Nail Özer
Nail Özer
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

GES ve yatırım lobileri

Sürdürülebilir, doğal enerji kaynaklarında çanlar kimin için çalıyor?

Hatırlanacağı üzere, ülkemizde yeni birtakım yasal düzenlemeler ile güneş enerjisi yatırımlarının önü açılmıştı. Özellikle sanayiciler tarafından yapılacak yatırımlarla sağlanacak ucuz enerji üreticiler için umut olmuştu.

Fosil yakıtlar çağımızda tükenmeye yüz tuttu. Sürdürülebilir doğal enerji kaynaklarının kullanımı konusunda yeni teknolojiler hızla hayatımıza girmeye devam ediyor.

Günümüzde coğrafyamızın tarım konusunda sağladığı avantajların bir benzeri, belki de daha önemlisi doğal enerji kaynaklarımızın zenginliği ile karşımıza çıkıyor. Ancak bu alandaki yatırım teknolojilerinden yoksunuz. Dolayısı ile uluslararası yatırım ve pazarlama şirketlerinin borusu ötecek gibi duruyor. Bu amaçla çalışan uluslararası firma lobilerinin baskısı ile yapılan yasal hazırlıklar buna işaret ediyor. Dolayısı ile bu lobiciler ve yerli sanayicilerimiz karşı karşıya kaldı bile.

İlk düzenlemede sanayi kuruluşları kendi tüketimlerinin fazlası güneş enerjisi santrali (GES) kurma ve fazla elektriği sisteme satmaya imkân tanıyordu. Böylelikle sanayiciler hem artarak devam eden enerji ihtiyacına bir çözüm yaratmış oluyor, hem de yatırımın yükünü hafifletebiliyordu.

Ancak bu düzenleme değişiyor. EPDK, bir miktar fazla elektriğin satılması ve onu aşan kısmın da bedelsiz olarak sisteme verilmesine imkân tanıyan yeni bir taslak açıkladı. Sanayiciler ise doğal olarak buna tepki gösteriyor. Yatırımların, fazla elektriği sisteme satma imkânı gözetilerek yapıldığını, ek maliyetlerin göze alındığını belirtiyorlar. Bu durumda çok uzun sürelerde geri dönüşümü sağlanabilecek yatırımların, sanayiciler tarafından yapılamayacağını da vurguluyorlar.

Bu yönüyle taslak adeta sanayicileri doğal enerjiye yatırımlarından caydırmaya yönelik bir taslak. Böylelikle daha büyük ve uluslararası kuruluşların devasa yatırımlarının önü açılmış oluyor bir anlamda. Böylece sanayicimizin üretimde aradığı ucuz ve sürdürülebilir olup, dışa bağımlılığı azaltan yeni yatırımlar zora koşuluyor bir anlamda.

EPDK ise bu taslağı savunuyor. Bazı firmaların belirli faaliyetler için aldıkları lisanssız GES kurma hakkını, hayvancılık, sulama vb. faaliyetler için beyan edip, sadece elektrik satma amaçlı kullanmalarını gerekçe gösteriyor.

İtirazlar ve eleştiriler devam ederken, EPDK internet sitesinde Başkan Mustafa Yılmaz, yeni bir değerlendirme yayınladı.

Bu açıklamasında, yeni taslakta kendi OSB’lerinde yeri olmayan sanayicilerin başka dağıtım bölgelerinde, sanayi bölgeleri dışında tesis kurmasına izin verildiğini vurguluyor:

“Örneğin bir sanayicimiz artık ister OSB içinde olsun ister dışında olsun başka bir dağıtım bölgesinde lisanssız üretim tesisi kurabilecek. Lisanslı veya lisanssız kojenerasyon tesisleri bulunan tüketiciler de belirli şartlar altında kojen santrali ile karşılayamadığı tüketimleri için lisanssız üretim tesisi kurabilecek” diyor.

Yani bu açıklamada da üretilecek fazla elektriğin tamamının değil, belirli bir bölümünün satışına imkân sağlanacağı, bunun da üzerindeki elektriğin ise bedelsiz olarak sisteme verilebileceği bilgisine yer veriliyor.

Yenilenebilir doğal enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması hayati bir öneme sahip. Hem ülkemiz hem bütün dünya için. Bunun yaygınlaşması esnasında, öncelikle enerji açısından da dışa bağımlılığımızı azaltmak ve temiz enerji ile doğamızın çiftçimizin korunması önceliğimiz olmalı.

Uluslararası şirketlerin çıkar hesapları bizim önceliğimiz olamaz. Yenilenebilir doğal enerji üretim ve satışının belirli yabancı grupların ayrıcalıklarına terk etmek, bu ülkeye yapılacak en büyük kötülük olur.

Bu ülkede eken biçen üretenler güneşimizin enerjisini toplayıp ekonomimize katabilsin !

HABERLER