İlhami Yıldız
İlhami Yıldız
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Suriye’nin yeniden inşasında TOKİ ve deprem bölgesindeki TOKİ müteahhitleri avantajını kullanacak mı?

Dünkü yazımızda Bursa’da yaşayan Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri ve kent ekonomisine etkilerinin ilk yansımalarını kaleme aldık.

Bugün de Suriye’nin yeniden inşasına değinmek gerekiyor.

Özellikle gerçek olan şu:

İç savaş süresi boyunca Suriye’de maddi ve manevi anlamda ciddi kayıp ve hasarlar verdiği. Manevi  hasarların telafisi olmayabilir, en fazla acılar paylaştıkça azalır deyimini yerine getirebiliriz. Ateş düştüğü yeri yakar misali. Zaten o ateşten yananlar da soluğu Türkiye’de aldı…

Türkiye de 10 yılı aşan süredir insani, vicdani, maddi ve manevi olarak gereğini fazlasıyla yaptı, yapmaya da devam ediyor.

Öte yandan diğer bir gerçek ise Suriye’nin yeni dönemi. Bu yeni dönemde geçici hükümet bir yandan ülkeyi diktatörlüğün kalıntılarından temizleyip, demokrasiye hazırlayacak, diğer yandan da entübe haldeki Suriye’deki yaşamı yeniden kurmaya çalışacak.

Bir anlamda Suriye’nin tepeden tırnağa inşası gerekiyor. Hatta başkentin de Sam’dan da Halep’e taşınması bile söz konusu.

İşte inşaat denince özellikle Ortadoğu ülkelerinde ilk akla gelen ülke Türkiye’dir.

Hatırlatmakta fayda var;

Bugün Suudi Arabistan, Libya, Kuveyt, Kuzey Irak gibi ülkelerin birçok inşaat işinin yükleniciliğini Türk müteahhitleri yapmıştır. Bu açıdan bakınca Türkler bu konuda avantajlı.

Öte yandan Suriye ile Türkiye 877 km’lik kara sınırı. Batıda Akdeniz’den başlar ve doğuda Irak sınırıyla kesişen noktada sona erer. İki ülke sınırı hem Suriye’nin hem de Türkiye’nin en uzun sınırıdır.

Öte yandan diğer bir gerçek ise 6 Şubat depreminin etkin olduğu Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis, Hatay, Şanlıurfa ise Suriye’ye çok yakındır.

En önemli gerçek ise burada yıkılan konutların yerine yeni konutlar yapıldığı gerçeği.

İşte bu açıdan bakınca Suriye’nin yeni dönemde inşasında TOKİ ya da TOKİ’ye bağlı çalışan müteahhitler aktif görev üstlenir mi?

Daha net yazmak gerekirse yeni dönem için birçok ülke hazır bekliyor.

Beklenen ülkelerin hiçbiri Türkiye kadar yakın değil?

İşte bu yakınlığı Türkiye avantaja çevirmeli…

Buradaki inşaat işlerini almalı. Deprem bölgesinde işi biten makine ve teçhizatları Suriye’ye taşımalı. Bu avantajını kullanmalı…

Tahmin ediyorum ki bu düşündüklerimizi en az bizim kadar karar vericiler de düşünüyordur.

Düşünülmüyor ise de öneri her zamanki gibi bizden değerlendirmek onlardan…

HABERLER