Nail Özer
Nail Özer
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Hazine’nin hesabı

Son yedi ayda dövizdeki artışın neden olduğu fiyat artışlarının, TL bazında kazananlara alışverişi zorlu bir maratona çevirdiği ortada.

Peki, aynı şey döviz bazında kazanıp TL olarak harcayanlar için söylenebilir mi?

Ülkemizdeki fiyat artışları aynı oranda olmasa da “Almancı” diye tanımlanan Türk vatandaşlarını da, turistleri de etkilediği bir gerçek.

Dile kolay (resmi olmayan rakamlara göre) yıllık %180 civarında bir enflasyondan söz ediyoruz.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıklamalarına göre ülkemize yabancı ziyareti sayısı artış göstermiş… Özellikle 2022 yılı Ocak ayı ile Temmuz döneminde Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayıları açıklandı.

Yabancı ziyaretçi sayısı, ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 128,28 artarak 23 milyon 30 bin 209 olmuş.

Türkiye en çok ziyaretçi gönderen ülkeler içinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 137,36 artış ve 2 milyon 992 bin 551 kişiyle Almanya birinci.

Yüzde 41,36 artış ve 2 milyon 197 bin 331 kişiyle Rusya Federasyonu ikinci, yüzde 2036,01 artış ve 1 milyon 810 bin 248 kişiyle İngiltere (Birleşik Krallık) üçüncü sırada yer alıyor. İngiltere’yi sırasıyla Bulgaristan ve İran izliyor.

TÜİK tarafından yayımlanan verilere göre, Türkiye’ye bu yedi ay da 3 milyon 165 bini aşkın yurt dışı ikamet eden kendi vatandaşı ile birlikte toplam 26 milyon 195 bin 747 ziyaretçi ağırlanmış.

Bu artışın en yoğun olduğu dönem, Temmuz ayını kapsıyor.

Ülkemiz, bu yılının temmuz ayında geçen yılın temmuz ayına göre yüzde 52,84’lük artışla 6 milyon 665 bin 129 yabancı ziyaretçiyi ağırlamış.

Temmuz ayında en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında ise, 962 bin 3 kişiyle Almanya birinci, 741 bin 419 kişiyle Rusya Federasyonu ikinci, 545 bin 973 kişiyle İngiltere üçüncü sırada.

Özellikle Ukrayna savaşı ve dünya genelinde yaşlanan enflasyonun yarattığı kriz ortamı turizmcilerin beklentisini düşürmüştü. Ancak yukarıda paylaştığımız veriler, turizmcileri memnun etmiş görünüyor.

Gerçi özellikle Pandemi sonrası seyahat ve turizm harcamalarının artış beklentisi çok daha yukarda idi. Harcamalarının artacağı beklentisi savaşla birlikte sekteye uğrasa da insanların gezmekten vazgeçmeye gönüllü olmadıkları da ortada.

Bizim ekonomimiz açısından hayati öneme sahip yabancı ziyaretçi sayımızın artışı ise biraz da, döviz artışına bağlı gerçekleşti diyebiliriz.

Türkiye halen birçok ülkeye göre turistik tesis ve doğal güzellikleri yanında TL’nin değer kaybı ile çok avantajlı bir turizm destinasyonu olmaya devam ediyor.

Umarız Hazine’mizin evdeki hesabı da çarşıya uyar.

HABERLER