İlhami Yıldız
İlhami Yıldız
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

YRP Bursa’da Cumhur İttifakı’na belediye kaybettirdi mi?

Yerel seçimler öncesi tartışılan konuların başında YRP‘nin seçimlerde ne kadar oy alacağı ya da diğer bir ifade ile Cumhur İttifakı‘nın elindeki belediyelere etkisi idi.

İşte bu sorunun yanıtını sandıklar açıldığında hep beraber öğrenmiş olduk.

Genel olarak bir değerlendirme yapacak olursak, Anadolu‘da bazı illerde iki parti ortak aday çıkarsalardı daha fazla belediye alabileceği gerçeği resmi sonuçlarda ortaya çıkmış oldu.

Bir strateji hatası olduğu gerçek…

Öte yandan, diğer merak edilen ise Bursa özelinde YRP’nin Cumhur İttifakı’na belediye kaybettirip kaybettirmeyeceğiydi.

Büyükşehir özelinde ve merkez ilçeler bazında bunun yanıtı hayır. Belki sınırlı sayıda belediye meclis üyesi çıkarmış olabilir.

Fakat Bursa’da üç ilçe var ki burada YRP’nin oyları belirleyici olmuş durumda. Daha doğrusu Yenişehir‘de MHP‘nin elinde olan belediye İYİ Parti‘ye, Harmancık‘ta AK Parti’nin elinde olan belediye de CHP‘ye geçmiş durumda…

Bunu rakamlarla örnekleyecek olursak, Yenişehir‘de Ercan Özel İYİ Parti adayı olarak girdiği bu seçimlerde 11 bin 699 oy alırken, mevcut başkan MHP’nin adayı Davut Aydın da 10 bin 523 oy aldı, diğer bir ifade ile sadece bin 176 oyla seçimi kaybetti.

İlçede YRP ise 2 bin 197 oy alarak bir anlamda Ercan Özel’in seçimleri kazanmasına, Davut Aydın’ın seçimleri kaybetmesine neden olmuş.

Sonuca etki etmiş mi?

“Kesinlikle evet…”

Yine bir başka ilçe Harmancık‘ta CHP adayı Haşim Ali Arıkan 1999 oy alırken, mevcut başkan Yılmaz Ataş 1954 oy almış.

Yine YRP ise ilçede 473 oy almış.

İlçede seçimi Ataş’ın 45 oyla kaybetmesindeki en büyük etken ise YRP’nin aldığı oylar.

Sonuca etki etmiş mi?

“Evet…”

Netice olarak ifade edeceğimiz odur ki Bursa özelinde YRP’nin iki ilçede aldığı oylar Cumhur İttifakı’nın elindeki belediyelerin birinin  İYİ Parti’ye diğerinin de CHP’ye geçmesine neden olmuş.

Bu arada sandıklarda atılan boş tepki oyları da önemli bir etken, bunu da bir yere not etmek gerekiyor.

Bize düşen hayırlı olsun demek…

HABERLER