Uludağ’da alan başkanlığı kurulmasına ilişkin yasa teklifinin görüşmeleri Meclis Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda başladı.
Görüşmelerde muhalefet alan başkanlığı sistemiyle bölgede yaşayan canlılar ile doğal SİT alanının tahrip edileceğini savundu.
Uludağ’da bin 308 bitki türü; 32’si Uludağ, 143’ü Türkiye endemiği olmak üzere toplam 173 endemik tür olduğunu belirten muhalefet, 1961 yılında millî park ilan edilen Uludağ’ın tehdit altında olduğunu savundu.
Teklif sahibi AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, ”Uludağ’da otopark yok. Farklı kurumlara ait yetkilerin tek bir kurumda toplanarak yetki karmaşasını önlemek istiyoruz. Oteller içler acısı; 6 metrekare, 7 metrekare, 8 metrekare odalar ve ne içinde ne dışında adım atılamıyor, peyzaj düzenlemesi yok” sözleriyle teklifi savundu.
CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban ise bu sözlere karşılık “O zaman siz bu kanunla büyük oteller yapma peşindesiniz. Bu talan ve yağma zihniyetidir. Sırada neresi var? Manyas mı, Salda m?” diye sordu.
Görüşmelerde Çavuşoğlu’nun “Bursa’yla Uludağ’ın bağı kalmadı. Bursa halkı Uludağ’dan istifade edemiyor” sözleri üzerine CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, “Edemiyor tabii yoksulluktan.” dedi. Bunun üzerine Çavuşoğlu, “Bir kere Uludağ’a gittiyseniz Allah aşkına konuşun” ifadelerini kullandı. Bu açıklama tartışamaları daha da alevlendirdi.
Meclis tutanaklarına yansıyan konuşmalar şöyle gerçekleşti:
“HAKAN ÇAVUŞOĞLU (Bu rsa ) – Yani hiçbir defa, Hanımefendi bir defa Uludağ’a gittiğini düşünmüyorum sizin.
NURHAYAT ALTACA KAYIŞOĞLU (Bursa ) – Uludağ’ı korumak için Uludağ’a gitmek mi gerekli Hakan Bey? Siz gitmişsiniz ama… Yeter artık ya!
BAŞKAN TAHİR AKYÜREK – Tamam Hakan Bey, Hakan Bey, bir saniye… Bir saniye …
HAKAN ÇAVUŞOĞLU (Bursa) – Sonuç itibarıyla şunu anlatmaya çalışıyorum: Şöyle bir şey, arkadaşlar, biz… Bakınız, bir şey söyleyeceğim.
NURHAYAT ALTACA KAYIŞOĞLU (Bursa ) – Kaz dağlarına gitmemiştim ben ama Kaz dağlarını korumak için gittim.
BAŞKAN TAHİR AKYÜREK – Hakan Bey, bir saniye bir saniye… Bir saniye…
HAKAN ÇAVUŞOĞLU (Bu rsa ) – Ama… Sayın Başkanım, siz…
NURHAYAT ALTACA KAYIŞOĞLU (Bursa) – O zaman Bursalılar dışında kimse kalmasın, Uludağ’a gelmeyenler çıksın.
MÜZEYYEN ŞEVKİN (Adana) – Kimse kalmasın o zaman, gelmeyenler çıksın.
BAŞKAN TAHİR AKYÜREK – Arkadaşlar…
HASAN BALTACI (Kastamonu) – O zaman herkes sadece kendi ilinin kanununu çıkarsın.
EMİNE YAVUZ GÖZGEÇ (Bursa ) – Sadece dinleyin dedi ya.
BAŞKAN TAHİR AKYÜREK – Bir dakika, bir dakika ya… Söz isteyenlere…
REFİK ÖZEN (Bursa) – Ya, bir dinleyin, biz dinledik.”
AK PARTİ MİLLETVEKİLİ DE KARŞI ÇIKTI
Geçmişte Milli Parklar Genel Müdürlüğü de yapan AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan da teklife karşı açıklamalar yaptı.
Dünyada doğa koruma açısından iki tür marka olduğunu, bunların da milli park ve UNESCO Dünya Mirası olduğunu söyleyen Ceylan, “Bu işareti görenler oraya turizm amaçlı giderler. Göreme’de onları kaldırdığınız zaman yanlış yapmış olduk.” dedi.
Gelibolu Alan Başkanlığının da Milli Parklar tarafından yapılan tesisler üzerine kurulduğunu belirten Ceylan, Kültür ve Turizm Bakanlığı için “Siz nerede yapılmış bir yer var, her şey bitmiş, onun üzerine yapmaya çalışıyorsunuz” eleştirisini getirdi.
Ceylan, “Dünyada ‘alan başkanlığı’ diye bir literatür yok, Türkiye şartlarına da uygun değil. Milli Park statüsünden çıkarırsanız yanlış yaparsınız. Uluslararası bir markayı ortadan kaldırdığınızda, Uludağ’ın marka değeri de düşer” diye konuştu.
Ceylan, yetki karmaşasına çözüm olarak da şu öneriyi dile getirdi:
“Millî Parklar Yasası’nda Alan Başkanlığına verilen yetkileri koyarsınız, burası yine o Millî Parklar markasını devam ettirir. Bu marka çok önemli yani Millî Parklar markasını, bütün uluslararası olarak kullanılan bu markayı ortadan kaldırdığınız zaman oranın değerini düşürürsünüz. Eksik kalan taraflarını Milli Parklar Yasasına koyarsınız. O zaman uluslararası olarak Türkiye’ye bakış açıları çok farklı olur.”
Komisyona davet edilen STK’lar da teklifi eleştirdi.
Doğader Başkanı Sedat Güler, “Ben doğma büyüme Bursalıyım, 58 yaşındayım, 50 senedir Uludağ’da da karış karış dolaşırım. Uludağ’da yapılaşmasının gittikçe artması ve ormanlarının yok olması, ekolojik dengenin yok olması çok rahatsız ediyor. “Alan Başkanlığı” teklifi ile de bunun hızlanacağını düşünüyoruz” dedi.