Milletvekillerinin yemin işlemi tamamlandı

TBMM Genel Kurulu’nda 28. Dönem milletvekillerinin yemin işlemi tamamlandı. Yemin töreninin yapıldığı ilk oturumu en yaşlı üye sıfatıyla MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Geçici TBMM Başkanı olarak yönetti. Yaklaşık 10,5 saat süren yemin töreni sona erdi. Bahçeli, Genel Kurulu yarın saat 15.00’te toplamak üzere kapadı. Genel Kurul’da bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip yemin edecek.

Milletvekillerinin yemin işlemi tamamlandı

TBMM Genel Kurulu’nda 28. Dönem milletvekillerinin yemin töreni ile başladı.

AK Parti Ankara milletvekili Osman Gökçek, AK Parti Kocaeli milletvekili Cemil Yaman, AK Parti Şanlıurfa milletvekili İbrahim Eyyüboğlu, CHP Şanlıurfa milletvekili Mahmut Tanal yemin metnini yanlış okudukları gerekçesiyle tekrar okudular.

TBMM geçici Başkanı Devlet Bahçeli ziyaretçileri de alkış konusunda uyardı.

TBMM Genel Kurulu’mda ziyaretçi akını da yaşandı. 13 bin ziyaretçi TBMM’ye geldi.

İLK OTURUMU DEVLET BAHÇELİ YÖNETTİ

MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli, 28’inci dönemin ilk birleşimini en yaşlı üye sıfatıyla Geçici Meclis Başkanı olarak yönetti.

BAHÇELİ, TBMM GEÇİCİ BAŞKANLIĞI GÖREVİNİ DEVRALDI

Devlet Bahçeli, ilk olarak TBMM Geçici Başkanlığı görevini Mustafa Şentop’tan devraldı.

Mustafa Şentop, 24 Şubat 2019’da devraldığı TBMM Başkanlığı görevini Bahçeli’ye devrettiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

“27. Dönem’de TBMM’nin 29. başkanlığını üstlendim. Cenabıhakk’a, milletimize böyle bir görevde ve böyle bir dönemde hizmet etme imkanı verdiği için şükrediyorum. Meclis Başkanı olarak seçilmemde, beni aday gösteren Sayın Cumhurbaşkanı’mıza, MHP lideri Sayın Devlet Bahçeli’ye, destek veren tüm milletvekili arkadaşlarımıza, bu dönem boyunca birlikte çalıştığımız bütün milletvekillerine teşekkür ediyorum. TBMM’nin bir üyesi olmak çok büyük bir şereftir. TBMM’ye başkanlık yapmak ise çok nadir bir şekilde nasip olacak bir mazhariyettir.”

Devlet Bahçeli ise “Çok başarılı bir süreçten sonra yapılmış olan genel seçimlerde yeniden teşekkül etmiş TBMM’de emaneti yasal çerçevede almaktan çok büyük gurur duyuyorum. İnşallah milletimiz için hayırlara vesile olur.” ifadelerini kullandı.

ATATÜRK ANITI ÖNÜNDE TÖREN

Devir teslimin ardından TBMM Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Törene, TBMM Geçici Başkanı Devlet Bahçeli ile milletvekilleri katıldı.

Bahçeli’nin anıta çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DA MECLİS’TEYDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Meclis’in açılışına katıldı.

Resmi törenle karşılanan Cumhurbaşkanı, yemin töreninin bir bölümünü kendisine ayrılan locadan takip etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genel Kurul’da AK Parti ve MHP milletvekilleri tarafından alkışlarla karşılandı. CHP, İYİ Parti ve HDP milletvekilleri ayağa kalkmadı.

BAHÇELİ: HEPİMİZİN ORTAK PAYDASI TÜRKİYE’DİR

TBMM Atatürk Anıtı önündeki törenin ardından Genel Kurul, TBMM Geçici Başkanı, Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli’nin başkanlığında toplandı.

TBMM Geçici Başkanlık Divanı’nda en genç üye sıfatıyla AK Parti Ankara Milletvekili Zehranur Aydemir ile AK Parti İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak yer aldı.

İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından yemin törenine geçilmeden önce selamlama konuşması yapan Geçici TBMM Başkanı Bahçeli, “Egemenliğin yegane sahibi, aynı zamanda mensubiyetinden iftihar ettiğimiz büyük Türk milletine şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Gazi Meclis’in yeni döneminin hayırlı olmasını dileyerek muazzez gelişmelere kapı aralamasını temenni eden Bahçeli, “İlk turu 14 Mayıs, ikinci turu ise 28 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi’nde 13. Cumhurbaşkanı’mız olarak seçilen Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı da Meclis namına gönülden kutluyor, üstün başarılar diliyorum.” diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100, TBMM’nin ise 103. yıl dönümünü kucaklamanın heyecanının yaşandığını belirten Bahçeli, şöyle devam etti:

“28. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev alacak siz değerli milletvekili arkadaşlarım elbette tarihi bir sorumluluğu da üstlenmiş durumdadır. Bu tarihi sorumluluk bilincinin, Türk ve Türkiye Yüzyılı hedeflerini sadırdan satıra, kuvveden fiile, tefekkürden tezekkür ve tezahür safhasına kemali edeple taşıyacağı inancındayım.”

Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran müessir aklın TBMM’de mayalandığını dile getiren Bahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gazi Meclis, kurucu niteliğiyle ordular tanzim ve temin etmiş, siyaset ve diplomasi mücadelelerine eşzamanlı savaşlar yönetmiş, Türk devlet felsefesinin ruhuna müzahir ve münasip olacak şekilde milli ve üniter devlet bünyesini Cumhuriyetin faziletiyle eklemlemiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin temel harcı hiç kuşku yoktur ki Türk milletinin irade ve istiklal özlemiyle karılmıştır. Milletimizin egemenlik vesayet ve velayeti birdir, tektir; eşi, benzeri olmadığı gibi mütehakkim ve müstebit bir güce göz yumulması da söz konusu olamayacaktır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1 Mart 1923’te, TBMM’nin 1. Dönem açılış konuşmasında aynen şöyle demişti: ‘Millet önünde, onun hak ettiği bağımsızlığın önünde, onun layık olduğu gelişme ve yenilenme arzusu önünde, her kuvvet ancak milletin irade ve amaçlarına uymak şartıyla yaşayabilir. Milletin irade ve amaçlarına uymayanların talihi hüsrandır, çökmedir.’

Bilinmelidir ki hepimizin ortak paydası Türkiye’dir. Türk milletinin aziz varlığı, bu çatı altında görev alan siz muhterem arkadaşlarıma tevdi ve tevzi edilen vekalet vazifesi tarih huzurunda omuz omuza daha büyük işler yapmamızın istikrarlı şevkine şuur aşılamalıdır. Müstesna gücümüzün birlik, beraberlik, kardeşlik, mutabakat ve dayanışmayla tahkim edileceği kanaatimi bilhassa sizlerle paylaşmayı zaruri addediyorum. Her anının tarih olduğu biteviye devam bir hayat akışını millet lehine çevirmenin, gelecek nesillere huzurlu, güvenli, gelişmiş, mamur ve müreffeh bir Türkiye’yi emanet etmenin hedefine tek yürek halinde kenetlenmeliyiz. Buluşma potamızın da büyük Türkiye idealiyle pekişip genişlemesini hep birlikte sağlamalıyız.”

Devletin kurucusu, ilk Meclis Başkanı, İlk Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere ebediyete irtihal eden tüm milletvekillerine ve şehitlere Allah’tan rahmet dileyen Bahçeli, “Hayatta bulunan geçmiş dönem milletvekillerimize huzurlu ve sağlıklı bir ömür temennisinin yanı sıra siz değerli arkadaşlarıma önümüzdeki 5 yıllık yasama çalışmalarında başarılar diliyorum.” dedi.

YEMİN TÖRENİ, BAHÇELİ’NİN ANT İÇMESİ İLE BAŞLADI

Meclis’te ilk yemini eden Geçici Meclis Başkanı, MHP Osmaniye Milletvekili Bahçeli oldu. Bahçeli, Başkanlık Divanı kürsüsündeki yerinden ayağa kalkarak yemin metnini okudu.

Daha sonra AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram, törende ilk olarak ant içti. Ardından kürsüye tekerlekli sandalye ile gelen AK Parti İstanbul Milletvekili Yücel Arzen Hacıoğulları yemin etti.

Sıra Ankara milletvekillerine geldiğinde, Ulu Önder Atatürk anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Saygı duruşunun ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis’ten ayrıldı.

Mevcut bakanların yemin etmemesi dikkat çekti. Bu isimlerin devir-teslim törenlerinin ardından Meclis’e gelerek yemin etmesi bekleniyor.

Milletvekillerinin bazıları yemini ezberlemişti, bazıları ise ikinci kez okumak zorunda kaldı.

HİDA PAR’LI VEKİLLER YEMİN ETTİ

HÜDA PAR milletvekillerinin Meclis’te yemin edip etmeyeceği merak konusuydu. HÜDA PAR Sözcüsü Serkan Ramanlı, AK Parti Batman Milletvekili olarak yemin etti.

Geçirdiği trafik kazası sonrası tedavisi tamamlanan Yeşil Sol Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş ise kürsüye güçlükle yürüyerek geldi.

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer ise yemine besmele ile başladı.

TBMM Genel Kurulu’ndaki yemin törenini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, Sayıştay Başkanı Metin Yener, YSK Başkanı Ahmet Yener ile yabancı misyon temsilcileri de izledi.

Eski TBMM Başkanları Mustafa Şentop ve en yaşlı Geçici Meclis Başkanvekili sıfatıyla Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Suat Pamukçu, Devlet Erkanı Locası’nda yer alan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yan yana oturdu.

Eski Meclis Başkanları Mehmet Ali Şahin, Bülent Arınç ve Hikmet Çetin de töreni kendilerine ayrılan locadan takip etti.

Milletvekili olmayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da yemin törenini locadan takip etti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise Meclis’te yoktu.

Milletvekilleri, Anayasa’da yer alan “Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyet’e ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa’ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim.” şeklindeki yemini ederek görevlerine başlıyor.

Ant içme töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında yemin edebilecek.

Ant içmekten imtina eden milletvekilleri, milletvekili sıfatından kaynaklanan haklardan yararlanamayacak.

Meclis’teki yemin töreninin yaklaşık 10 saat sürmesi bekleniyor.

Milletvekillerinin yemin töreni ile Meclis Başkanı seçim süreci de başladı. Meclis Başkanı seçildikten sonra Başkanlık Divanı ve komisyonlar oluşturulacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BUGÜN YEMİN EDECEK

Cumartesi günü ise Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis’te yemin edecek. Yeni kabinenin açıklamasının ardından da bir gün sonra yeni bakanlar Genel Kurul’a giderek yemin edecek.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir