Mehmet Emin Koşal
Mehmet Emin Koşal
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Ankara yolunda son dönemeçler…

Yüzyılın en büyük seçiminde son düzlüğe dün itibariyle girildi. AK Parti, 81 ilin tamamında dün itibariyle temayül yoklamasını gerçekleştirdi. Bazen gergin bazen de tatlı anlara sahne olan demokrasi şöleni, şüphesiz her aday adayı için farklı bir deneyim oldu. Salona onlarca insanla gelen aday adayları olduğu gibi, tek başına çıkıp gelen de vardı ve hatta hiç gelmeyen de…

Bazı ilçe teşkilatlarının çok iyi organize olduğu görülürken bazılarındaki başıboşluk gözden kaçmadı. Farklı isimlerin yer aldığı listeler havada uçuşurken bazı aday adaylarının listelere ulaşma çabası ve daha nice anekdot… Vefasını gösterenler, ahbap dost ilişkisi gözetenler ve başka meyiller, kullanılan oylarda etkili oldu hiç şüphesiz. İşin sonunda kim neye meyletti bilinmez ama genel merkezin bu temayül yoklamasını ne kadar dikkate alacağı merak konusu.

Alanda bazı adayların birbirine uyguladığı defans ve kişisel hırs ve hesaplarına yenik düşen başkanlar hiç azımsanmayacak boyuttaydı…

Bu arada salondaki boşluklar ve heyecanın önceki temayüllere göre çok sönük olduğunu da söylemek gerekir. Bu durumun sebebi hiç şüphesiz başvuru sayısının bu denli az olması ve belli başlı isimlerin başvuruda bulunmamasıyla izah edilebilir.

Birbirini tutup yükselmeye çalışanlar mı yoksa birbirine basarak yükselmeye çalışanlar mı başaracak bilinmez. Önceki yıllara göre düşük coşku ve katılımın olduğu temayül sonucunda kimlerin iyi oy aldığını genel merkez açıklar mi bilinmez ama bir çok aday adayının kendisinin en fazla oy aldığını söyleyeceği aşikar.

Yapılan temayülden sonra bir çok aday adayı Ankara ve İstanbul’un yolunu tuttu. Hatta ben bu yazıyı yazarken biletler tükenmiş bile olabilir. Bundan sonraki süreçte genel merkezde yapılacak mülakatlar sonunda son yirmiye kalacak komisyon ve sonrasında genel başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın vereceği nihai kararı hep birlikte göreceğiz. Geçen dönem Diyarbakır listesinin son dakikaya kadar değiştiği hatta Ak Parti listelerinin Diyarbakır yüzünden geciktiği iddiaları hiç de azımsanmayacak boyuttaydı. Recep Tayyip Erdoğan’ın mevcut bakanların deprem ve büyükşehirlerde aday gösterilecek çıkışı sonrası adaylarda başlayan tedirginlik, HÜDA-PAR’ın da AK Parti listerinden seçime gireceği açıklamasından sonra tavan yapmış durumda. Özellikle Diyarbakır ve Batman başta olmak üzere HÜDA-PAR’ın en az iki adayının görülmesinin beklendiği illerde her gün yeni listeler ve senaryolar yazılıp çizilmeye başlandı.

AK Parti tabanının böyle bir senaryoya ne reaksiyon vereceğini hep birlikte göreceğiz. Bölgede ve özellikle Diyarbakır’da merak edilen başka bir konu da listeye kimin ağabeylik yapacağı. Bu konu her açıldığında şüphesiz konuşulan iki isim var. M.Galip Ensarioğlu ve M.Mehdi Eker…

İki isminde başvurusu yok. Genel merkez bu isimler hakkında tasarrufta bulunur mu bulunmaz mı kestirmek güç ancak liste başında bir ağabeyin olması şüphesiz seçimin seyrini değiştirmekle birlikte açıklanacak listedeki isimleri ve sıralamalarını da etkileyeceği şüphe götürmez bir gerçek…

Hatta bu iki isme göre başvurusu olmayan isimlerin de listeye girebileceği konuşulan bir diğer başlık.

Ancak tüm bu varsayımlara rağmen genel merkezin yine sürpriz bir listeyle vatandaşın karşısına çıkabileceğini bekleyenler de az değil.

10 Nisan’a kadar elbette çok şey konuşulacak, liste başları değişecek, isimler ve sıralamaları değişecek hatta asansörde bile değişecek şeyler olacak.

Ama tüm bunlara rağmen değişmeyecek bir gerçek var.

Listeler seçimlere, seçimler de yarının Türkiye’sine etki edecektir.

HABERLER