Nail Özer
Nail Özer
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Kimden elektrik alıyorsunuz?

Doğal enerji kullanımında neden geç kaldık?

Sürdürülebilir enerji kaynakları zengini bir ülkeyiz.

Rüzgâr, güneş, akarsu gibi enerji kaynaklarına ne kadar yakınsak, bu kaynakların ülke ekonomisine dâhil edilmesini sağlayacak teknolojilere o kadar uzağız.

Her geçen gün artan enerji ihtiyacını fosil enerji kaynaklarından elde etmenin doğaya bedeli ağır ve artık bu kaynaklar tükenmeye yüz tuttu. Bu kaynakların bol olduğu ülkeler stratejik politik öneme sahip güçlü ekonomiler olarak söz sahibi idiler.

Dengeler değişecek.

Doğal enerji zengini ülkeler lehine yeni dengeler oluşacak.

Tek şartla, bu alanda teknoloji üreten ve satan alt yapıyı kurabilirseniz!

Geçtiğimiz mart ayında, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, apartman, site, cami, çiftlik, villa gibi ticari olmayan alanlarda 10 kilowata kadar güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisleri için usul ve esaslarda değişiklik yaptı.

Bu oranı 25 kW olarak revize edildi.

Sektör yetkilileri 10 kW kapasite için 10 bin dolar (160 bin TL civarı ) yatırım gerekirken, 25 kW için yatırımda ölçek maliyeti dikkate alındığında tam aynı oranda artış olmasa da bugünkü fiyatlarla yaklaşık 20 bin dolar (330 bin civarı) yatırım gerektiğini belirtiyor.

Sırada uzun vadeli mortgage benzeri kredilerin devreye girmesi var. Çünkü  yatırımları için kaynak yaratılmazsa bu enerjilerin kullanımının yaygınlaşması bu ekonomide nerdeyse imkânsız görünüyor.

10 kW güneş enerjisi elektrik üretim sistemi ile bir evin elektrik ihtiyacı için evde klima, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, aydınlatma lambaları, televizyon, buzdolabı, bilgisayar gibi elektrikli aletler çalıştırabiliyor. Aylık elektrik tüketimi ortalama 1400 Kwh’ye kadar olan yerler için uygun kabul ediliyor.

Çatı GES santrali kapasitesinin 25 kW’ye çıkarılmasıyla çok daireli siteler gibi alanlar için de ortalama 5 yıl içerisinde yatırımın geri dönüşümü sağlama avantajı yaratmış durumda. Çünkü bir yandan da bu yatırımla sağlanan, ihtiyaç fazlası elektriği genel şebekeye satılması mümkün olabilecek.

Güneş enerjisi üretimi ve kullanımının tabana daha fazla yayılması açısından olumlu bir yola girildi. Çünkü güneş enerjisinden elektrik üretmek  isteyen ve daha büyük çatı alanına sahip olan villa gibi tekil konutlar, çok bloklu siteler bu düzenlemeden yararlanarak daha fazla elektrik üretebilecek. Bu da ülkemizde güneş enerjisinden elektrik üretimini artıracak.

Gecikmiş de olsak güzel gelişmeler.

Ancak daha önemlisi, doğal enerji kaynaklarına görece uzak ülkeler, bu kaynakların kullanımını sağlayacak teknolojiler geliştirip dolaylı olarak bu teknolojiler üzerinde kontrol sağlama amaçlarını hayata geçiriyorlar.

Elektrik firmalarında yeni sahiplik ve yapılanmalar, bu yeni duruma uygun pozisyon alma ve yeni rekabet koşullarına uyum sürecinin de bir başlangıcı gibi görünüyor.

HABERLER