İlhami Yıldız
İlhami Yıldız
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Yolu Bursa’dan geçen ama bir daha pek kesişmeyen vekillerimiz…

Öncelikle şunu net ifade etmek gerekir: Bursa dışarıdan atama yolu ile diye tabir edeceğimiz kimi zaman da halk arasındaki ifadesi ile ithal milletvekilini zor kabullenen bir kent.

Buradaki ‘ithal’ ifadesinden kastımız şu:

Bursa’da yaşamayan.

Bursa’da doğmuş olabilir ama Bursa’da yaşamayan…

Benim için Bursa’yı yeteri kadar temsil edemez.

Bursa’da doğmamış fakat Bursa’da yaşayan ise Bursa’yı çok iyi temsil edebilir.

İşte örnekleri;

Bu minvalde yakın tarihimizde Bursa’dan kimler geldi geçti?

Aklımın erdiği, yavaş yavaş siyasetten bahsedildiği ilk zamanlardan itibaren o zamanki adıyla SHP’den seçilen 18. Dönem’de ilk ithal milletvekilimiz Fehmi Işıklar idi…

Bursa’dan milletvekili seçildi, bir daha Bursa’ya yolu düştü mü ben hatırlamıyorum. Yine bir başka ithal milletvekilimiz 19.Dönem’de DYP’den İbrahim Gürdal idi.

Onun da milletvekili seçildikten sonra yolu Bursa’ya düşmedi.

20.Dönem’de hala milletvekili olarak görev yapan İlhan Kesici de Bursa’ya gelen hatta o zaman Yıldırım’dan ev tutan bir daha da göremediğimiz vekillerden…

21.Dönem’de Bursa’ya atanan bir siyasetçi ise DYP’den Oğuz Tezmen‘di. O da milletvekili seçildi.

Bir seçilirken hatırlıyorum…

Bir daha da aklıma bir şey gelmiyor.

Aynı dönemde ANAP’tan da Bursa listelerine hediye olarak gönderilen isim Kenan Sönmez oldu…

Geldi, seçildi gitti…

22.dönemde CHP’den Bursa’ya ataması çıkan isim merhum Ali Dinçer oldu. O da milletvekili olarak Ankara’ya döndü.

Bursa’da bir şeyler yaptı mı? Bana göre “hiç”…

23.Dönemden itibaren ise Bursa’da doğmuş ama bir daha pek Bursa’ya uğramamış bir vekilimiz oldu o da MHP’den Merhum Hamza Hamit Homriş. Allah var ya onu ara sıra bayramlarda gördük, görmedik desek yalan olur.

Yine aynı dönemde CHP de kontenjan olarak Onur Öymen’i Bursa’ya gönderdi. O da geldi seçildi, ara sıra basın toplantısı yaptı giderken de Şehitler Köyü’ne sağlık ocağı binası inşa ettirdi….

Bir daha uğradı mı, ben görmedim.

Görenler bize de söylesin…

24.Dönemde Bursa’ya atanan siyasetçi ise Bülent Arınç idi. O da Bursa’da doğan siyaset yaptığı Manisa’dan rotasyonla Bursa’ya gelen siyasetçi.

AK Parti’nin kendi içinde gruplara ayrıldığı dönem…

Arınç Allah için fırsat buldukça Bursa’ya geliyor… Kardeşi de ebedi yolculuğuna Bursa’dan uğurlandı. Mezarı da Bursa’da…

CHP’de aynı dönemde Aykan Erdemir diye birisini atadı. Erdemir de Bursa’da doğmuş. O kadar…

Şu an nerede? ABD’de.

Niçin orada…

Onu da beraber yol yürüdüğü arkadaşlara sormak gerekir…

25.Dönem’de HDP’den Asiye Kolçak isminde biri seçildi. Onu Bursa sokaklarında hiç görmedik dersek abartmış olmayız. Zaten onun vekilliği de çok kısa sürdü.

25 ve 26 Dönem’de Bursa’da AK Parti listelerinden Bursalı olmayan Mehmet Müezzinoğlu, Cemalettin Kani Torun, 26.Dönem’de Efkan Ala milletvekili seçildi.

Ardından 27. Dönem’de İYİ Parti’den Ahmet Kamil Erozan, MHP’den Mustafa Hidayet Vahapoğlu geldiler seçildiler ve gittiler. Bir daha ne zaman yolu düşer onu şimdiden kestirmek mümkün değil.

27.dönemde AK Parti’den Efkan Ala bir kez daha Bursa listelerinden aday gösterildi. 28.Dönem’de ise önceki dönem bakanlarından Mustafa Varank’ın da tayini Bursa’ya çıktı. Allah için Varank’ı halk sevdi.

İthal milletvekili gözüyle değil kendinden birisi gibi baktı.

AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala da Bursa’dan vekilliğe devam ediyor.

Neticede yazdığım vekilliği devam edenler hariç yolu Bursa’dan geçen ama bir daha pek kesişmeyen vekillerimiz demek daha doğru olacak….

Öte yandan ilk defa Bursa’dan vekil seçilen fakat daha sonra farklı dönemlerde farklı illerden milletvekili seçilen yok mu?

Merhum İbrahim Yazıcı Muğla’dan, Canan Candemir Çelik memleketi Gaziantep’ten, Faruk Çelik ise Şanlıurfa ve Artvin’den vekil seçildi.

Bir de partilerin aday gösterdikleri Bursa listelerine monte ettikleri isimler var ki, onları da yazmaya kalkarsak baya zaman alır.

Bu yazdığım son 35 sene…

Bir de eskisini hesap edersek, Bursa’ya hızlı trenin neden gecikmeli geleceğini anlatmaya yeter artar bile…

 

HABERLER