Nail Özer
Nail Özer
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Bursa’nın ‘AUTOMOTIVE’ Günleri

Bursa OSB’nin ev sahipliğinde 8-10 Kasım 2022 tarihlerinde ülkemizde dördüncü kez düzenlenen Otomotiv Buluşmaları – Türkiye Organizasyonu devam ediyor.

Açılış konuşmalarının bıraktığı izlenimi ve bu türden toplantıların Bursa için sağlayabileceği diğer faydalara bir göz atmakta fayda var.

Binek araçtan ağır vasıta grubuna kadar birçok farklı alanda 38 ülkeden 300 sektör temsilcisinin katılımı sağlanmış bu etkinlikte yani Otomotiv Buluşmaları – Türkiye Organizasyonunda.

Ülkemizdeki üç araçtan birinin Bursa’da üretildiği göz önüne alındığında Otomotiv Buluşmaları – Türkiye Organizasyonu’nun Bursa’da yapılmasının nedeni ve önemi kolayca ortaya çıkıyor. Nitekim; Bursa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz Otomotiv Buluşmaları-Türkiye Organizasyonunun başlamasına ilişkin yapmış olduğu açıklamada, etkinliğin otomotiv sektöründeki OEM,  Tier1, Tier2, yan sanayi, ağır vasıta ve aftermarketin önemli firmalarını bir araya getireceğini söyleyerek şunları eklemişti Durmaz, “Bu etkinlik 2017 yılı Kasım ayında Avrupa kıtasında ilk kez Türkiye’de ve Bursa’da Bursa OSB’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. Automotive Meetings etkinliği ile yerli ve yabancı sektör temsilcisi dünya devlerini bir kez daha ülkemizde otomotiv sektörünün başkenti Bursa’da buluşturuyoruz.” diyerek devamında şunu belirtmişti ;

“Bu etkinliğin Türkiye’de Bursa’dan başka yerde yapılması da düşünülemez” 

8 Kasımda başlayan toplantının açılış konuşmacılarından olan Bursa OSB Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Şahin de OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz’ın bu yaklaşımının istatistiksel gerekçeleri olarak kabul edebileceğimiz şu bilgileri verdi.

* Türkiye’de imal edilen her 3 araçtan birisi Bursa’da üretiliyor.

* Bursa’da günde 1.250 araç banttan iniyor.

* Ülkemizin 30 milyar dolar olan otomotiv ihracatının dörtte biri Bursa dan yapılıyor.

* Bursa’da otomotiv sektöründe 400’ün üzerinde firmada 60 bin kişiye istihdam sağlanıyor.

Öte yandan etkinliği geneli açısından iç açıcı bir manzara var. Bu seneki ikili buluşmalara binek araçtan ticari araç ve ağır vasıta grubuna kadar birçok farklı alanda 38 ülkeden toplamda 300 sektör temsilcisi katılıyor. Bu katılımcılar arasında TOGG, Volkswagen Group, MAN EU, Stellantis, Alexander Dennis, Aston Martin, Ashok Leyland, Mahindra, Hyundai, Ford, Tam Durabus, Renault, Toyota gibi firmalar yer almış. Etkinliğe ABD’den Almanya’ya, Slovenya’dan Hindistan’a kadar, hatta Etiyopya ve Tanzanya’dan bile birçok farklı alandan alıcıların yetkilileri de oldukça ilgi göstermiş bu etkinliğe. Örneğin 2017’de 25 ülke katılırken bu sayının 2019’de 35’e, bu sene de 38‘e yükseldiği ifade edildi. Uluslararası bir tedarik zinciri etkinliği olan Automotive Meetings’in ikili görüşmeleri organize etme başarısı ile önümüzdeki yılın hedeflerini yükselttiği gözleniyor.

Son olarak, OSB’ler -UİB-BTSO gibi kurumalar, Otomotiv gibi lokomotif sektörler için bu türden etkinliklerin alanını genişleterek sürdürülebilir hale getirmeli diye düşünüyorum

Bu etkinliklerin her biri özgün konularla gerçekleştirilebilir.
Uluslararası sektörel rekabet-Yeşil üretim hedefleri- Bilgi ve Teknoloji üretimi-Kârlılık gibi konular daha çok tartışılıp gündemde tutulmalı.
Böylelikle sektörlerin Bursa’ya ve ülkemize sağladığı katma değeri arttırarak gelecek kuşaklara daha az sorun daha yüksek hedefler bırakılması amaçlansa ne güzel olur?

HABERLER