Esat Kaplan
Esat Kaplan
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

CHP Bursa’yı ‘gönüllüler’ ile mi kazanacak?

31 Mart yerel seçimlerine artık sadece 6 gün kaldı.

CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, 4 gün önce sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı:

Özlediğimiz, istediğimiz, hak ettiğimiz Bursa’yı el ele, omuz omuza, hep beraber oluşturmak için Bursa Gönüllülerine katılın!”

Bozbey’den bir gün sonra da CHP Bursa İl Başkanlığının sosyal medya hesabından benzer bir paylaşım geldi:

Şehrimizi çağdaş, demokrat ve yemyeşil bir geleceğe kavuşturacak bu önemli seçimlerde Bursa’mızın geleceğine hep birlikte sahip çıkalım.”

Bozbey’in sosyal medya hesabından dün de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun görüntülü mesajı yayınlandı.

İmamoğlu, “Sevgili Bursalılar” diye başladığı mesajında şunları söylüyordu:

İstanbul’dan deneyimimle ifade etmek isterim. İstanbul’da 2019’da çok önemli sorumluluk alan, siyaset dışında kalmış, siyasetle ilgilenmemiş İstanbulluların kurmuş olduğu İstanbul Gönüllüleri inisiyatifi muazzam bir görev gördü ve bu görev aslında geçen yıl seçimde de devam etti. Bursa’da da bu gönüllülüğün son seçimde çok değerli işlere imza attığını biliyorum. Bu anlamda Bursa’da bu göreviniz henüz sona ermedi. Açıkçası ‘Ben de buradayım, ben de Bursa’yım’ diyen kıymetli Bursalı hemşerilerimi ‘Bursa Gönüllüleri’ olmaya davet ediyorum. İstanbul’da ‘İstanbul Gönüllüleri’, Bursa’da ‘Bursa Gönüllüleri’ bu seçimin kahramanı olsun.”

İmamoğlu’nun söylediğinin aksine 2023 seçimlerinde “Bursa Gönüllüleri”nin adını pek duymadık!

2019 yerel seçimlerinde “Mustafa Bozbey Gönüllüleri” vardı. Vardı ama CHP açısından sandık güvenliğini sağlamaya gönülleri varsa da güçleri yetmemişti ya da organize edilememişlerdi.

Oysa CHP’nin 2019’da İstanbul’da yazdığı başarı hikâyesi esasen bir organizasyonun sonucuydu. Organizasyonun mimarı da dönemin CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ydu.

Sahada Ekrem İmamoğlu’nun yanında pek görünmeyen Kaftancıoğlu, sandık güvenliği komisyonunun başına geçmiş, sandık güvenliği ve görevlilerin eğitimini başlıca iş olarak benimsemişti. 31 bin 186 sandıkta boşu yoktu. “İstanbul’da verilen her oya sahip çıkacağız” diye söz vermişti ve bunu – kendi ifadesiyle – “takıntılı bir şekilde” yaptı.

“İstanbul Gönüllüleri” o organizasyonun önemli ama küçük bir parçasıydı. Çok aktif çalıştılar, CHP’nin sisteminden bağımsız bir program kurarak sadece büyükşehir belediye başkanlığı yarışının verilerini topladılar.

Kısacası CHP, üyesiyle gönüllüsüyle 15 milyonluk İstanbul’da 31 bin 186 sandığı tutmuştu ama 3 milyonluk Bursa’da 6 bin 841 sandığa sahip çıkamamıştı!

5 yıl sonra yine bir yerel seçim…

Sürecin başından beri CHP’de il başkanından ilçe başkanlarına kadar kime sandık güvenliğini sorsanız “o iş tamam, sandık görevlileri hazır, hem de yedekleriyle birlikte hazır, hatta yedeklerin yedekleri bile hazır” diye yanıtlar veriliyor.

Durumun o kadar parlak olmadığı ise seçime bir hafta kala alelacele organize edilmeye çalışılan “Bursa Gönüllüleri” ile ortaya çıkıyor. “Bursa Gönüllüleri”nin herhangi bir siyasi partinin parçası olmadığı söylense de platformun internet sitesi Mustafa Bozbey’in fotoğraflarıyla süsleniyor. “Bursa Gönüllüleri”nin temel amacı da “Bursa’da, oy kullanılacak her sandık alanında ıslak imzalı sonuç tutanaklarına ulaşmak ve seçimde gözlemci olarak seçim güvenliğine destek olmak” olarak açıklanıyor. CHP adayı Bozbey, gönüllüleri toplayıp onları şimdiden kahraman ilan ediyor.

Seçim öncesi sivil bir organizasyon elbette yapılabilir ama Bursa’da CHP bunu ancak son viraja girildiğinde aklediyor. Gelişmeler zaten uzun süredir üzgün, kırgın, yılgın, kızgın ve hatta umutsuz olan CHP seçmenini iyice karamsar hale getiriyor. Öyle ki CHP’nin belediye başkan adayları şu sıralar sahada kendilerini herkesten çok CHP seçmenine anlatmak zorunda kalıyor!..

CHP’liler CHP’lileri ikna etmeye çalışıyor!

Oysa CHP Bursa’da sandık sınavına – gönüllülere bel bağlamadan – çoktan hazır olmalıydı. O sınava en iyi hazırlanması gereken de 5 yıl önce İstanbul’da “Kendimizi, kendi geleceğimizi değil, kenti düşünüyordum. En büyük motivasyonum buydu. Tarihe ‘İstanbul’u AKP’den alan il başkanı’ olarak geçmek bana bir ömür yeterdi.” diyen Kaftancıoğlu gibi “50 yıl sonra Bursa’yı kazanan il başkanı olacağım” diyen CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş’tı.

Kaftancıoğlu gibi kendini sandık güvenliğine vermek yerine neredeyse tüm mesaisini büyükşehir adayının peşinde koşmaya ayıran Yeşiltaş başkanlığındaki CHP’nin sınava ne kadar hazırlandığını kısa süre sonra göreceğiz.

5 yılda bir yapılan bu sınavın bütünlemesi yok, ya geçersiniz ya kalırsınız!

 

HABERLER