Nail Özer
Nail Özer
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Google demokrasisi

Google ilk arama motoru değildi internette. Yaygınlaşıp gelişmeye başladığında, yaşamı biçimlendirmeye aday olduğunu bilmiyorduk. Bugün artık her gün YouTube’da ortalama 21 dakika 47 saniye, Google‘da 11 dakika 4 saniye, Twitter‘da ise 10 dakika 40 saniye geçiriyoruz. En fazla ziyaretçi sayısına sahip web siteleri arasında Google geliyor. Takip eden sosyal medya kanalları içinde YouTube, Facebook, Wikipedia ve Twitter ise öne çıkıyor. İlk web sitesinin kullanıma açılmasından bu yana otuz bir yıl geçmiş. Günümüzde 2 milyara yakın web sitesi bulunuyor. Haziran 2022 verilerine göre ise en fazla ziyaret edilen web siteleri arasında ilk sırada 47,8 milyar ziyaretçi ile Google yer alıyor.

Doğal olarak online yaşam platformlarında da sert bir rekabet ve hızlı değişimler yaşanıyor. Bu değişim kendini yıl ve yıl gösteriyor. 2001 yılında en popüler web siteleri listesinde MSN, Yahoo ve eBay öne çıkarken, 2007 yılında ise Yahoo, GMSN, Myspace, AOL gibi siteler daha popüler hale gelmiş. Zaman içerisinde bu platformların da aralarında yer aldığı birçok site popülerliğini kaybetmiş. 2012 yılından itibaren en popüler web siteleri arasında ilk 3 sırayı Google, Facebook ve YouTube oluşturmaya devam ediyor.

Türkiye’de sosyal medya kullanıcıları toplam nüfusun yüzde 80,8’ini oluşturuyor. Genç nüfusu ile ülkemiz sosyal medya platformlarında dünyada birçok ülkenin önünde yer alıyor.

Seçimler yaklaşırken, bu alandaki rekabet ve bu platformlar üzerinden sürdürülen siyasi manipülasyon daha da önem kazanıyor. Hatırlanacağı gibi Donald Trump’ın kazandığı ABD seçimlerine Rusya’nın Facebook üzerinden müdahil olduğuna dair çeşitli spekülasyon ve tartışmalar dava konusu bile olmuştu.

Facebook, Rusya merkezli operasyonlar kapsamında Amerikan siyasetiyle ilgili olarak gönderilen 800 bin mesajın 126 milyon Amerikalı’ya ulaştığını açıklamıştı

2016 yılında düzenlenen Amerikan başkanlık seçimleri kapsamında gönderilen mesajların içeriği daha çok sosyal ve politik açıdan ayrıştırıcı mesajlardı.

Facebook bu rakamları, açılan soruşturma kapsamında Senato’ya Twitter ve Google ile beraber vereceği ifade öncesinde yazılı olarak açıklamıştı.

Amerikan Kongresi tarafından yürütülen soruşturmada, 2016 yılında ABD’de düzenlenen başkanlık seçimlerine Rusya’nın müdahale edip etmediği ve ABD Başkanı Donald Trump’ın kampanya ekibinin direkt olarak Rusya bağlantılarının olup olmadığı araştırması günümüzde de tartışılmaya açık.

İşte bu yüzden, demokrasinin yalnızca sandık sonuçlarına indirgenmesi olabilecek en kötü yönetim modelidir. Google demokrasisinin siyasi ve sosyal hayatta yeni bir iklim yarattığı gerçeğini kabul etmemiz gerek artık.

Sivil toplum örgütleri, medya ve demokratik kurumları güvence altında bir anayasal rejimden demokrasi olarak söz edilebilir.

 

HABERLER