Nail Özer
Nail Özer
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Bu yaz Bursa kıyılarından denize girilecek mi?

Uzun zamandır ilgili kurum ve kuruluşların, en önemli gündem maddelerinden biri Marmara Denizi’nin kirliliği. Belediyeler, üniversiteler, çevre örgütleri, meslek odaları, STK’lar konunun muhatapları.

Kimi yaptırım, kimi sitem, kimi protesto, kimi karar alıcı olarak sürecin içinde.

Bu kirliliğin nedenlerine ilişkin bir hayli mesafe alındı, ama olumlu sonuçlara ilişkin beklentiler sürüyor.

Marmara Belediyeler Birliği (MBB) var. Doksandan fazla belediye üye bu birliğe ve merkezi İstanbul’da. Marmara Belediyeler Birliği’nin üyeleri  6’sı Büyükşehir olmak üzere 11 ilde (Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova) faaliyet gösteriyor.

MBB web sitesinde, Marmara Denizi’nin hayati derecedeki kirlilik nedenleri sayılırken, Güney Do­ğu Avrupa’yı geçip Karadeniz’e dökülen Tuna Nehri’nin yüzey akıntısı ile Marmara Denizi üzerinde kirliliğe yol açtığından bile söz ediliyor.

Müsilaj su üstüne çıkıp yoğun bir gündem yaratmıştı geçen yıl. O dönemde MBB tarafından Marmara Denizi’ne kıyısı olan belediyeler başta olmak üzere ilgili resmi kuruluşların katılımı ile 22 maddelik, “Marmara Denizi Eylem Planı” yapılmış ve çalışmalara hız verildiği açıklanmıştı.

Bugünlerde Marmara Denizi kıyılarındaki belediyelerin plajları makyajlaması bültenlerine sık sık rastlıyoruz. Sağlıklı bir deniz suyu vaadi ile sürdürülen (!) çalışmalara ilişkin net bir haber yok.

Derken başka bir haber düştü bültenlerimiz arasına.

Marmara’da 15 plajın mavi bayrağı iptal edildi.

Denize 515 km. sahili olan İstanbul’da da sadece Şile kıyısında iki mavi bayraklı plaj kalmış.

Sezonda 15 gün ara ile deniz suyu analizleri yapılması, plajı kullananların güvenliği için cankurtaran bulunulması, sahillerde su sporları ile yüzme alanı ayrılarak, acil durum planı, çevre yönetimi ve engellilere modern hareket olanakları sağlayan mavi bayrak unvanını plajların alabilmesi için 33 kriteri hayata geçirmesi gerekiyor. Mavi bayrak almak kadar alınan unvanın korunması da büyük önem taşıyor.

İstanbul’un Şile ilçesinde 2 mavi bayraklı plajı kalması ve Marmara Denizi’nin bu unvanı yitirmesi çok önemli bir kayıp. Ülke nüfusunun yüzde 30’unun yaşadığı kıyılarda denize uzaktan bakıp balığa hasret kalmaktan başka bir şey yapamıyoruz.

Marmara Denizi’nin unvanını kaybetmesi 2021 yazında yaşanan çevre felaketi müsilaj yüzünden oldu. TÜRÇEV, tamamen gönüllü başvurularla yapılan değerlendirmeler sonucu mavi bayrak ödüllerinin verildiğini belirtiyor. Müsilaj öncesinde mavi bayrak sahibi olan Balıkesir-Erdek’te 7, Tekirdağ-Şarköy’de 6, Kocaeli- Karamürsel ve Çanakkale Karabiga bile 2022’de bu unvanı yeniden elde edememiş.

Kısacası Bursa kıyılarının hiç birinde mavi bayraklı plaj yok.

HABERLER