Mehmet Emin Koşal
Mehmet Emin Koşal
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

14 Mayıs öncesi kritik viraj…

Son dönemlerde karşı karşıya kaldığımız türlü felaketlerden sonra ülke olarak seçim atmosferine girmiş bulunmaktayız.

YSK’nın belirlediği istifa süreleri dolarken bürokraside ve teşkilatlarda birçok istifa peşi sıra geldi. Önceki dönemlerde birçok bürokratın istifa edip başvurduğu dönemlere nazaran sönük geçen bu süreç üzerine düşünen var mıdır bunu hep birlikte göreceğiz. Ama bunun iki sebebi olabilir kanaatindeyim. Birincisi iktidarın eski gücünü kaybettiği ve yeni dönem korkusu ikincisi listelerde yer bulamama korkusu. Bana sorarsanız ikisi de azımsanmayacak boyutta.

Tarlası sırtında olanlar için yağmur neredeyse oraya gitmek en mantıklısı ama tarlasını inandıkları için boş bırakanlar için bu duruma anlam vermek zor…

Ya itibarsızlaşmaktan korkuyor artık insanlar ya da daha fazla itibarsızlaşmayı göze alamamaktan…

Başvuru tarihinin uzamasına rağmen bazı illerde başvurular beklenenin çok altında kalmış durumda. Genel merkez bu illerde nasıl bir yol izleyecek doğrusu merak konusu. Ancak bir gerçek var ki birçok parti emektarı başvuru yapmayacak. Bunun en büyük sebebi de önceki dönemde yapılan atamalar ve açıklanan milletvekili listeleri.

AK Parti listelerinin ve teşkilatlarının bu şekilde belirlenmesi herkes gibi beni de üzüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ben yalnızlığımı biliyorum” çıkışını daha iyi anlıyorum böylesi günlerde. Ömrü boyunca teşkilatlara uğramayan, parti binalarına müracaatlara gelirken navigasyon kullanan hatta ona rağmen bulamayanların teşkilatlara gelmesi ve hatta bazen bunların atamalarda ve listelerde isimlerinin görülmesi hiç şüphesiz tabanda ciddi bir rahatsızlık oluşturuyor.  Cumhurbaşkanı ve AK Parti genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘da bu durumu fark etmiş olmalı ki sürecin hiç olmadığı kadar içinde. Hatta birçok görüşmeyi kendisi yapıyor ve yapacak. Ancak aradakilerin önceki dönemler de cilalayıp sundukları o sahte kahramanların bu dönem önüne geçilebilir mi doğrusu bu konuda pek bir şey diyemiyorum. Sahte anket sonuçları ve gerçek meylin olmadığı temayül yoklamaları üzerinden mi son şeklini alacak milletvekili listeleri bekleyip göreceğiz. Doğu Güneydoğu da yapılan HÜDA-PAR ittifakı şüphesiz sandıklarda Ak Parti’nin yükünü hafifletecektir. Listelerde adaylarının olması sıralamalara etki edeceği gibi oy sayılarında da bu durum belirleyici olacaktır. Başvuruların sonuna doğru giderken şehirlerde gizemli isimler konuşulmaya başlandı. Hatta deprem bölgelerinde bulunan illere Ağabey görevini üstlenecek isimlerin liste başı gönderileceği de sıklıkla konuşulmaya başlandı. Tutucu bir seçmen kitlesi bulunan bu şehirlerin dışarıdan gelebilecek liste başı isimlere ne reaksiyon vereceği merak konusu.

Başvurusu olmadığı halde davet edilenler olacak mı ya da son dönemece girilirken ciddi bir manevra yapılacak mı hep birlikte bekleyip göreceğiz.

Son yılların en kritik seçiminde genel merkezin nasıl bir tavır takınacağı, parti tabanına ve sokağa ne kadar kulak vereceğini kestirmek güç.

Partiye gönül verenlerin bir başka temennisi de, teşkilatın yolunu navigasyonla bile bulamayanların ve yıllarca makam mevkisi olduğu halde bir iğne ucu kadar memleketlerine faydası olmayanların listede kendine yer bulmaması…

Bakalım Mevlam Neyler, Neylerse Güzel Eyler…

HABERLER