İlhami Yıldız
İlhami Yıldız
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

CHP’de bir şey değişti, çok şey değişti…

Son yerel seçimlerden zafer ile çıkan CHP teşkilatlarındaki mutluluk önce yüzlerine ardından parti bayramlaşmalarına yansımış durumda…

CHP’nin yerel seçim zaferini sadece AK Parti’nin yanlış aday tespitine, ekonomik gerekçelere bağlamak yanlış olur kanaatindeyim.

Öncelikle şu tespiti yapmak gerekir: Gerek Türkiye genelinde gerekse Bursa özelinde CHP’nin kullandığı dile baktınız mı?

Ya da en azından adayların diline…

Misal bu seçim döneminde CHP’nin Bursa özelinde kazandığı belediye başkanlarının diline bakalım. Mudanya’da Deniz Dalgıç, Osmangazi’de Erkan Aydın, Harmancık’ta Haşim Ali Arıkan, Büyükşehir’de Mustafa Bozbey, Mustafakemalpaşa’da Şükrü Erdem hatta Nilüfer’de Şadi Özdemir seçim çalışmalarında sol jargon ağırlıklı bir dil kullandığını gören oldu mu?

Bırakın onu. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’ın seçim afişlerinde CHP logosu ön planda bile değildi. Hatta bazı afişlerde yoktu.

Aslında değişim ilk önce CHP’nin kendi içinde başladı…

Keza Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç’ın aday adaylığından hemen önce CHP’ye kaydolduğunu keza Şükrü Erdem ve Erkan Aydın’ın geçmişte merkez sağda siyaset yaptığını bilmeyen yoktur herhalde…

Keza bu süreçte Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren’in de ne kadar bütünleştirici dil kullandığını görmeyen ve duymayan kalmamıştır.

Yine Afyonkarahisar’da  milletvekilliğinden belediye başkanlığına geçiş yapan Burcu Köksal DEM’e sert çıkmasaydı belediye başkanlığını alabilir miydi?

Sadece Afyon mu?

Kütahya, Kilis, Karabük ve bir çok ildeki değişimin şifresi dil…

Bugün CHP’nin en dikkat çeken değişimlerinden biri de kutlama dili… Geçmişte Ramazan Bayramı kutlamalarını “şeker bayramı” diye kutladıklarını bu bayramda ise “Ramazan Bayramı” olarak kutlamaları da gözden kaçmadı.

Bunu yanı sıra toplumun hassasiyeti olan başörtüsü,  iftar, teravih ve oruç ve ezan okunurken konuşmalara ara verme konusundaki duyarlılıkları da ‘Bu CHP eski CHP değil’ diyen seçmenden vize alarak yerel iktidarın yolunu açmış oldu.

Uzun lafın kısası seçmen kendi değerleri ile kavga etmeyen siyasetçilere her zaman vize vermeyi bilmiştir.

Ya da diğer bir ifade ile CHP’de bir şey değişti, çok şey değişti…

CHP kurmayları elde ettiği bu makamları korumak, üzerine yerelde ve genelde ilaveler getirmek genel iktidarı istiyorsa bu dille ve bu aday profilleri ile devam etmesi şart.

Yoksa yeri yine ana muhalefet olur…

Bizden hatırlatması…

***

ALKIŞLANACAK HAREKETLER BUNLAR

Öncelikle şu tespiti yapmak gerekli:

Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ile önceki dönem belediye başkanı Mustafa Dündar’ın dostlukları oldukça eski.

DAĞDER başkanlığında her iki isim bir çok ortak çalışma yapmıştı. Siyaseten farklı partilerde olsalar da ortak payda Osmangazi olunca ikisi birleşiyor.

Bu minvalde;

Osmangazi’yi Anma Şenlikleri cumartesi günü başladı. Bu şenliklerde görevi devreden Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ı da çiçeği, burnunda belediye başkanı Erkan Aydın’ın yanında gördük. Belki de iki farklı siyasi partinin belediye başkanı ancak bu kadar samimi ve içten olabilirdi.

Bundan sonraki süreçte de siyasi rakip değil Osmangazi’ye hizmet sevdalısı olarak akıllarda yer edinecek hem Erkan Aydın’ı hem de Mustafa Dündar’ı bu nezaket ve samimiyetlerinden dolayı sonuna kadar alkışlıyor ve tebrik ediyoruz.

***

BOZBEY’DEN İLK İCRAATLAR

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi Mustafa Bozbey Başkanlığında cumartesi günü toplandı. Önce meclis yönetimi, encümen üyeleri ve komisyonlar belirlendi. Ardından  ise Bozbey’in önerisi ile seçim vaatlerinde gündeme getirdiği su  fiyatlarında yüzde 25 meclis gündeme geldi.

Oy birliği ile kabul edildi.

Sonrasında şehir içinde Arapça tabelalarla ilgili karar alındı.

Onun da kaldırılması yerine Türkçe tabela asılması oy birliği ile kabul edildi.

Kısaca Mustafa Bozbey Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı olarak ilk icraatlarını yapmış oldu.

Hayırlı olsun…

HABERLER