İlhami Yıldız
İlhami Yıldız
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Bursa siyasetinin şanslı ve şanssız isimleri…

Bursa siyasetinde kimler geldi, kimler geçti deseler son 30-35 yılı bir çırpıda olmasa da hemen sayıveririm. Bu süreçte ne milletvekilleri gördük, ne belediye başkanları, ne belediye meclis üyeleri, hatta ne muhtarlar.

Önce gördük, sonra bir türlü Bursa sokaklarında göremedik.

Mesela hayatı boyunca partiye girmeyen, hayatında ilk kez geldiği partide adaylık başvurusu yapıp milletvekili seçilenleri unutmadık.

Yine gecenin bir yarısında belediye başkanı olduğunu kahvede öğrenenleri de unutmadım.

Bunun yanı sıra bölücü terör örgütü elebaşının yakalanması sonucu siyasette emek harcamadan DSP listelerinden milletvekili olanları hatırlayan kaç isim var acaba…

Onun dışında Bursa’da yaşamayıp, genel başkanlarının takdiri ile Bursa’dan aday gösterilip, aday gösterildikten sonra hatta milletvekili seçildikten sonra bir daha yolu Bursa’ya düşmeyenler mi desek…

Onları da saymaya kalktığımızda el ve ayak parmak sayımızdan fazla ediyor.

Yine uzun yıllar kadrolu belediye meclis üyeliği görevinde bulunup ama Bursa’da kimsenin tanımadığı meclis üyeleri mi desek…

Keza Bursa’nın merkez ilçelerinde belediye başkanlığı görevinde bulunup, halkın hiç tanımadığı başkanları mı saysak.

Bu listeyi uzattıkça, uzatmak mümkün.

Bunlar siyasetin şanslı isimleri.

***

Ben şimdi size sorsam; Kenan Sönmez, Ali Dinçer, Canan Çelik, Fehmi Işıklar, Asiye Kolçak, Onur Öymen, İbrahim Gürdal, İlhan Kesici… bu isimleri kaçınız tanıyor.

Belki burada yazmadığım ama yeni olduğu için aklınızın bir köşesinde yer edinen isimler vardır.

Bülent Arınç, Mehmet Müezzinoğlu, Mustafa Hidayet Vahapoğlu, Ahmet Kamil Erozan…

Büyük bir çoğunluğunuz bunlar da kim diyebilirsiniz.

Bunların hepsinin ortak özelliği farklı siyasi partilerden TBMM’de Bursa’yı milletvekili olarak temsil etmeleridir.

Yani işin resmi kısmına bakarsak, bizim temsilcimiz olmuşlar.

Olduktan sonra ya da görev süreleri bittikten sonra bir daha da yolları transit dışında Bursa’ya pek düşmemiş. Belki ikinci sırada saydığım dört ismin yolu daha fazla düşebilir!..

Bir de bu isimlere başka isimler ilave edelim.

Sedat Yalçın, Gürhan Akdoğan,  İlhan Parseker, Cüneyt Karlık…

Bu isimlerin de ortak özelliği Bursa’da yaşaması ve Bursalı olması.

Hayatının bir bölümünde siyasetle içli dışlı olması.

Ama şansızlıkları partileri tarafından dışarıdan aday gösterilen diğer isimler gibi şanslı olmamaları.

***

Misal;

İbrahim Gürdal dışarıdan geldi Süleyman Demirel’in kontenjanından Bursa Milletvekili seçildi. İlhan Parseker tam milletvekili seçilecekti partisi barajın altında kaldı.

Keza Gürhan Akdoğan hem akademik odalarda, hem siyasette hem de STK’larda Bursa için kafa yordu. Amma velakin onun şansı da bir Onur Öymen kadar olamadı.

Siyaseten milletvekili de, belediye başkanı da olamadı.

Akdoğan, geçmişte;

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday gösterildi, ciddi masraf yaptı, o masraflarla akılda kaldı. İl başkanlığından ileri gidemedi.

Yine Sedat Yalçın iktidar partisinin en kuvvetli olduğu süreçte farklı zamanlarda il başkanlığı görevinde bulundu, aday adaylığından ileri gidemedi. O da siyasete küstü köşesine çekildi.

Yine Cüneyt Karlık Yıldırım’da Zeki Eke’den sonra belediye başkanı oldu. Ardından milletvekili olmak için uğraştı, sonrasında Büyükşehir Belediye Başkanı olmak için aday adayı oldu, ardından MHP’den tekrar Yıldırım Belediye Başkanı adayı oldu…

Ama sadece o kadar.

O da milletvekili olamayan isimlerden biri…

Bu isimleri çoğaltmak mümkün.

Benim asıl merak ettiğim bu dönemde partinin önünden geçerken form doldurup verenlerden kimler milletvekili olacak, ya da partiye bir ömür boyu hizmet edip de tam garanti derken milletvekili olmayı bırakın da listelerde dahi yer bulamayacak isimler kim olacak?

Bekleyip, hep beraber görelim…

HABERLER