Nail Özer
Nail Özer
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Hava bedava… Ölüm bedava!..

Bursa’da 2018 yılında PM2.5 kirliliğine yüklenebilir nedenler yüzünden 2.822 kişi hayatını erken kaybetmiş.

Aynı araştırmaya göre Türkiye’de yine 2018 yılında 72 ilde 44.617 kişinin PM2.5 kirliliği nedeniyle erken öldüğü tahmin ediliyor.

Eğer havası kirli bir yerde yaşıyorsanız bu akciğer kanserine yol açabiliyor. Erkeklerde mesane ve akciğer kanserinin yüksek olmasının nedeni, erkeklerin sigara içmesinin yanı sıra Türkiye’de hava kirliliğinin de büyük etkisi var. Hastanelere yatışlara ve solunum sistemi gibi pek çok rahatsızlık bu nedenle ortaya çıkıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiye ettiği özel bir programla bu sonuçlara ulaşılmış.

Bu önlenebilir halk sağlığı sorununa ilişkin araştırma ve gözlem sonuçlarını Nilüfer Belediyesi’nin konuya ilişkin danışmanı Pro. Dr Kayıhan Pala’nın sunumundan öğrendik. Sunumuna başlamadan önce, Kahramanmaraş 7.6 bulabilecek bir deprem beklentisine ilişkin bilimsel uyarıların 21 yıl önce yapıldığına dikkat çekti ve günlerdir sorduğumuz soruyu kürsüden yineledi;

Kamu yönetimi neden gereken önlemleri almadı?

Hava ve su konusunda karşı karşıya kalmış olduğumuz risklere ilişkin verilere geçmeden önce bir uyarıda daha bulunarak şöyle devam etti;

Önümüzdeki 7 yıl içinde Marmara depreminin gerçekleşme ihtimali %60 olarak hesaplanıyor. Bursa da bu depremden ciddi anlamda etkilenecek. Kamu yönetimin alması gereken önlemlerini sıklıkla sorgulamamız gündemde tutmamız gerekiyor.

Nilüfer Belediyesi İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE SIFIR ATIK MÜDÜRLÜĞÜ tarafından yürütülen “2022 YILI HAVA VE SU KİRLİLİĞİ İZLEME ÇALIŞMALARI”nın raporu, Nilüfer Barış Meclisinde Prof. Dr. Kayıhan PALA tarafından bir sunumla açıklandı.

Sunum; su ve havanın insan sağlığına uygunluğu için yapılan çeşitli denetim ve tahlillerinin halk sağlığı üzerindeki belirlenmiş risklerin sonuçlarından oluşuyordu.

Bu risklerin en aza indirgenmesi şüphesiz sürdürülebilir iyileştirmeler ve denetim gerektiriyor. Nitekim su konusunda bu yöndeki çalışmaların olumlu sonuçlarının görüldüğü de ifade edildi.

Burada Sn. Pala özellikle su konusunda sağlık il müdürlüğü ve ilgili kurumların yaptığı kontrollerin, tahlillerin BUSKİ tarafından halkın erişimine açılmasının önemine ve kırsal mahallerdeki hayrat çeşmelerinin kirliliğine işaret etti.

Bu bilimsel uyarılarının karşısında, kamu yöneticilerinin gerçekten paniğe kapılarak alınacak önlemler konusunda hızla harekete geçmelerini diliyorum.

HABERLER