-
15 Temmuz 2016 günü Fetullahçı Terör Örgütü mensupları tarafından darbe girişimi gerçekleştirilmişti. 251 vatandaşın şehit olduğu darbe girişiminin bu sene 6. yılı anılıyor. İşte unutulmayacak fotoğraflarla ve hafızalardan silinmeyecek gelişmeleriyle 15 Temmuz…
-
15 Temmuz 2016 Cuma günü saat 14.45’te, Kara Havacılık Komutanlığında pilot olarak görev yapan A.H. isimli Binbaşı, Ankara’daki MİT binasına gelerek “MİT’e helikopterle saldırı olacağı” yönünde ihbarda bulundu. İstihbarat görevlileri tarafından acil koduyla sorgulanan Binbaşı A.H. kendisine “Hakan Fidan’ı kaçırma görevi verildiğini” söyledi. Binbaşının verdiği bilgiler anında MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile paylaşıldı.
-
Darbeciler ilk fiili hamleyi ele geçirdikleri TSK mesaj sistemi üzerinden yaptı. 15 Temmuz Cuma günü saat 15:22’de Genelkurmay’dan TSK mesaj sistemine giren FETÖ’cüler kontrollerinde olan birliklere “Harekat Yıldırım Planı” başlığı ile 20 maddelik sıkıyönetim talimatı gönderdi. Tuğgeneral Mehmet Partigöç ve Kurmay Albay Cemil Turhan imzalı bildirinin eklerinde sıkıyönetim komutanlıkları, sıkıyönetim mahkemelerinde görevlendirilecek personel listeleri, Ankara ve İstanbul Asayiş ve Takviye Planı bulunuyordu. Saat 03.00 itibarıyla yönetime el konulacağının kaydedildiği talimatta sokağa çıkma yasağının ise 06.00’da başlayacağı belirtildi.
-
MİT, Binbaşı A.H’den alınan bilgiler doğrultusunda harekete geçerek saldırının nasıl gerçekleşeceğine dair detayları Genelkurmay Başkanlığına kriptolu faksla iletti. MİT tarafından verilen bilgi, Genelkurmay Karargahı’nda; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in katılımıyla değerlendirildi. Saat 16.30’da ise MİT Müsteşar Yardımcısı Genelkurmay Karargahı’na giderek 2. Başkanı Yaşar Güler ile görüştü.
Genelkurmay Başkanlığındaki toplantılar devam ederken saat 18.30 sıralarında MİT Müsteşarı Hakan Fidan karargâh nizamiyesinden giriş yaptı. Saat 19.20’ye kadar süren toplantılara MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı. Bu toplantıda birliklere acil kodlu üç emrin geçilmesi kararlaştırıldı.
Genelkurmay Başkanlığından yapılan değerlendirme sonucunda, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın imzasıyla TSK’nın tüm kuvvetlerine şu talimatlar gönderildi: – Türk hava sahasında ikinci bir emre kadar hiçbir askeri hava aracı havalanmayacak. – Havada bulunanalar derhal üslerine dönecek. – Tank ve zırhlı araçlar başta olmak üzere tüm araçların hareketleri durdurulacak.
-
Deşifre olduklarını anlayan darbeciler harekete geçti. MİT’te olağanüstü hareketlilik ve Genelkurmay Başkanlığında yapılan toplantı sonrası cuntacılar darbe planlarının deşifre olduğunu anladı. Cuntacılar 16 Temmuz saat 03.00’te gerçekleştirmeyi planladıkları darbe girişimini erkene alarak ‘Harekat Yıldırım’ planının bütün safhalarını başlattılar.
Darbeciler bütün önlemlere rağmen Genelkurmay Başkanlığını işgal etmeyi başardı. Genelkurmay Başkanlığında yapılan kritik terör toplantısı MİT’ten gelen ihbarla yarıda kesildi. İhbarın ardından yapılan toplantı sonrası TSK’nın tüm birliklerine gönderilen 4 talimattan ilki olan uçuş yasağına ilişkin işlemler tamamlanarak havadaki 36 uçak, filolarına indirildi. Darbe girişiminin başlamasıyla Genelkurmay Başkanlığı Karargâhında hareketli saatler de başlamış oldu. İlk olarak Orgeneral Akar’ın korumalarından bazıları vuruldu. Akar’ın yaveri Yarbay Levent Türkkan, Emir Subay Yardımcısı Yüzbaşı Serdar ve Özel Kuvvetlerde görevli silahlı askerler Org. Akar’ın çalıştığı odaya girdi ve komutanı gözaltına almaya kalkıştı. Akar’a silah zoruyla darbe bildirisi imzalatmaya çalışıldı. Bildiriyi imzalamayı reddeden Akar’ın bu sefer de kemerle boğazı sıkıldı. Bu esnada Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler de yakın ekibinden bir subay tarafından silah zoruyla rehin alındı. Genelkurmay Başkanlığı binasından silah seslerinin geldiğini öğrenen Başbakanlık Kızılay Binası koruma personeli, 21.35 civarı bu durumu Başbakanlık Koordinasyon Merkezine iletti. Bu ihbar üzerine Başbakanlık tarafından aranan Silahlı Kuvvetler Komuta Harekât Kontrol Merkezi (SKHKM) yetkilileri, silah seslerinin yapılan tatbikattan kaynaklandığını söyledi. Bu olağanüstü gelişmeler üzerine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ı aradı. Telefonu açan isimse Akar’ın yaveri Yarbay Levent Türkkan oldu. “Komutanım Genelkurmay Başkanımız sizi ve özellikle Kurmay Başkanımız İhsan Uyar’ı Karargâha bekliyor” diyerek Türkkan, Çolak’ı Karargâha çağırdı. Karargâha gelen Çolak ve Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar Genelkurmay Karargâhının girişinde cuntacılar tarafından derdest edildi. Bu duruma engel olmaya çalışan koruma astsubayı Kıdemli Başçavuş Bülent Aydın darbeciler tarafından şehit edildi. Koruma Müdürü Yüzbaşı Burak Akın ise yaralandı. Bülent Aydın darbe girişiminin ilk şehidi olarak tarihe geçti. Orgeneral Hulusi Akar, helikopterle Akıncı’daki 4. Ana Jet Üs Komutanlığına, götürüldü.
-
Marmaris’te tatilde olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ülke genelinde yaşanan olağanüstü gelişmelerin darbe girişimi olduğunu eniştesi Ziya İlgen ile yaptığı telefon görüşmesinde öğrendi. Erdoğan ihanet girişimini öğrendikten sonra, besmele çekti ve 2 rekât sefer namazı kıldı. Namazın ardından Erdoğan, süreci yönetmeye başladı. Erdoğan’ın ihanet girişimini öğrenip süreci yönetmeye başladığı sıralarda cuntacılar, Samandıra Askeri Hava Üssü’nden 5 helikopter ile darbe girişimine destek vermek için kalkış yaptı. Helikopterlerden biri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast girişimi için Çiğli Ana Jet Üssü’nde hazırlık yapan darbeci askerlerin yanına gitti. Diğer dört helikopter ise İstanbul’daki darbeci askerlere lojistik destek sağlamak için; İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Vodafone Arena ve Boğaziçi Köprüsü’ne uçuş yaptı. Samandıra Askeri Hava Üssü’nden kalkan helikopterde bulunan destek ekibinin de saat 22.00 sıralarında Çiğli Ana Jet Üs Komutanlığına ulaşması ile birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı otele baskın yapacak MAK ve SAD ekipleri, baskın için hazırlık yapmaya başladı.
-
Köprüde tankları gören vatandaşlar ne olduğunu anlayamadı. İstanbul Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin Anadolu’dan Avrupa’ya geçiş yönü asker tarafından trafiğe kapatıldı. Boğaziçi Köprüsü’nde, Anadolu-Avrupa istikametinde trafik tamamen durduruldu. Köprüden askeri tankın geçişi görüntülere yansıdı.
‘Yıldırım Hareket’ planı çerçevesinde baskınlar yapılamaya başlandı. ‘Yıldırım Hareket’ planı çerçevesinde başlatılan kalkışmada İstanbul’da eş zamanlı olarak birçok merkeze baskınlar yapılmaya başlandı. Darbecilerin ilk hedefi ise Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) oldu. Kendilerine yönelik müdahaleyi engellemek için AKOM’a baskın yapan darbecilerin bir diğer hedefi ise Avrupa ve Anadolu yakası arasındaki bağlantıyı sağlayan köprüler oldu. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde Anadolu’dan Avrupa Yakası’na geçiş yolunu kapatan darbeci askerler, kendilerine soru soran vatandaşlara ‘sıkıyönetim’ ilan edildiğini söyledi. Aynı dakikalarda Adana’da bulunan İncirlik Üssü’nden ise 1 ve 2 numaralı tanker uçakları, darbeci askerlerin kullandığı F-16’lara yakıt ikmali gerçekleştirmek üzere art arda havalandı. Darbecilerin hedefindeki bir diğer önemli nokta ise İstanbul Valiliği’ydi. Esenler’de bulunan 47. Motorlu Piyade Alayı’dan darbeci askerler İstanbul Valilik binasını işgal etmek için yola çıktı.
-
Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın Akıncı Üssü’ne götürülmesinin ardından Karargâh’ta silah sesleri duyulmaya başlandı. Darbe karşıtı asker ve polisler Genelkurmay Başkanlığını işgal eden cuntacı askerlerle çatışmaya girdi. Çatışma sırasında Cobra tipi askeri helikopterlerden Genelkurmay önündeki polislerin üstüne ateş açıldı. Cuntacı askerler tarafından ele geçirilen Karargâh’ın önüne saat 22.40 civarı çok sayıda ambulans gelmeye başladı.
-
İstanbul Atatürk Havalimanı tanklarla bölgeye gelen darbeci askerler tarafından ele geçirildi. Saat 22.54’de geldiğinde kule dahil havalimanı kontrolü tamamen darbecilerin eline geçti.
-
TRT’nin Ankara’daki Oran Yerleşkesi’ne giriş ve çıkışları kontrol etmekle görevli polis ekibini aşan 300 darbeci asker TRT binasını işgal etti. TRT’nin televizyon ve internetteki yayınlarının durdurulmasından sonra Yarbay Ümit Gençer TRT ekranlarında ‘Yurtta Sulh Konseyi’nin’ hazırladığı bildiriyi okumak için kamuflajını çıkartıp tören kıyafetini giydi. Başbakan Binali Yıldırım da aynı saatlerde TRT’de canlı yayına bağlanmak istedi. Ancak TRT’nin darbecilerin işgalinde olması nedeniyle bağlantı sağlanamayınca NTV ile temasa geçildi. NTV’nin yayınına bağlanan Başbakan Yıldırım, yaşananların bir ‘kalkışma’ olduğunu söyledi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Karargahı’nda nizamiyede nöbet tutan Er Müslüm Uzun’un, Tümgeneral Ali Doğan İnce’yi almaya gelen 4 cuntacıyla tek başına çatışmaya girdi. Nizamiyedeki bir uzman çavuşu ağır yaralayan cuntacılar, kurşun yağdıran erle baş edemeyince geldikleri aracı bırakarak kaçtı.
-
Darbe girişiminin duyulmasının ardından başta TBMM Başkanı İsmail Kahraman, bazı bakanlar, milletvekilleri ile Meclis personeli Meclis’e geldi. Bu sıralarda Ankara üzerinde alçak uçuşlar devam etti. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise aynı dakikalarda belediye araçları ve iş makineleri ile kritik kamu binaları giriş ve çıkışlarının kapatılması, tank ve zırhlı araç girişinin önlenmesi talimatını verdi.
-
Ankara’da ilk olarak Genelkurmay Karargâhını ele geçiren darbeci askerler, saat 23:45’te TSK’nın akredite gazetecilerle iletişim için kullandığı e-posta hesabından gönderdiği mesajda darbecilerin “kontrolü tam olarak eline aldığını” öne sürdü. Saat 21:00’den sonra darbecilerin Genelkurmay Karargâhına yapılan baskınıyla derdest edilen Genelkurmay Başkanı Hulisi Akar, Akıncı Üssü’ne götürülmüştü. Anadolu Ajansı 23.48’de Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın rehin alındığını duyurdu.
-
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz akşamı ilk açıklamayı önce Marmaris’te Anadolu Ajansı’nın yerel muhabirlerine yaptı. Bu açıklamanın ardından Erdoğan, gazetecileri kaldığı Grand Yazıcı Club Turban oteline toplayıp basın açıklaması yaptı. Darbe girişiminin milli iradeye yönelik bir ayaklanma hareketi olduğunu söyleyen Erdoğan, hukuk kuralları çerçevesinde bu kişilerin gerekli cezaları alacağını vurguladı. Erdoğan, kalkışmaya karşı halkı meydanlara davet etti. Sosyal medyadan anlık olarak yayınlanan bu açıklama o dakikalarda ulusal medya tarafından fark edilmedi. Erdoğan, bu açıklamanın 20 dakika sonrasında CNN kanalında Hande Fırat’ın programına Facetime’la bağlanarak askeri kalkışmaya tepki gösterdi ve halkı yeniden meydanlara davet etti. Bu açıklamaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, sokaklara çıkan halkla buluşmak üzere İstanbul’a gelmek için Marmaris’ten ayrılarak helikopterle Dalaman’a iniş yaptı. Erdoğan, darbeye karşı halkı direnişe çağırdığı sıralarda Diyanet İşleri Başkanlığının talimatı üzerine 81 ilde birlik selaları okutuldu. Erdoğan, bu çağrısının ardından ABD merkezli özel istihbarat ve araştırma kuruluşu Stratfor’un hedefi oldu. Amerikan NBC kanalının “Erdoğan Almanya’dan sığınma istedi” şeklinde yalan haberini Stratfor, Twitter hesabından paylaştı. Stratfor 10 dakika sonra da bu yalan paylaşıma bir yenisini ekleyerek Almanya’nın bu talebi reddettiğini ileri sürdü. Yalan haberin sosyal medyada yer almasından kısa bir süre sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağı Dalaman Havalimanı’na indi. Cumhurbaşkanlığına ait ATA uçağının iniş anında havalimanını görüntüleyen kameralara müdahale edildi. Işıklarını kapatarak havalimanına iniş yapan uçağın iniş anı kameraya yansımasa da kameralara müdahale anı kayıtlara geçti.
-
TRT’nin Genel Müdürlük binasını işgal eden cuntacı askerlerden Yarbey Ümit Gençer, TRT ekranlarında korsan bildiriyi okumak için hazırlık yapmaya başladığı sırada telefonla bildiriyi bir sivilin okuması için emir aldı. İlerleyen dakikalarda kanalın yayınını kapatan darbeci askerler, korsan bildiriyi spiker Tijen Karaş’a silah zoruyla okuttu. Yurtta Sulh Konseyi’nin TRT ekranlarında okutulan sözde bildirisine karşı, Cumhurbaşkanlığı kaynakları 10 dakika sonra yaptıkları açıklamada medya kurumlarından korsan bildiriye karşı gerekli hassasiyetin gösterilmesini istedi.
-
Erdoğan, uçağına yapılan müdahaleden kısa bir süre sonra ailesi ve yanında bulunanlarla birlikte helikopterle Dalaman’a geldi. Uçağına geçen Erdoğan’ın nereye gideceği ise gizli tutuldu. Gulfstream G450 tipi TC-ATA uçağı havalandıktan sonra Erdoğan, Atatürk Havalimanı’na hareket edilmesi talimatını verdi.
-
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast için Çiğli Ana Jet Üssü’nde hazırlık yapan darbeci askerler harekete geçti. Çiğli’de bulunan iki helikopter pilotunun göreve gitmeyi istememesi nedeniyle başlarında Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş’in bulunduğu darbeci grup 1 saat gecikmeli olarak Çiğli’den havalanarak Marmaris’e doğru yola çıktı. Dalaman’dan havalanan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’a gideceği bilgisi, İstanbul’daki yetkililere ulaştırıldıktan sonra Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın Özel Harekât ekiplerine verdiği emirle saat 02.28’de Atatürk Havalimanı’nın Hava Trafik Kontrol Kulesi’ne operasyon yapıldı. Darbeci askerler gözaltına alındı. Çiğli Ana Jet Üssü’nden havalanan suikast timi saat 03.00 civarı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konakladığı Marmaris’teki otele ulaştı. Toz nedeniyle iple indirme yapan suikast timi oteli abluka altına aldı. Çıkan çatışmada Cumhurbaşkanlığı koruması Mehmet Çetin ile Marmaris İlçe Emniyet Müdürlüğü personeli polis memuru Nedip Cengiz Eker şehit oldu, 9 polis de yaralandı. Erdoğan’ın otelde olmadığını öğrenen suikast timi ile polisler arasında yaşanan çatışmalar sonrası darbeci tim otelden kaçtı.
-
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile beraberindekileri taşıyan TC-ATA uçağı saat 03.20’de İstanbul Atatürk Havalimanı’na indi. Darbecilerin F-16 uçaklarını atlatarak iniş yapan uçağın aprona hızla park edebilmesi için 3-5 sol numaralı piste inişine izin verildi. Erdoğan, havalimanında binlerce kişi tarafından karşılandı. Saat 03.30’da Diyarbakır’da ise 7. Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz, yanında çok sayıda zırhlı araç, özel kuvvetler ve jandarma birliği ile adliye binasına geldi. Korgeneral Yılmaz ile birlikte gelen zırhlı araçlarından inen Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı 20 asker ile 30 tam teçhizatlı jandarma görevlisi ve korumalar çevreye dağıldı.
-
Başbakan Binali Yıldırım, resmi Twitter hesabından darbe girişimi içerisinde yer alan bir generalin öldürüldüğü bilgisinin geldiğini ve aralarında albayların da bulunduğu 130 askerin gözaltına alındığını bildirdi. Darbe girişiminin bastırılmaya başlanması ile birlikte 05.45’te Harbiye’deki TRT İstanbul Radyosu’nda bulunan 1 binbaşı, 1 yüzbaşı ve 15 er teslim oldu.
-
FETÖ darbe girişiminin püskürtülmesinin ardından Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi Köprüsü’nde bulunan tanklar polisler tarafından çekildi. Her iki köprü de trafiğe açıldı.