bu dış ticaret konusu, otomotiv endüstrimiz, dış ticaret açığı veren bir endüstri olarak biliniyor ki bu 2015 yılına kadar böyleydi. 2015 yılından beri otomotiv endüstrimiz ihracatı ithalatından fazla olan Türkiye’deki yegane endüstrilerinden bir tanesi Türkiye’de bildiğiniz gibi dış ticaret açığı veriyor. Ama endüstrimiz her yıl ortalama 10 milyar dolara yakın. Son 5 yıldır ihracat fazlası veren 1 endüstri bununla da gurur duyuyoruz tabii ki. Değerli konuklar, otomotiv endüstrisinde her geçen gün artan rekabet, sektördeki otomotiv trendleri ve teknolojik gelişmeleri izlemeyi zorunlu kılıyor. Bu nedenle Türk otomotiv endüstrisinin ülke ekonomisine daha fazla katma değer sağlaması, rekabet gücünün geliştirilmesi, ihracat pazarındaki payımızın korunması ve artırılması büyük önem taşımakta. Sektörde yaratıcılık, yenilikçilik ve özgünlük içeren yeni projelerin teşvik edilmesi, ihracatımızın yüksek katma değerli ve istikrarlı bir şekilde büyütülmesi hedefli iyi çalışmaları var.”

“SEKTÖR PAYDAŞLARIYLA YAKIN İŞ BİRLİĞİ İÇERİSİNDE ÇALIŞAMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

“Otomotiv ihracatçı birlikleri olarak Türk otomotiv endüstrisinin sektörde yaşanmakta olan dönüşümün önemli bir parçası olması amacıyla pek çok projelere imza atmaktayız. Bu sebeple eğitimden inavasyona birçok alanda verimli iş birlikleri yürütüyoruz. Önümüzdeki dönemde de otomotiv endüstrisinde yaşanan gelişmeler doğrultusunda hem mevcut faaliyetlerimizi genişletmeyi ve güçlendirmeyi hem de yeni faaliyetler ile ihracatçılarımızın bu dönüşüme hazırlıklı kılmayı onlara yardımcı olmayı amaçlamaktayız. Bu dönüşüm sürecinde Bursa ve ülke çapındaki sektör paydaşları ile yakın işbirliği içerisinde çalışmaya devam edeceğiz.”

Bursa OSB Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Şahin, yaptığı konuşmada, yaşanan zorluklara karşı sektörün gücüne değindi.

Özgür Şahin’in açıklamaları şu şekilde:

‘ŞEHRİMİZDE GÜNDE 1250 ARAÇ BANTTAN İNİYOR’

“Türkiye olarak dördüncü kez ev sahipliği yapıyoruz. Bu etkinlik Bursa’ya çok yakıştı. Ülkemizde imal edilen her 3 araçtan birisi Bursa’da üretiliyor. Şehrimizde günde 1250 araç banttan iniyor. Türkiye’nin 30 milyar dolar olan otomotiv ana ve yan sanayi ürünleri ihracatının dörtte biri Bursa firmaları tarafından gerçekleştiriliyor. Bursa’da sektörümüze 400’ün üzerinde firma faaliyette bulunmakta ve bu firmalarda binlerce kişi istihdam edilmektedir. Ayrıca dünyanın neredeyse tüm markalarına parça üretiyoruz. Hem firmalarımız birbirlerini daha yakından tanıyor, sürdürülebilir dostluklar kuruluyor hem de ticaretini geliştiriyorlar. Tabii ki buluşmaya binek araçtan ağır hasta bugüne kadar farklı alanlarda 38 ülkeden 300 sektör temsilcisi katılıyor. Önümüzdeki 2 yıl içerisinde 6 binden fazla ikili görüşme planlanmış vaziyette etkinliğine katılım her geçen yıl artıyor. Bu da ne kadar doğru bir iş yaptığımızı gösteriyor.”

‘SEKTÖRÜMÜZ ZORLUKLARIN ÜSTESİNDEN GELECEK GÜCE SAHİP’

“Değerli katılımcılar, otomotiv sektörü üzerine bir hususa dikkat çekmek istiyorum. Uluslararası ekonomi gazetesi Financial Times, geçtiğimiz günlerde bir yazısında küresel otomotiv endüstrisi için bu dönemin zorlu zamanlar olarak tanımladı. Bir tarafta pandeminin devam eden etkisi diğer tarafta dokuzuncu ayına ulaşan Rusya, Ukrayna savaşı nedeniyle sektördeki sıkıntılar devam ediyor. Ancak sektörümüz bu zorlukların üstesinden gelecek güce sahiptir. Biz buna inanıyoruz. Sayın konuklarımız katılımcılar açılış konuşmamı tamamlarken hepimiz için veriş verimli görüşmeler yapılması, dileklerimle sanayi ve teknoloji bakanlığımız ve ticaret bakanlığımız başta olmak üzere tüm sponsorlarımıza yurt içi ve yurt dışından etkinliğimize iştirak eden. Tüm sektör temsilcilerine ve bütün emeği geçenlere teşekkür ederim.”