Nail Özer
Nail Özer
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

İnce taraf

Köylü bir amca sabah erken uyanıp kağnısı ile kasabadaki pazarın yolunu tutmuş. Bütün gün pazarda satacaklarını satmış, alacaklarını almış. Yüklü kağnısı ile yola koyulunca, tahta tekerleklerin birinden gelen acıklı sesi fark etmiş. Bir de ne görsün; o tarafın tekerleğini tutan tahta parçası aşırı incelmiş. Kağnı yüklü, yol uzun.

-Aman ince taraf, gözünü seveyim ince taraf, köye varmadan kırılma, diyerek yola devam etmiş. Yolda ses incelip uzadıkça köylü amca ağlamaklı yalvarmaya devam etmiş:

-Aman ince taraf, dayan ince taraf…

Bir yandan da ince taraf kırılmasın diye yükün önemli bir kısmını kalın tarafa aktarmış. Çukur, taş ve engebeleri kalın tarafa denk getirerek yola devam ederken, bir yandan da kendi kendine söyleniyormuş:

-Az kaldı ince taraf, kırılma ince taraf.

Ancak yolun yarısındaki bir yokuşta, yine bir engebeden geçerek, bir çukura girerken, olanca yüke ve tek taraflı bu kadar sıçramaya dayanamayarak kalın taraf çatırdayarak kırılmış.

Ülkemizin demokrasisi ve ekonomik kalkınma hamleleri üzerine yapılan değerlendirme ve istatistiklerin hepsi biz ince tarafa güzellemeler yaparken, kalın tarafı kırdığımızı gösteriyor.

Pandemi ile birlikte katmerlenen ekonomik sorunlar her şeyin önüne geçmiş durumda:

Dış borçlar… Turizm gelirlerindeki azalma… Başta inşaat sektörü olmak üzere lokomotif sektörlerde ciro kayıpları… Toplumdaki kutuplaşma… İşsizlik…

Muhtemelen o köylü amca kağnının tekerleğini tutan kısmı değiştirerek hava kararmadan köyüne ulaşmak için kan ter içinde çalışıyordur.

Bizde durum farklı. Kağnıyı harekete geçirmesi gerekenler kağnıyı onarmak yerine kağnının üstüne çıkmış nutuk atıyor.

-Kağnımızın ilerlemesine mani olamayacaksınız,

-Çekilin yolumuzdan!

Kredili konut satışında yüzde 71’lik gerileme yaşanıyor.

Otomotiv sanayisinde otomobil üretimi ortalama yüzde yüzde 15 daralmış.

Turizm gelirleri yüzde 65 düşmüş durumda.

Resmi verilere göre, işsizlik yüzde 13.4, enflasyon yüzde 17 oranında…

Bu tablonun acil ihtiyacı siyasetin ortak aklıdır.

Gelgelelim bizim gündemimizi mafya reisleri belirlemeye devam ediyor.

HABERLER