Nail Özer
Nail Özer
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Bu iş eşitlik işi

Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD), Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) ve Borusan Grup şirketlerinden Borçelik bir proje geliştirir.

Cumhuriyetimizin 100. yılında 100 kadını sanayiye kazandıracak “Bu iş eşitlik işi” projesi.

BUİKAD girişimleri ile Borçelik ve NOSAB gibi güçlü kuruluşların eğitim ve insan kaynağı sağlama garantisine rağmen bu değerli proje akamete uğramış durumda.

Neden?

Sadece istihdam projesi olmanın ötesinde anlamlar taşıyan “Bu iş eşitlik işi” projesi, aslına bakarsanız, Cumhuriyet değerleri ile de tamı tamına örtüşen bir proje.

Kadınların erkek egemen alanlarda, örneğin kaynak operatörlüğü ya da forklift sürücülüğü gibi işler için eğitilmesini de kapsıyor. Böylelikle kadın gücünün doğrudan üretimde artırılmasını sağlayacak bu girişim.

O nedenle de…

“Cumhuriyetimizin 100. yılında 100 kadından biri olmak istiyor ve bu iş eşitlik işi diyorsan sen de başvur!”

sloganı ile yola çıkılmış.

Ancak hem eğitimleri için yapılan başvurular yetersiz kalmış hem de eğitimler tamamlandıktan sonra istihdam imkânı sunulan kadınlar ileri sürdürdükleri çeşitli nedenlerle istihdam edilememişler.

Hâlbuki Borçelik Teknik Akademi tamamen ücretsiz şekilde eğitim sürecini üstlenmiş. Kurs sonrası adaylar sınava tabi tutulup başarılı olanlar Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi oluyor. Akabinde Erol Gülmez yönetimindeki NOSAB sanayicileri istihdam garantisi vermiş durumda.

Konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında Erol Gülmez, sanayicilerin talepleri doğrultusunda yapılan mesleki eğitimlerin üretimde yüksek ücret alan ve az bulunan nitelikli elemanlar olduğunun altını çizdi.

Kadın istihdamında “Bu iş eşitlik işi” projesine kadın başvurularının ivmelenmesi destek bekliyor.

İŞ-KUR başta olmak üzere muhtarlıklar, belediyeler gibi resmi kurumlarca başvurulara destek verilmesi, kadın dernekleri ve yardım kuruluşlarının konuya eğilmesi ayrı bir önem taşıyor.

Bu projenin aynı zamanda bir “Sosyal Pazarlama” konusu olduğu açık.

Yani öyle anlaşılıyor ki mesele yalnızca istihdam açısından ele alınarak çözülebilecek bir konu değil. Kadın çalışana kreş imkânı da, iş yerine ulaşım kolaylıkları da hatta ailenin topyekûn bilinçlendirilmesi konusu da bu projenin önemli bir parçası gibi görünüyor.

Tekrarlamakta fayda var:

“Cumhuriyetimizin 100. yılında 100 kadından biri olmak istiyor ve bu iş eşitlik işi diyorsan sen de başvur!”

BAŞVURU İÇİN TIKLAYIN

HABERLER