İlhami Yıldız
İlhami Yıldız
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

DEVA’nın kararı sandığı nasıl etkiler?

Son genel seçimlerin ardından ülke genelinde kurulan siyasi partileri sıraladığımızda Memleket Partisi, Gelecek Partisi, Türkiye Değişim Partisi, DEVA Partisi ilk akla gelen siyasi partiler.

Bunun dışında da kurulan 10’un üzerinde siyasi parti var.

Bu saydığım dört siyasi parti seçime katılma şartlarını yerine getirip olası seçimlere girme hakkını kazandı.

Öte yandan diğer bir gerçek ise son değişen seçim kanunu ile bazı siyasi partilerin ittifaklarla olsa dahi TBMM’ye kendi listelerinden girme olasılığı kalmadı.

Böyle bir durumda bu dört siyasi partinin ne yapacağı merak konusu.

Ana gövdeden ayrılıp uzun yıllardır siyaset arenasında kalan siyasi parti, BBP dışında yok. Gerçekleşecek ilk seçimlerde bu dört siyasi partinin alacağı oy oranı bu partilerin bundan sonraki yol haritalarında belirleyici olacak.

Bu siyasi partiler yollarına ya tabela partisi ya da iktidara alternatif üretebilecek bir siyasi yapı olarak devam edecek.

İşte bunun da ilk yolu girilecek ilk seçimde yüzde 3’ü geçebilmek.

Anketlere baktığımızda bu dört partiden ikisi “diğerleri”, biri de yüzde 1 bandında. DEVA da yüzde 2-3 bandında gözüküyor.

İşte olası genel seçimlerde alınacak yüzde 3 ve üstü oy DEVA’yı diğerlerinden bir adım öne çıkarabilir. Gerçekleşecek ilk seçimde de belirli bir bütçesi ile daha geniş kitlelere ulaşmayı sağlayabilir.

Belki de Ali Babacan’ın “önümüzdeki seçimlere ben tek başına gireceğim” açıklamasının arkasında yatan gerçeklerden biri budur.

Diğer gerçek ise AK Parti seçmeninden daha fazla oy alabilmek içindir.

DEVA’nın mevcut oyunu artırabilmek için ilk gideceği seçmen kapısı AK Parti seçmenidir. AK Parti seçmeni ve birçok muhafazakâr seçmenin ortak özelliklerinden biri de sandıkta eline aldığı mührü CHP’nin üzerine vururken zorlanması ya da hiç vurmamasıdır.

Babacan’ın açıklaması ile özellikle muhafazakâr seçmene “biz alternatifiz, bize CHP ile işbirliği yapıyor diye oy vermiyordunuz, inanın biz onlarla değiliz” mesajı da verilmiş oldu.

Verilen diğer bir mesaj ise Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde DEVA’nın aday profiline yeni isimlerin girmesi, Kemal Kılıçdaroğlu’nun çıkması demektir.

Bu yeni isimler arasında önceki yıllarda AK Parti’nin ekonomi kurmaylarından biri olan Mehmet Şimşek’in de ilave olması demektir. Yine Mansur Yavaş ismi de bundan sonra daha çok dillendirilecektir.

Bunu yanı sıra altılı masa da İlhan Kesici ismi de gündeme gelirse şaşırmamak gerekir.

Bekleyip, takip edelim.

ULUDAĞ OSB’YE HIRSIZLAR DADANDI

Özellikle son zamanlarda hırsızlık olaylarında yaşanan artış dikkatlerimizden kaçmıyor. Bu bağlamda gün geçmesin ki bu hırsızlıklardan canımız yanmasın.

Öte yandan hurda fiyatlarındaki artış da bu hırsızlık olaylarını körükledi.

Bazen boru, bazen demir, bazen de elektrik kabloları çalan hırsızlar bu sefer gözü Uludağ OSB’nin trafolarına dikmişler.

Hal böyle olunca;

Bu sefer de canı yananlar birden fazla isim oldu. Bugün sabah saatlerinde telefonla bizleri arayan Uludağ OSB Başkanı Yunus Aydın oldukça dertli idi.

İlçe sınırlarında madde kullanımına her fırsatta dikkat çeken Aydın’ın, bu konuda “her zaman mücadele etmeliyiz” dediğine şahidiz.

Maalesef madde kullanımı çok küçük yaşlara kadar düşmüş durumda.

İşte bu minvalde Aydın’ın anlattığına göre “madde kullanan dört genç OSB’ye ait trafoya giriyor. Kabloları kesiyor. Dört kişiden birini yüksek gerilim çarpıyor. Diğer üç isim onu Yüksek İhtisas Hastanesi’nin kapısına bırakıp hırsızlığa devam ediyor.”

Sonuçta hırsızlar kabloları kopartıyor. Beş saat süreyle elektrikler kesiliyor. Kablolardan dolayı oluşan zarar 50 bin TL, fabrikaların çalışmadığı süreyi de hesaba katarsak milyon TL’nin üzerinde zarar oluşmuş durumda.

Hastaneye bırakılan kişinin hayati tehlikesi devam ediyor, bitkisel hayatta…

Bu tür vakalar şehrin her yerinde oluşmuş durumda. Bir de üstüne hırsızlar ramazan ayında sahur vaktinin hemen sonrasını fırsat bilip bunları yapıyorlar.

Bir an önce önlem alınması gerekiyor…

Bizden uyarması…

Bu arada Uludağ OSB’ye de geçmiş olsun.

FARUK ÇELİK’TEN ARTVİN CAMİASINA İFTAR

Bu köşeyi takip edenler bilir. Bursa genelinde Artvin camiasında 3 federasyonun gündemde olduğunu kaleme aldık. Bunun sebebi 22 derneğin açıkta olup herhangi bir federasyona girmemesi.

Bir tarafta bu çalışma yaşanırken diğer tarafta da önceki dönem bakanlarından Faruk Çelik’in bölge STK’ları arasındaki kırgınlıkların giderilmesi için özel gayretleri var.

Bu minvalde Bakan Çelik, bugün, federasyonların ve vakıfların eski, yeni ve son seçimlerde kaybeden ve kazanan yöneticilerine bir iftar veriyor.

Bu iftardan çıkan bir başka sonuç ise yarın gerçekleşecek AK Parti Bursa İl Başkanlığı iftarında Faruk Çelik’in olmayacağı veya çok kısa süre bulunacağı…

Bakalım bu iftarla beraber kırgınlıklar sona erecek mi?

Hep beraber göreceğiz.

HABERLER