İlhami Yıldız
İlhami Yıldız
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

En ucuz ekmeği kim yiyor?

Geçen hafta içinde Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin önemli şirketlerinden BESAŞ ile ilgili bir yazı kaleme almıştık.

Yazımızın ardından bazı okuyucularımız BESAŞ’ın ekmek fiyatlarının yüksek olduğuna dair eleştiride bulundu.

Bunun üzerine BESAŞ Genel Müdürü Hakkı Gülşen aradım, diğer büyükşehirlerdeki ekmek fiyatlarını istedim. Bize fiyat listeleri gönderdi.

Ardından da şunları söyledi:

“Göndermiş olduğum fiyat listesine bakarak en ucuz ekmeğin Bursa’da olduğunu göreceksiniz. Biz fiyatları belirlerken Başkanımız Alinur Aktaş’ın talimatları ile hemşerilerimize en ucuz ekmeği nasıl yediririz mantığı ile hareket ediyoruz. Bugün Bursalıların sofralarına ekmeği en düşük fiyatlardan ulaştırmak için Başkanımız Alinur Aktaş daha önce yazdığınız gibi şehir dışından da depo tutmuş bulunuyor. Biz vatandaşımızın tek karı sağlığı ile minimum fiyatla kar amacı gütmeden Başkanımız Alinur Aktaş’ın talimatları ile ürünlerimizi hemşerilerimizin sofrasına ulaştırmaya gayret etmeye devam edeceğiz.”

Şimdi Hakkı Gülşen’in gönderdiği (13.08.2022 tarihi itibari ile) Eskişehir, Ankara, İzmir, İstanbul ve Bursa’daki ekmek fiyatlarını mukayese edelim.

Ya da diğer ifade bu 5 ilde en ucuz ekmeği kim yiyor?

Normal ekmek olarak değerlendirdiğimizde İstanbul Halk Ekmek 250 gr ekmeği 3 TL’den, Ankara Halk Ekmek de 250 gr 3 TL’den satarken, Eskişehir Halk Ekmek 200 gr ekmeği 2,5 TL, İzmir Halk Ekmek ise 210 gr ekmeği 3 TL’den halka ulaştırıyor.

Bursa’da ise BESAŞ’ın ürettiği 400 gr. ekmek 4.00 TL.

Kilogram fiyatları olarak hesapladığımızda İstanbul ve Ankara Halk Ekmeğin fiyat 12.00 TL Eskişehir Halk Ekmek 12.50 TL İzmir Halk Ekmek ise 14.29 TL, Bursa’da ise 10 TL’ye geliyor.

Yani en ucuzu Bursa…

Çeşit ekmek olarak değerlendirdiğimizde ise

Tam Buğday ekmek İstanbul Halk Ekmek’te kilogram fiyatı 35.00 TL, Ankara Halk Ekmek’te 24.00 TL Bursa’da ise 18,75 TL…

Diğer bir ifade ile tam buğdayda İstanbul Halk Ekmek Bursa’dan yüzde 85 pahalı Ankara ise yüzde 28 civarında daha pahalı.

Bu durum çavdar ekmeğinde İstanbul Halk Ekmek’te yüzde yüze çıkıyor BESAŞ 17,50 kuruşa kilogramı satarken İstanbul Halk Ekmek ise 35 TL’ye Ankara Halk Ekmek ise 28,75 TL’ye satıyor.

Tam tahıllı ekmek BESAŞ’ta kilogram fiyatı 22,86 TL’ye satılırken İstanbul Halk Ekmek ise 34,00 TL. Ankara Halk Ekmek’te üretimi yok.

Yulaflı ekmek fiyatı BESAŞ’ta kilosu 22,86 TL’ye satılırken Ankara’da fiyatı 28,75 TL’de satılıyor. İstanbul Halk Ekmek’te ise üretimi yok.

Kısaca her halükarda BESAŞ’ın ekmek fiyatları diğer büyük illerden oldukça ucuz…

O açıdan özellikle muhalefet partilerine diyeceğimiz o ki Başkan Alinur Aktaş’ı bu konuda eleştirirken kendi belediyelerine bakıp vicdan terazilerini bir yere bırakmasınlar.

Laf olsun diye eleştiri yapmak doğru bir şey değil.

KISA BİR MOLA…

Yoğun geçen dönemin ardından bizlerin de dinlenmeye ihtiyacı olduğu bir gerçek yaz bitmeden çok kısa da olsa soluklanma adına sizlerden müsaade istiyorum.

Önümüzdeki hafta buluşmak üzere hoşça ve dostça kalın.

HABERLER