-
HABER: Ece Gökçe
KAMERA: Fikret Turan
-
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı himayesinde düzenlenen ‘Türk Dünyası Yeni Nesil Medya Çalıştayı’ Merinos Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
-
İletişim Başkanı Fahrettin Altun‘un video mesajla katıldığı programda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, İnternet Gazetecileri Federasyonu Genel Başkanı Mesut Demir, İGF Yönetim Kurulu Üyeleri ve çok sayıda basın mensubu katıldı
-
FAHRETTİN ALTUN’DAN DEZENFORMASYON MESAJI
Dezenformasyonla mücadelenin önemine değinen Fahrettin Altun, “İyi ve hakikati hedef alan Türk Dünyası ile işbirliği yapan bir süreç yürütmeliyiz.” dedi
-
Irkçılığa karşı birlikte mücadele edilmesini belirten Altun, “İslamofobiye karşı kalemlerimizi ve yüreklerimizi birleştirelim. Irkçılığa dur diyeceğiz. Dayatılanı değil doğru olanı haykıracağız” ifadesini kullandı.
-
Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştayda konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, “Bilindiği gibi Bursa’mız 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti’dir. Her ne kadar bu payeyi Azerbaycan’ın Şuşa şehrine devretsek de Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa olarak, gönül coğrafyamıza hitap eden etkinliklerimizi sürdürüyoruz. Bugün gerçekleştirdiğimiz bu çalıştay da Türk Dünyası Kültür Başkenti çerçevesinde planladığımız bir çalışmadır” dedi.
-
İletişimin kadim bir kavram olduğunu belirten Aktaş, “Duygunun, düşüncenin, haberin, bilginin, her türlü yolla anlatılma ve anlaşılma çabasına iletişim deriz. Hepimizi yakından ilgilendiriyor. Çünkü hepimiz her gün, her saat, her dakika; televizyon, sinema, dergi, gazete, kitap, internet yayını gibi kitle iletişim araçlarının tabiri caizse üstümüze boca ettiği, bir dünya bilgi-haber bombardımanının altında yaşıyoruz. Bizim çocukluğumuz, gençliğimiz birçok haberin veya bilginin birkaç gün sonra bize ulaştığı bir zaman diliminde geçti. Teknolojik imkanların çok hızlı gelişimi sayesinde bugün, bilginin tedavülde kalma süresi bir ‘an’lıktır. Son yıllarda hayatımıza giren ‘dijital medya’ sayesinde 7’den 70’e herkes interaktif oldu. Evet dijital medya uzakları yakın ediyor, dijital medya yeni arkadaşlıklar kurmamızı sağlıyor, dijital medya ürünümüzün, değerlerimizin tanınmasına katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı.
-
“DEZENFORMASYONLA MÜCADELE MERKEZİ KURULDU”
“Öte yandan insanı bağımlı hâle getirişi, sanal zorbalık olayları, aldatıcılığı, siber saldırılar gibi birçok olumsuz yönüyle de sorgulanan ve çözüm yolları aranan bir ağ, dijital medya. İnternetin hayatımıza git gide daha fazla entegre olmasının getirdiği avantajların yanında, ‘sahte’ olanın dolaşıma girmesi zihinleri bulandırmaktadır” diyerek sözlerini sürdüren Aktaş, “Dolayısıyla; insan haklarından ulusal güvenliğe, dijital zorbalıktan nefret söylemlerine, terörizm propagandasından sistematik dezenformasyon hareketlerine, algoritma diktatörlüğünden dijital faşizme kadar yeni medya teknolojileri üzerinden maruz kaldığımız tehditlere karşı ortak bir mücadele vermemiz gerekiyor. işte tam da bu tehditlerle mücadele için İletişim Başkanlığımızca dezenformasyonla mücadele merkezi kuruldu. Ülkemize, kurumlarımıza, vatandaşlarımıza karşı yürütülen sistematik dezenformasyon kampanyalarına karşı hızlı bir doğrulama ve etkin bir bilgilendirme aracı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Evet; günümüz dünyasında her ne kadar yazılı, görsel ve işitsel iletişim araçları varlığını sürdürse de, yeni nesil medya olarak tanımlanan, yani dijital teknolojiyi kullanan medya artık vazgeçemediklerimiz arasındadır. Yeni nesil medyanın gücünü doğru ve etkin bir şekilde kullanmak çok önemlidir. Kişilerin, kurum ve kuruluşların bu konuda yapabileceği çok şey var. Çıkarılan dezenformasyon yasası da bilgi kirliliğini ve provokasyonu önleme adına çok önemli bir adım oldu. Kimileri bunu sansürmüş gibi çarpıtsa da aslında bunları söyleyenler gölgelerin ardına saklanıp ülkemizin huzurunu, gelişimini, büyümesini ve kalkınmasını hazmedemeyenlerdir” dedi.
-
“BURSA BASINI İSTANBUL’DAN SONRA İKİNCİ SIRADA GELİYOR”
Bursa basınını, İstanbul basınından sonra Türkiye’nin ikinci ‘bâb-ı âli’si olarak adlandıran Başkan Aktaş, “Türk basın tarihi içinde Bursa’nın müstesna bir yeri var. Anadolu’nun ikinci matbaası 1860 yılında Bursa’da devlet eliyle kurulmuştur. Tabii o günlerden bu günlere uzanan süreçte çok yol kat edildi. Bir yandan yayıncılık faaliyetleri zenginleşirken bir yandan da teknolojik gelişmelerle Bursa’nın basın hayatı donanımsal anlamda güçlendi. Kısacası yerel medyamız, Bursa’mız için büyük bir şans. Şu anda Bursa’da; günlük, haftalık, 15 günlük ve aylık aralıklarla yayınlanan 46 gazete faaliyet gösteriyor. 7 dergi yayın hayatını devam ettiriyor. 7 adet televizyon kanalı, 31 radyo istasyonumuz var. Bunların yanında internet üzerinden yayın yapan kuruluşlar var. 3 haber ajansı ve basın meslek örgütleri ile Bursa bugün de ülkemizin en güçlü basın camiasına sahip şehridir” diye konuştu.
-
“TÜRK DEVLETLERİ OLARAK NEFRET SÖYLEMİ VE IRKÇILIĞA KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ”
Başkan Aktaş sözlerini şöyle tamamladı:
“Yeni dijital çağda medyanın her alanında üretilen nefret söyleminin toplumsal anlamda karşılığı olan, kanıksanmış bir zemininin var olmaya başladığına şahitlik ediyoruz. Bu sadece ülkemizin sorunu değil artık tüm dünyayı saran küresel bir sorundur. Bu sorunla mücadele etmek elzemdir. Türk devletleri olarak nefret söylemi ve ırkçılığa karşı birlikte mücadele etmeliyiz. Ortak platformlar kurarak, ortak söylem ve ortak eylem geliştirip, birlikte hareket etmeliyiz. Önce ön yargıları kırmalıyız, sonra tehdit diline karşı stratejik aklı devreye sokmalıyız. Biz buna hazırız, üzerimize düşeni yapacağız. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak böyle bir organizasyonla iletişim alanına kurumsal katkımızı sunma çabasındayız. Tabii, çalıştayımızda masaya yatırılacak olan konu sadece ‘medyada dezenformasyon, manipülasyon ve nefret söylemi’ değil. Aynı zamanda dijital medyanın geleceği ve internet gazeteciliği de bu çalıştayın gündeminde. Bu çalıştayda ele alınan konuların, paylaşılacak bilgi, birikim ve tecrübenin medya alanında faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluşlara ilham olacağı inancındayım.”
-
Çalıştay, farklı konuşmacıların misafir olduğu oturumlarla devam etti.