Nail Özer
Nail Özer
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Bursa’nın sağlık alanında çıtası…

Şüphesiz sadece sağlık alanında Bursa’nın çıtasının yüksek olduğu ya da yükselmekte olduğunu söylemek, Bursa’ya haksızlık olur.

Bursa, sağlıktan eğitime, eğitimden turizme, turizmden tarıma çok önemli bir potansiyel barındırıyor. Bu potansiyelin sağlık alanında olduğu gibi dünya standartlarında yatırım alması ve hem Bursa için hem ülkemiz için, çekim alanına dönüşme ihtimalinden söz ediyorum. Bunun için uzun vadeli bir yatırım anlayışı gerekli. Kentin orta ve uzun vadeli ihtiyaçlarını hesaba katacak şeffaf bir yönetim anlayışı güç kazandıkça, bu yapılacak yatırımlar Bursa için daha anlamlı hale gelecek.

Katıldığımız lansman toplantısında, Doruk Nilüfer Hastanesi yatırımı kendi alanında çıtayı Bursa için, hatta ülkemiz için önemli bir yere çıkarmış görünüyor. Tabi bizim görebildiğimiz, inşa edilen binanın yüksek standartları ve teşhis tedavi sürecinde kullanılacak teknolojinin en üst seviyede bütçelerle yapıldığı çok belli bir yatırım olması…

Ancak gerçek değeri yaratacak olan bu hastanenin sağlık hizmetlerindeki kalitesi olacak. Nitekim bu yöndeki bir soruya Doruk Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Doktor Ömer Yavuz Namlı’nın yanıtı şu oldu; “Burası her ekonomik seviyeden hastanın gerektiğinde teşhis veya tedavisini yaptırabileceği, aynı zamanda üniversite hastanesi standartları ile hizmet veren bir eğitim merkezi olacaktır”

30 yıl önce küçük bir semt polikliniğinden bugünlere ulaşan hekimlik kariyerinin vereceği en değerli güvence de bu olsa gerek.

Gerisi teknoloji ve yatırım bütçeleri ile halledilebilecek şeyler. Halledilebilecek derken de dile kolay…

Sayın Namlı, toplam yatırım maliyetini resmi açılışta açıklayacaklarını bildirdi. Ancak bunun önemli rakamlara ulaştığı çok açık. Bu konuda spekülatif bir tahminde bulunayım. Kabaca 130 milyon dolar civarında bir yatırım olsa gerek

-370 yatak kapasiteli
-100’ü aşkın uzman hekim
-750’yi aşkın yardımcı personel
-13 ameliyathane
-50.000 M2 kullanım alanı
-400 araçlık kapalı otopark

Bu arada şunu eklemek gerekir ki özellikle pandeminin sağlık sektöründe yol açtığı değişim ve olası ihtiyaçlar hesaba katılarak yeni bazı uygulamalar ve proaktif bir yönetim anlayışına uygun olarak tasarlanmış hastane.

Dr. Ömer Yavuz Namlı, “Bildiğiniz gibi İmparatoriçe Theodora M.S. 500’lü yıllarda Bursa’da termal sularda tedavi görmüştür. Biz özellikle sağlık turizmi açısından Bursa’mıza kazanç olsun diye 11 adet hidroklimatoloji termal havuz oluşturduk. Tıbbi teknolojik olarak Bursa’da kamu ve özel hastaneler dahil, hiçbirinde olmayan intraoperatif 3 Tesla MR’ına sahibiz. Hastanenin çatısında 6,5 ton ağırlığında bir helikopterin inip kalkmasına müsait bir heliport alanı hazırlandı” diyor.

Öyle anlaşılıyor ki sağlık turizmi açısından Bursa’yı rekabetçi bir yere çekecek iddialı bir yatırım olması da göz önünde bulundurulmuş…

HABERLER