Mehmet Emin Koşal
Mehmet Emin Koşal
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Doğu ve Güneydoğu’da liste tansiyonu çok yüksek

Tarihi seçime her gün biraz daha yaklaştığımız bu günlerde ülkenin tamamında olduğu gibi Güneydoğu’da da heyecan had safhada. Tüm siyasi partilerin ince eleyip sık dokuduğu bu günlerde birçok kulis bilgisi sızıyor. Özellikle AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyükşehirlerde ve deprem bölgelerinde ağabey ve bakanlık modeli beraberinde birçok tartışmayı da gündeme getirdi. Şanlıurfa ve Diyarbakır bu tartışmaların en üst seviyede olduğu iller.

Şehrin ağabeyliği muhabbeti en son Urfa’da Fakıbaba’nın istifası ve parti değiştirmesiyle sonuçlanmıştı. Varsayılan senaryoların gerçekleşmesi durumunda, listeler öncesi ses getirecek bazı rozet takmaların olacağı herkesin dilinde. Şehrin ve tabanın bu durumdan rahatsız olduğu aşikâr. Bu rahatsızlığın bazı sonuçları elbette olacaktır. Özellikle Diyarbakır’da 7 Haziran seçimlerinde ilk sırada dönemin bakanı Cevdet Yılmaz’ın aday gösterilmesi ve sonucunda ortaya çıkan tablo bunun en büyük göstergesi. Cevdet Yılmaz’ın hem Bingöllü hem de Zaza olmasına rağmen ortaya çıkan tablodan sonra zikredilen isimler sonunda sonuç ne olur kestirmek çok da güç değil aslında. Tüm bunların yanında birde HÜDA-PAR faktörü var ve bu faktör hiç de azımsanmayacak türden. Listenin iki ya da üçüncü sırasının ittifaka verileceğini düşünenler de az değil. Tüm bunlar konuşuladursun son günlerde bölgede farklı kulisler de yok değil. Özellikle Diyarbakır’da tüm partilerin çok güçlü adaylara teklif götürdüğü ve Diyarbakır listelerinin bu sebeplerden dolayı son dakikaya kadar bekleyeceği konuşulanlar arasında.

CHP’de şehit edilen Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okan’ın eşi, Türkan Elçi’nin İstanbul’da aday gösterilme ihtimali arttığından Diyarbakır listesinde yüksek sesle dillendirilmeye başlandı. Bölgede kadın faktörü göz önüne alındığında Diyarbakır’da da çok güçlü kadınların Mecliste olması bekleniyor. AK Parti’de ise bu kulvarda konuşulan ve son dönemlerde popülerliği artan bir isim var. Uzun yıllar siyasetle hemhal olan bu ismin de listeye üst sıralardan girmesi bekleniyor.

SON GÜN ÖNEMLİ TRANSFERLER OLUR MU?

Son düzlüğe girilen bu günlerde Türkiye’de ciddi isimler farklı partilerle anılmaya başlandı. Bölgede Fakıbaba’dan daha çok ses getirecek bir ismin başka bir partiye geçebileceği yüksek sesle konuşulmaya başlandı. Hatta ittifakın iki önemli genel başkanının bu konuda devreye girdiği ve ısrarcı olduğu gelen haberler arasında. Bölgede ve parti teşkilatında ciddi karşılığı olan bu ismin nasıl bir tavır sergileyeceği siyasetle ilgilenen herkes tarafından merakla bekleniyor.

Tüm bu dedikodular bir yana AK Parti’de dönem kuralına takılan isimler olacağı ve başvurusu olmayan dominant isimler olduğu düşünüldüğünde, son günlerin bölgede çok hareketli geçeceği ve gündemi bir hayli meşgul edeceği aşikar. Son olarak Nevşehir’de Rasim Arı’nın İyi Parti’ye geçmesi dengeleri değiştirdi. AK Parti’nin özellikle Doğu ve Güneydoğu’da Diyarbakır ve Urfa başta olmak üzere bazı önemli hamleler yapması bekleniyor..

MEHMET ŞİMŞEK SÜRPRİZİ…

Daha önce birkaç defa görüşülen önceki dönem bakanı Mehmet Şimşek sürprizi yaşanabilir. Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın Şimşek ile bu günlerde tekrar bir araya geleceği ve ekonomiden sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcılığı teklifi yapması bekleniyor. Gizli yürütülen bu çalışmanın olumlu sonuçlanması durumunda kısa zaman içerisinde kamuoyuyla paylaşılacağını bekliyorum…

Bu arada tüm Ankara uçuşlarının biletleri tükenmiş durumda. Cuma ve Cumartesi günleri yapılacak ilk komisyon mülakatları için yollara revan olan adaylar ulaşabildiği herkese ulaşmaya çalışıyor. Genel başkanın günde yedi-sekiz saati genel merkezde geçirdiği bu süreç sonunda ne olur, 9 Nisan’da hangi şehirden hangi isimler listeye girer bilinmez. Ama tarihin bu en zor seçiminde tercihlerin ülkedeki yatırımlar dahil herşeyi etkileyeceği kesin.

Bir’i bilenin Hiç, Hiç’i bilenin Bir olacağı bu kritik seçimde bakalım ne olacak? Yeni Türkiye’nin inşasında kimler temsil makamında olacak hep beraber göreceğiz.

Görelim bakalım neyler… Neylerse güzel eyler…

HABERLER