Nail Özer
Nail Özer
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Ekopanorama

Tedarik zincirindeki kırılmalardan söz ediliyor.

Finansal piyasalar ve reel piyasalar neden-sonuç ilişkisi ile birbirine bağlı.

Böyle olunca etkileri katlandığı gibi bizim gibi faniler için iz sürmek zorlaşıp, olan bitene bakmak istendiğinde, ana hatlar dışında pek bir şey görünmüyor.

İnşaat: Demir için yolladığım çekleri geri verip, siparişim olan 20 ton yerine yeni fiyattan yalnızca 2 ton satmak istediler.

Sanayi: Üretim hedeflerine hammadde tedariki ve enerji kaynaklı sorunlar nedeni ile ulaşamadık. Oluşan ciro ve kâr kaybı nedeni ile iç piyasaya sınırlı ürün veriyoruz.

Tarım: Lojistik maliyetler ve ithalat rejimi nedeni ile fiyat istikrarını kaybettik. Satabileceğimiz en yüksek rakamla satıp zararı azaltmaya, önümüzü görmeye çalışıyoruz.

Market: Çok önceden üretimi ile birlikte planlayıp ödemelerle fiyatını sabitlediğimiz perakende mamuller için yeni fiyatlar geçerli olduğundan biz de fark ödüyoruz.

Özel Okullar: Erken kayıt şartıyla anlaştığımız fiyata yüzde X fark eklemek zorundayız, anlayışınız için teşekkür ederiz.

Bankalar: (Derviş) zamanında çıkarılan yasalar nedeniyle finansal disiplinimizi koruyoruz.

Devlet: Ne kur hedefini tutturabildik ne enflasyonu kontrol edebildik.

Ekonomi karikatürü diyebileceğimiz bu sonuçların nedenleri, oldukça tartışmalı.

Nedenlerin tartışılmasını uzmanlarına bırakalım.

***

Bu tablonun altında kalan vatandaşlar ile işletmeler şimdilik dolaylı ve direkt yardımlarla ayakta durmaya çalışıyor.

İşletmelerin büyüklüğüne göre, vergi silmeden tutun, öde(ye)meyeceği belli olan krediler ile devlet bankalarından fonlanması mümkün.

Vatandaşlara gelince, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın açıkladığı gibi, iki milyon hanenin elektrik faturalarının devlet tarafından ödenmesine dek genişliyor. Bir yandan da çoğu, vakıf-dernek gibi, iktidara bağlı organizasyonlar eliyle gerçekleşen gıda vb yardımlar ile yok edilme umudu kalmamış yoksulluğun, yardımlar yoluyla kutsanması ülkemizde olağan hale geldi.

Siz yardım edilmiş yoksullar istiyorsunuz, biz ise ortadan kaldırılmış yoksulluk.” diyor Victor Hugo.

Yardım edilmiş yoksullar ile nepotizm yoluyla zenginleşmişlerin ittifakında ekonomik panayırımızın hali pür meali şimdilik bu.

 

 

HABERLER