İlhami Yıldız
İlhami Yıldız
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Keles Kocayayla’da etkinlik içinde etkinlik…

Özellikle yaz aylarında hafta sonları festivaller, etkinlikler birbirini kovalıyor. Bu minvalde de hafta sonu Bursa’da farklı bir etkinlik vardı.

Etkinliğin merkezi Marmara Bölgesi’nin en büyük yaylası Keles Kocayayla idi.

Etkinlik içinde etkinlik vardı dersek daha doğru olacak.

Hem 6.Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği hem de 55. Keles Kocayayla Şenliği…

Dile kolay yarım asırdan fazla bir süredir devam eden bir gelenek…

Neredeyse Bursa Festivali ile aynı yaşta. Diğer tarafta 6. Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği, Türk dünyasına dair her şey…

Türk Cumhuriyetlerinde geleneksel olan ata sporlarımızı ayrıntılı olarak burada izledik. Yağlı güreşlerde birbirinden değerli pehlivanlarımız Keles’te idi.

Sadece pehlivanlarımız değil, Bursa’dan, Tavşanlı’dan, İnegöl’den, Domaniç’ten, Keles’in köylerinden, Orhaneli, Büyükorhan ve Harmancık’tan 50 bine yaklaşan insanımız hem güneşin etkisinden kaçmak için soluğu yaylada aldı.  Hem de farklı bir gün geçirdi.

Hem ata sporlarını seyrettiler hem de konser de eğlendiler…

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ücretsiz taşıması da gerçekten büyük bir hizmet…

Yine Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin’in, öte yandan Keles Destek Hizmetleri Müdürü Emre Kahraman’ın misafirlerle ilgilenmesi de önemli bir detay, konukseverlikleri için teşekkürler.

Bu arada şunu da ifade etmek gerekiyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi destekleri ile yapılan Keles Belediyesi tarafından işletilen bungalov tipi evler de Kocayayla’ya ayrı bir anlam katmış. Bölgenin ekonomik anlamda kalkınması için bu tür yatırımların desteklenmesi şart.

Bizler emeği geçenleri tebrik ediyoruz.

***

HARMANCIK’IN İLK ULUSLARARASI ETKİNLİĞİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI…

Dağ ilçelerinden kente en uzak olan Harmancık’tır. Bu ilçenin en önemli özelliği krom madeninin burada çıkarılması olsa da bu konuda maden firmaları tarafından yeterli desteği görmemiştir.

Firmalar ticari olarak iyi bir yere gelmesine rağmen Harmancık geride kalmıştır.

Öte yandan farklı bir yol olarak önceki dönem belediye başkanı Mustafa Çetinkaya zamanında başlayan ekoturizm çalışmaları ilçeye bir hareket getirdi.

Aynı zamanda bu çalışmalar diğer dağ ilçelerine de örnek oldu. Çetinkaya’dan sonra göreve gelen Yılmaz Ataş da ilçenin bir başka yönünü ortaya çıkarmak için gayret gösterdi. Ve hedefine ulaştı.

O da okçuluğun babası, atası diyeceğimiz Şüca ile ilgili…

Osmanlı Devleti’nde 2. Bayezid döneminde, lodos menzilinde 839 metrelik atışıyla rekor kıran okçu Şüca aslen Harmancık’lı… Bu yönünü bilen Ataş, geleneksel okçulukta Harmancık’la ilgili önemli bir etkinliğe imza atacak. İmza atacağı etkinlik için sosyal medyasından da davet yayınladı.

İşte o davet:

“Uluslararası Okçu Şüca’yı Anma Geleneksel Okçuluk Turnuvası”nı 26-31 Temmuz 2023 tarihlerinde 16 farklı ülkeden yarışmacıların katılımı ile Bursa’lı Şüca’nın memleketi Harmancık’ımızda gerçekleştiriyoruz.”

16 farklı ülkeden sporcular gelecek. 18 yaş altı ve 18 yaş üstü olmak üzere… Harmancık’ta yarışmalar 28 Temmuz ile 30 Temmuz arasında gerçekleşecek.

Vakti olanlar ve geleneksel Türk okçuluğuna ilgisi olanlar bu etkinliği kaçırmasın…

HABERLER