-
-
MÜSİLAJ NEDİR? NEDEN OLUŞUR?
Müsilaj, biyolojik ve kimyasal birçok koşulun bir araya gelmesiyle fitoplankton denen bitkisel canlıların aşırı çoğalması, deniz sıcaklığının yükselmesi ve buna bağlı olarak bakteriyel aktivitelerin artmasıyla oluşan sümüksü, yapışkan bir yapı.
-
-
MARMARA’DA MÜSİLAJ OLUŞUMUNUN NEDENLERİ NELER?
1. Marmara Denizinde bir süredir sıcaklığın normalde olması gerekenden 2-3 derece yüksek olması. Müsilaj oluşabilmesi için suyun çok sıcak ve durgun olması gerekiyor. Bu nedenle mevsimsel düzensizlikler de müsilaj oluşumunda etkili.
2. Marmara Denizi, endüstriyel ve evsel atıklardan çok etkilenen bir deniz. Denize verilen atıklar nedeniyle Marmara’da büyük bir azot-fosfor yükü var.
3. İklim değişikliğine de bağlı olarak denizde yaşanan durgunluk.
-
-
DAHA ÖNCE OLDU MU?
Marmara Denizinde 1992 ile 2007-2008 yıllarında da benzer manzaralara rastlandı. Ancak bu kadar yoğun değildi. Bu durum uzmanlara göre ekosistemin ne kadar değiştiğini ortaya koyuyor.
İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi İçsu Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meriç Albay, mevcut durumu “50 – 60 yıldan beri Marmara denizinin evsel ve endüstriyel atıklarla kirletilmesi, kıyıların doldurulması ve betonla çevrilmesiyle Marmara Denizi’nin havuza dönüşmesinin bu oluşumu artırdığını düşünüyorum.” sözleriyle değerlendiriyor.
-
-
Deniz salyasının normalde deniz dibinde var olduğunu, bu kadar yoğun bir şekilde su yüzüne çıkmasının iklimsel değişiklikle (sıcak geçen kış) bağlantılı olduğunu belirten uzmanlara göre, yaz aylarında manzara değişecek. Ancak Marmara’ya atık verilmesi konusu ciddi bir şekilde ele alınmalı.
GEMLİK KÖRFEZİNDE MÜSİLAJ UYDUDAN NASIL GÖRÜNÜYOR?.. HABERE GİT…
-
-
MÜSİLAJ DOĞAL HAYATI NASIL ETKİLİYOR?
Binlerce gümüş balığı, vatoz ve yengeç öldü. Balıklar solungaçlarıyla süzerek solunumu gerçekleştirdikleri için müsilaj solungaçlarına yapışıyor ve bu da balıkların boğularak ölmesine neden oluyor. Müsilajın kıyılardaki yoğun birikimi devam ederse yaşanacak oksijen azlığı nedeniyle birçok balık daha ölecek.
MÜSİLAJ SU SAMURUNUN ÖLÜMÜNE YOL AÇTI!.. OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
-
-
ÇEVREYİ KİRLETMENİN KÜÇÜK BİR BEDELİ
Bandırma On Yeni Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Atıklarımızı denize arıtmadan veriyorsanız bunun bir bedeli olacak. Müsilajın görülmesi bunun şimdilik sadece ufak bir bedeli.” sözleriyle yaşananlarda insan etkisini açıkça ortaya koyuyor.
-
-
MARMARA DENİZİ’NDE MÜSİLAJIN ETKİLERİ NE ZAMAN SONA ERECEK?
Öncelikle hava koşullarının normal düzeye gelmesi lazım. Meteorolojik olaylar genellikle anlık olaylar. Bu tip yapıların artması ya da oluşması ise uzun ve sürekli olaylar sonucunda gerçekleşir. Örneğin biyo çeşitliliğin azalması gibi olayların düzelmesi için çok uzun bir süreç gerekli.