Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ormanların Gizli Muhafızları Sahada: Terminatör Böcekler Göreve Başladı!

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, çam ormanlarına büyük zarar veren çamkese böcekleriyle mücadele için laboratuvar ortamında yetiştirilen “Calosoma” (Terminatör) böceklerini doğaya saldı. Kimyasal ilaç yerine biyolojik yöntemin tercih edildiği operasyonla, doğal denge yeniden tesis ediliyor.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, çam ormanlarına büyük zarar veren çamkese

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki Biyolojik Mücadele Laboratuvarı‘nda uzman ekipler tarafından titizlikle yetiştirilen Calosoma böcekleri, çamkese böceklerinin en büyük doğal düşmanı olarak biliniyor. Üretim aşaması tamamlanan binlerce “terminatör”, Bursa ve Bilecik illerinde zararlının yoğun olduğu bölgelere tek tek bırakıldı.

Neden “Terminatör”?

Bu böceklere “Terminatör” denmesinin sebebi, çam ağaçlarının iğne yapraklarını yiyerek kurumasına ve büyümesinin durmasına neden olan çamkese böceklerini avlayarak beslenmeleri. Doğanın kendi döngüsünü kullanan bu yöntem sayesinde:

  • Kimyasal kirlilik önleniyor.

  • Doğal denge bozulmadan korunuyor.

  • Ekosistem sürdürülebilir bir şekilde savunuluyor.

Mücadele Aralıksız Sürecek

Bölge Müdürlüğü yetkilileri, çamkese böceği zararlısının yayılımı tamamen kontrol altına alınana kadar hem laboratuvar üretiminin hem de ormanlara salım faaliyetlerinin devam edeceğini belirtti. Uzman ekipler, salım yapılan bölgeleri düzenli olarak izleyerek biyolojik mücadelenin başarısını takip ediyor.