Nail Özer
Nail Özer
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Büyükşehir için gelecek denklemi: 5G-6M’ye karşı

Nüfusu 3,5 milyonu aşan şehrimizin Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde iki dönemdir karşı karşıya yarışan Mustafa Bozbey ve Alinur Aktaş’ın proje lansmanları iki gün arayla yapıldı.

Mustafa Bozbey, sunumuna Merinos‘ta uygun salonun kendilerine tahsisi konusunda engellerle karşılaştıklarını ifade ederek başladı.

Adeta salondaki izdihamın sorumluluğunun ağırlığından kurtulmaya çalıştı.

Alinur Aktaş ise sunumuna başlangıcı oldukça dikkat çekici hologram ve 3D videolu dijital bir gösteri ile başladı.

Açıkçası zaten az sonra, kanlı canlı,  bir performans sergileyecek olan Alinur Aktaş’ın hologram olarak programa başlaması beni biraz şaşırttı.

Bu durum, başlangıcın muhtemeldir ki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sunuma katkı verecek bir hologramı olarak planlandığını, ancak bir nedenle vazgeçilince, yerine Alinur Aktaş’ın hologramı ile devam edildiğini düşündürttü bana.

Sıradanlaşan video gösterimi başlangıçları yerine dijital bir başlangıçtı ve bir anda tüm salonun pür dikkat sahneye odaklanmasını sağladı. .

Bozbey, sunumunu 5G olarak adlandırmış, bana sorarsanız biraz zorlama ile de olsa -G- leri 5’e tamamlayarak, bu niteleme ile akılda kalıcı bir proje odağı yaratmayı hedeflemiş:

– Gelişen Bursa,

– Güçlenen Bursa,

– Güvenli Bursa,

– Geçinen Bursa,

– Gülümseyen Bursa.

Bu vurguları ile “Bursa’da 5G Zamanı” sloganı ile sunumuna bir odak noktası yaratmış.

Alinur Aktaş ise oldukça bol sayıda gerçek ya da animasyon görüntülerle desteklenen, kendi ifadesi ile 6 mega projeden oluşan sunumunu iyi bir performans ile sundu:

– Ulaşan Şehir,

– Dirençli Şehir,

– Yeşil ve Yaşanabilir Şehir,

– Üreten Şehir,

– Yaşayan Şehir,

– Yaşatan Şehir.

denilerek belirlenen bu başlıklar altındaki “Mega” projeler, bazıları önümüzdeki 5 yıllık döneme sığmayacak süreler isteyen bir çok vaat ve planlamayı kapsıyor.

Bu kapsamda seçim beyannamesini sloganı “İşimiz Bursa Gücümüz Bursa” ile bütünleştirmiş.

Kentimiz için geleceğin denkleminin yaratılmasına etkisi olacak bu lansmanlara ilişkin izlenimlerimizi, siyasal iletişim perspektifinden özetlemeye çalıştım:

Bozbey, güven vermeye dönük bir sunum yaptı; Aktaş, özgüven sergilemeye daha fazla önem verdi.

Bozbey, gelecekte yapacaklarına ikna etmeye çalışırken, Aktaş geçmişte yaptıklarını artırma amacını vurguladı.

Bozbey, politik mesajlarla projelerini öne çıkarırken, Aktaş yatırımların büyüklüğünü vurguladı.

Bozbey, projelerini insan odaklı gerekçelerle sunarken, Aktaş büyüyen kent ve gelişim odaklı referansları seçti.

Bozbey, tek tek öne çıkarılabilecek nitelik odaklı vaatlerde bulunurken, Aktaş sayısal açıdan daha fazla yatırım iddiası ile dikkat çekti.

Bozbey, Bursa için kent sorunlarından hareketle gelecek hayali yaratmaya çalışırken, Aktaş geçmişin referansı ile gelecek tahayyülü sundu.

Bozbey, dijital sunumunun sıcak ve samimi olmasına, Aktaş güçlü bir algı ve imaj yaratmasına önem vermişti.

Bozbey’in sunumunda ekibinin sınırlı bir etkisi vardı, Aktaş sahnesinde sunumun son anına kadar profesyonel bir ekibin etkisi hissediliyordu.

HABERLER