İlhami Yıldız
İlhami Yıldız
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Turgay Erdem’den kaçak yapılarla ilgili öneri: Hazineye gelir kaydedilsin!

Çarşamba akşamı Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’in göreve gelişinin 3. yılı münasebeti ile icraatın içinden toplantısı vardı.

Toplantının detaylarına girmeden önce şöyle birkaç detay verelim:

Bursa’da iktidarın muhalefet olduğu ya da diğer bir ifade ile hiç iktidar olamadığı tek ilçe Nilüfer.

Türkiye’de benzer örnekler arasında Ankara’da Çankaya, İstanbul’da Şişli gibi ilçeler var.

İktidar, şimdi muhalefet olduğu ilçelerde geçmişte iktidar olmuştu.

Gemlik, Mudanya örneklerinde olduğu gibi…

2004 seçimlerinde AK Parti Tahsin Bulut ile Nilüfer’de seçimleri burun farkı ile kaybetmiş, buna rağmen mecliste çoğunluğu kazanmıştı.

Tahsin Bulut da şimdi iktidar tarafında değil, iktidara muhalefet tarafında.

Bu açıdan bakınca iktidarın içinde ukde olan ilçe…

Bir tarafta bu gerçekler yaşanırken, iktidar partisinde siyaset yapanların en büyük eleştirileri de kendi belediyelerine yapılmayan hizmetlerin birçoğunun Büyükşehir marifeti ile Nilüfer’e yapılması konusunda şikâyet var.

Bu noktada verilen örneklerden biri şöyle:

“Geçmiş dönemlerde Nilüfer’e yapılan yatırımlardan 120 milyon TL’si Yıldırım’daki yollara harcansaydı, Yıldırım’da tüm yol sorunu çözülürdü” diyenlerin sayısı hiç de az değil.

Şimdi gelelim toplantıdan detaylara:

Son yerel seçimlerde, başkan yardımcılığından başkanlığa terfi eden Turgay Erdem, basın toplantısına son 3 yılda gerek yerel, gerekse global sıkıntıları anlatarak başladı. Bir tarafta pandemi, diğer tarafta yangın, tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılar akabinde bunların toplumsal yansıması.

Bu bir realite…

Böyle dönemlerde ortaya çıkan en önemli belediyecilik faaliyeti olarak sosyal belediyecilik öne çıkar.

Bu noktada Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, “Pandemi başladığından beri gerek maske üretim ve dağıtımı, gerek dezenfeksiyon hizmetleri ile sağlık alanında toplumun ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığımız gibi, bu dönem birinci basamak sağlık hizmetlerinden mahrum olan mahallelerimize aile sağlığı merkezleri kazandırdık. Ekonomik krizin ağırlığı altında ezilen vatandaşlarımız için çeşitli yardım faaliyetleri yürüttük.” diyerek yapılanları özetledi…

Öte yandan, gerçekleşen basın toplantısında Erdem, “biz insanlara balık vermiyoruz balık tutmayı öğretiyoruz” demeye getirdi.

Onu da şu sözlerle özetledi:

“Nilüfer Mesleki Eğitim Merkezi sadece 2021 yılında 29 branşta 2 bin 574 kişiye eğitim verdi. Bu eğitim çalışmalarıyla çeşitli beceriler edinen pek çok kişi, ürettiğini ekonomik değere dönüştürdü.

İşsizlik toplumun kanayan yarası haline geldiğinde biz, yenilikçi iş fikirleri olan girişimcilere destek olmak üzere Sosyal Girişimcilik Merkezini kurduk. Bu merkez 25 sosyal girişim ile toplamda 49 sosyal girişimciye destek verdik.” 

Nilüfer’in en önemli özelliği her yıl sürekli göç alması…

Özellikle Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde ekonomik gelişmişlik düzeyi yükselenlerin taşındıkları mekân Nilüfer.

Ama işin garibi önceki oturdukları ilçede AK Parti’ye oy veren seçmenin Nilüfer’de CHP’ye oy vermesi…

Bu da sosyolojik olarak incelenmesi gereken bir başka olgu…

Yine bir başka ayrıntı ise belediyecilik hizmetlerinde zirveye çıkarmak kolay,  zirvede kalmak daha zordur.

Nilüfer Türkiye’nin en gelişmiş 8. ilçesi.

Bu gelişmişlik daha yukarıya doğru mu aşağıya doğru mu gidecek, bunu da Erdem’in icraatları belirleyecek.

Erdem de “Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nün yaptığı araştırmaya göre Nilüfer, Türkiye’nin en gelişmiş 8. ilçesi durumunda. Bu duruma gelmemizde Nilüfer’e 35 yıllık geçmişinde emeği geçen herkesin payı var. O nedenle önceki dönem belediye başkanlarımıza teşekkür ediyoruz. Bizler Nilüfer’e yeni değerler katarak yolumuza devam edeceğiz, ancak bir sitemim var” dedi.

O sitem de katı atık bedelleri ve sanayi bölgelerinden alınan paylarla ilgili. Bu noktada 3 senede yaklaşık kayıp toplam 180 milyon TL.

Özellikle Bütünşehir yasası ile Nilüfer’e bağlanan köylerle ilgili olarak yapılan hizmetleri de sıralayan Erdem biz hem köyde, hem kentteyiz mesajını verdi.

Kaçak yapı ile ilgili olarak da “biz karar çıkartıyoruz tam yıkmaya gidiyoruz, mahkeme yürütmeyi durdurma kararı veriyor” diyerek dert yandı.

Ardından da “kaçak yapı yapanın arazisi Hazine’ye irad kaydedilsin” önerisinde bulunarak toplantının soru cevap kısmına geçti.

Bu arada, Erdem’in icraat toplantısında İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, Başkan Yardımcısı Nevzat Kocakurt, önceki dönem belediye başkanlarından Faruk Baykal da gördüğümüz isimlerdi.

Netice de Erdem, yaptıkları ve yapamadıkları ile ilgili çalışmalarını anlattı.

Darısı diğer belediyelere…

HABERLER