Seminerde konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, 6 Şubat depremlerinin yalnızca doğal bir afet olmadığını, aynı zamanda yönetimsel ihmallerin de sonucu olduğunu vurguladı. Özdemir, “Umutlar enkaz altında kaldı. Biz konuşmakla yetinmeyip, harekete geçen bir anlayışla çalışıyoruz. 6 Şubat bize çok açık bir gerçeği gösterdi: Deprem sadece fay hatlarından değil, ihmalden, gecikmeden ve ertelenen kararlardan da yıkıcı olabiliyor” dedi.

Simülasyon Merkezi: Eğitim ve Hazırlık Üssü
Yenilenen merkezin önemine dikkat çeken Başkan Özdemir, “Burası yalnızca bir eğitim alanı değil; bir bilinç merkezi, bir hazırlık üssü ve bir hayat kurtarma noktasıdır. Burada verilecek her eğitim, olası bir afette kayıplarımızı azaltacaktır. Aynı zamanda Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezimiz, Nilüfer’in afetlere karşı kurumsal hafızasını ve koordinasyon gücünü simgeliyor” ifadelerini kullandı.
Özdemir, afetlere hazırlığın yalnızca kurumların değil, toplumun tamamının sorumluluğu olduğunu belirterek, “Eğitim yatırımlarımız, planlama çalışmalarımız ve saha uygulamalarımızla Nilüfer’i daha dirençli bir kent hâline getirmek için çalışıyoruz” diye konuştu.

Toplumu Hazırlamak İçin Çalışmalar Devam Ediyor
Başkan Özdemir, Simülasyon Merkezi’nde ilkokul öğrencilerine verilen deprem eğitimlerini ve arama kurtarma ekiplerinin eğitimlerini de anlattı. “Toplumu hazırlamak açısından bu merkezin yeniden faaliyete geçmesi son derece kıymetli” dedi.
Kentsel Dönüşüm ve İmar Planlaması
Zemin farklılıklarına rağmen imar yönetmeliklerinin her yerde aynı uygulanmasını eleştiren Özdemir, akademik odalarla iş birliği yaparak Nilüfer’in mevcut imar planlarını yeniden ele almayı hedeflediklerini belirtti. Kentsel dönüşümün yalnızca bina yenilemek olmadığını vurgulayan Özdemir, “Sağlam binalar yaparken yaşam alanlarını daraltmamalıyız. Kentsel dönüşüm, hayat kurtarmaktır; sadece beton yenilemek değildir” dedi.
Deprem Sonrası Konut Üretimi ve Kamu Koordinasyonu
Özdemir, devletin deprem sonrası konut üretim sürecine de değinerek, “Bir yıl içinde 650 bin konut yapılacağı açıklandı. Aradan üç yıl geçti, hâlâ tamamı teslim edilemedi. Bu kaynaklar felaketten önce kullanılsaydı, belki bugün 53 bin insanımız hayatta olacaktı” ifadelerini kullandı. Başkan Özdemir ayrıca, deprem sonrası ilk üç gün boyunca sahada ciddi bir kamu koordinasyonu olmadığını, vatandaşlar ve gönüllülerin büyük özveriyle çalıştığını hatırlattı.
